Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. március 22., szerda

A HAGYMA RÉTEGEI – Önismereti fázisok, ahogyan tapasztalom

Az emberi formaöltés legbensőbb hívása: megismerni önmagunkat, ráébredni arra, ami valójában vagyunk és élni azt.

Az, aki sohasem foglalkozott direkt módon önismerettel, szintén az önmegismerés útján jár, csak épp lehet, hogy egész mostani életében csupán egyetlen szeletkéjét tapasztalja meg önmagának, kevesebb dolog tudatosul számára a működéseiből, s majd egy következő „etapban” lép tovább egy tudatosabb létformába.
Akiben már megjelent az igény arra, hogy önnön Teljességét élje, elkezd túllátni az adott szelet(ek)en - elkezdi átlépni tudatossága határait. 
A folyamat saját felhajtóerejénél fogva gyorsul fel, és ahogyan egyre inkább kitágul a perspektívánk, úgy érik meg a lehetőség, hogy az egésznek, a teljes spektrumnak a Forrását megleljük: azaz felismerjük azt, ami valójában vagyunk
No, és persze – ki hinné? :) - még ezután is van tovább... 

Amit most megosztok, nem valami „szabálykönyvként” vagy rendszerként írom le! Én így tapasztalom és sok más embernél is hasonlóan láttam, de egyrészt ezeknek az önismereti fázisoknak a határvonalai nem olyan élesek és a sorrendiségben is lehet felcserélődés, másrészt ezeket úgy is lehet látni, hogy nem szakaszok, hanem rétegek.
A címbeli hagyma játékos képével élve vagy az egymásra helyezett pauszpapír-rétegekkel szemléltetve: egymáson vannak és áthatják egymást. (Rengeteg minden, amit az elme próbálna lineáris történetként lefordítani, mert csak úgy tudja megérteni, nem lineáris és hierarchikus, sokkal inkább egyszerre van!)

Tehát ezeket a mozzanatokat figyeltem meg és látom sarkalatosnak az önismeret szempontjából:(1)   Ösztönös érzékelés – „Egy vagyok mindennel… Vagyok.”

Kisbabaként / kisgyermekként mindannyian így érzékelünk, csak aztán megtanuljuk a dolgokat beazonosítani – már az alapvetően poláris nyelv használatának elsajátításával és különösen azután, hogy megjelenik a „jó” /„rossz” szétválasztás. 
A különböző rendszerek  (család, intézmények, társadalom) felgyorsítják az azonosulás folyamatát és mintákat szabnak neki. 

Ami felnőttként segít visszatalálni ehhez a mozzanathoz:   
energetikai tudatosság, energiaérzékelés megtapasztalása, „energiamunkával” való foglalkozás, testi energiaérzet, testtudatosság fejlesztése. (Nálam az EMF Kiegyenlítő Technika volt talán a legkatartikusabb - közel 4 évig kezelőként is műveltem -, de még számos energetikai módszer létezik. A testtudatossággal, tudatos mozgással foglalkozó rendszerek - pl. tai chi, jóga, és a különböző mozgásmeditációs és szabadtáncos lehetőségek - 5ritmus, transztánc, NIA stb. - is segíthetnek újra hazatalálnunk ebbe a minőségbe).

(2)  Természetes érdeklődés – „Teszem, amiért lelkesedem.”

Gyermeki nyitottság, ártatlanság - sokáig ez a „hogyan”, amivel a dolgokhoz hozzáállunk! 
S persze gyerekként még egyértelműek a kedvenc tevékenységeink, amikben a legnagyobb örömünket leljük. Aztán előbb-utóbb megtörténik a szárnyak letörése… (szülőként, ha tudatosak vagyunk, segíthetünk a gyermekünknek, hogy ez másként legyen!)
Ami felnőttként segít visszatalálni ehhez a mozzanathoz:  
Feltérképezni, mi volt a színöröm bennünk gyerekként / kamaszként, miket szerettünk csinálni – és most egyszerűen  csinálni ezeket, elkezdeni vagy továbbvinni, amit esetleg abbahagytunk 
Rengeteg önismereti tanfolyam és klassz könyvek segíthetnek, és természetesen a Felszabadító Kreatív írás kurzusokat is nagyon ajánlom, több van közülük (Felszabadító, Történetek, Élethivatás stb.), amelyen kifejezetten hangsúlyos ez a táma!

(3)  Tudatos kíváncsiság – „Milyen vagyok én?”

Az öndefiniálás késztetése általában kamaszkorban jelenik meg, s persze később is, több szinten jön elő.
Ami felnőttként segít visszatalálni ehhez, illetve mélyebben megérteni 
Önismereti módszerek, könyvek, tanfolyamok garmadája áll rendelkezésre. Különböző rendszerek, pszichológiai és spirituális technikák. (Számomra több ízben is az asztrológia és az asztrozófia volt katalizátor -  no és persze mindenekelőtt: az, amit az életben tapasztaltam!)

(4)  Fejlődésvágy – „Milyen vagyok a legjobb formámban?”

„Önmagunk legjobb verziójának” megtalálására tett kísérletek…  ami a csövön kifér. :)
Példaként lásd nagyjából az előző pontot! Ide tartozik minden fejlesztés, gyógyítás, blokkoldás, rendbetétel, mentális és spirituális technika, terápia. (Én például két kiváló kineziológushoz jártam, s kaptam tőlük nagyon sokat. De persze még felsorolhatatlanul sok más dolgot csináltam és rengeteg nagyszerű emberrel találkoztam...)

(5)  Önmegvalósítás – „Mi az, amit valójában szeretnék? /  hogyan szeretném megélni magam?”

A lényeg: belemenni és csinálni! (A „mit”-ről a „hogyan” felé való eltolódás is egy érési fázis-átlépés.)
Természetesen ehhez is van sok segítség, ha kell. Szívből ajánlom ehhez is saját Felszabadító Kreatív írás kurzusaimat!

(6)  Spirituális önismeret„Ki/mi vagyok én valójában, a formán túl?”

Jöhet hamarabb is (ezért írtam a felcserélhetőséget), s a kérdésfeltevés lehet másmilyen, a lényeg azonban az őszinte igény arra, hogy az igazságot megtudjuk/ a Valóságot - valódi lényünket - éljük.
Tanítások, mesterek… megint csak milliónyi lehetőség az inspirálódásra és változásra. Ha igazán engedjük égni a „szent tüzet” belül, történik, ami… A spirituális zsákutcákról és kiutakról itt írtam.


(7)  Megadás – „Hadd hulljon el, ami nem valódi!”

A sok építkezés után elkezdődik a lebontódás. Elengedés mindig van, ez azonban más… Ráébredünk arra, hogy nem a személyiség vagyunk. 
A megadás egyfajta "leformatálódáshoz", lemeztelenedéshez vezet ... nem feltétlenül egy pillanat, éveken át is tarthat. Misztérium. Nem lehet imitálni. 
Ha ez a fázis foglalkoztat, ajánlom figyelmedbe párommal közösen írt  Felébredés az én illúziójából című könyvünket!

(8) Szabad létezés – „Megadásban élek és cselekszem, teremtődik általam, aminek lennie kell…”

Ez a „jolly joker”. Mert mindent, az itt leírtakat is össze lehet gyűrni és egy – tudatos mozdulattal – „kukába hajítani”. Nincsenek fázisok, szakaszok.  
A pillanat: tiszta lap.  Magától születik meg az igény minden továbblépésre, így az önátadásban való, ihletett cselekvésre is… pillanatról pillanatra. 
Megérünk a békére, éljük, s mégis érünk tovább.  Ez megint csak misztérium... Nem lehet siettetni, de minden a szándékunkkal és odaadó cselekvésünkkel kezdődik - és azon múlik!


** 

Fontosnak érzem újra hangsúlyozni: próbáld meg ne úgy felfogni ezt, mint egy hierarchikus lépcsőn való lépegetést, vagy egy „A-ból B-be, aztán C-be jutok” programot! Inkább játékosan!
Itt van Shrek is, látod! ;)
Sokszor épp azért tud beragadni az ember és észrevétlenül magán tartani a szemüvegeket (szemellenzőket), mert "hagyományos" módon gondolkodik.

Néhány példa:
  •  úgy érzed, megy neked az önmegvalósítás (5), de hiába hívna a láthatón túli (1 vagy 5), félsz, hogy ha belemennél, ha kilépnél a komfortzónádból, az mindent borítana… ezért inkább igyekszel "racionális" maradni
  •  egy-egy spirituális módszer vagy tanítás (6) szemellenzője nem enged, hogy természetesen mozdulj a lelkesedésednek megfelelően (2)
  •  megértetted, hogy nem vagy azonos az egóval (6 vagy 7), így aztán nem is foglalkozol a személyiségednek olyan részeivel, amelyek a figyelmedet kérnék (3)
  • ráéreztél már tapasztalati szinten is, hogy nem a személyiséged vagy (6 vagy 7), emiatt hiába hívna valami, hogy megvalósítsd (5), te nem akarsz vágyakat táplálni, mert az úgy is csak illúzió (például azért, mert a non-duális tanításokkal azonosultál) - így nem lépsz

Nem tudom, tapasztaltál-e már ilyen csapdákat, de trükkös tud lenni! Azért mondom, mert én igen! :D
A lényeg: bátran tedd azt, amire hívást érzel! Ne korlátozd le magad!
Minden út, minden mozzanat, minden pillanat tökéletes. Engedjük hát lenni, ami van – és közben figyeljünk!

Örülök, ha megosztod, Te miként tapasztalod mindezt! És bármiben is érzed magad épp, szeretettel várlak a Felszabadító Kreatív írás online kurzusok önismereti és alkotó kalandjára!


**

Ugye tudod, miért Shrek a kép? "Az ogre olyan, mint a hagyma..." Imádjuk ezt a rajzfilmet (az első 3 részét)! :)

**

Tetszett az írás? Örülök, ha kifejezed! :)

Ha szeretnél az új bejegyzésekről és programokról értesülni, iratkozz fel a hírlevelemre!© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó nyilvános megosztóról származó jogtiszta kép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése