Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. április 14., péntek

A LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILMEK A NAGY VÁLTOZÁSRÓL - Frissített változat!


UPDATE! A lenti lista több mint két éves, egy kis függelékkel egészítettem ki! 

Transzformáció, nagy változás, átlényegülés… ha olvasol, bizonyára tudod, mennyire szívesen foglalkozom ezzel a témával. Ez a mostani írás tulajdonképpen egy „Kilépés-történetek 3.” - van egy ilyen sorozat a blogon. Olyan filmekről és könyvekről írok benne, melyek kifejezik azt a momentumot, amikor a főhős kilép megszokott játékteréről, de nem (csak) a külső események szintjén, hanem és elsősorban tudatossága szempontjából megy át egy nagy, mindent átformáló változáson.

Nagyon örülök, mert ezt az új összeállítást már Ti ihlettétek!  Két olvasóval való beszélgetésben is felmerült az utóbbi időben, hogy írhatnék az animációs filmekről - Miriel, Barbi, köszönettel vettem az inspirációt! ;)
Nálunk itthon eléggé mindennapos vendégek a rajzfilmek, nyilván az utóbbi években Nimród miatt, de tőle függetlenül is rengeteg kedvencünk van. Művészi magasságokba-mélységekbe nagyon is sokan emelkedtek az ebben a műfajban alkotók közül, és mondanom sem kell, hogy a lenti kis „top-lista” csak egy pici felvillantás a teljes spektrumból, elsősorban hollywoodi animációs történetekre koncentrálva!
Példának okáért külön bejegyzést szentelhetnék Hayao Miyazaki munkásságának, akinek szinte mindegyik rajzfilmjében hangsúlyos az átváltozás motívuma, de egészen más módon, más elbeszélői stílussal és karakterformálással, mint az itt felsorolt rajz- és animációs filmeknél. Úgyhogy esélyes, hogy készítek majd legalább még egy, Amerikán kívüli válogatást! :)

A most következő filmeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom, akár (tudatosabb) újranézésre is. Amellett, hogy szórakozást és közös programot nyújthatnak, klassz beszélgetéseket is inspirálhatnak, akár a mostani, húsvéti ünnepek alatt vagy a tavaszi szünetben.5.  ESZEVESZETT BIRODALOM (The Emperor’s New Groove, 2000)

Minden idők legviccesebb Disney-je, legalábbis nálunk sokszor látott és még többször idézett poénok tömkelegét szolgáltatja. Egy eredeti agymenés, elképesztő karakterekkel (Yzma! Kronk!!), humorral és szívmelengető bölcsességgel.

A főhős, Kuzco nárcisztikus személyisége egészen komoly átalakuláson megy át, ehhez azonban előbb egy igazi, fizikai átváltozást is el kell szenvednie: véletlenül lámává varázsolják, és az egyetlen ember, akinek a segítségére számíthat, az a földműves, akit nem sokkal korábban arrogánsan kidobatott a palotájából.
Az elkényeztetett királyfi a dzsungel veszélyes terepén, lámabőrben menekül az üldözői elől, s bár sokáig tartja magát egészen abszurd helyzeteket produkálva, végül változni kényszerül.

Az önzésből az „együtt”-be való átfordulás szép metaforája bomlik ki, az igazi, klasszikus tanmeséket idézően (Aesopus mellett Apuleius Aranyszamara is eszembe jutott), miközben végig dőlünk a nevetéstől.

Korosztály: igazán élvezni szerintem 6 éves kor felett tudják a gyerekek, onnantól felfelé azonban minden korosztálynak ajánlom.
 

 4. MEGAAGY (Megamind, 2010)

Ahogy Ben Folds énekli: „There’s always someone cooler than you” (avagy: „Mindig van valaki, aki menőbb nálad.”) :) Mielőtt Megaagy a Földre érkezik, az utolsó pillanatban megelőzik: a jólfésült ficsúr, Metroman lesz a tökéletes szuperhős, ő meg, mivel nem akar örök második lenni, szupergonosszá válik.

Imádom ebben a filmben, ahogy rámutat a lényegre: a szerepek, dinamikák, a tök evidensnek gondolt önképek (ki vagyok én? mi dolgom a világban? hogyan viszonyulok az emberekhez? stb.) csupán hatások és reakciók, ergo döntések következményei.
Minden játszmából ki lehet szállni és lehet óriásit is változ(tat)ni! A Megaagy főhősei felismerik a játszmákat és bölcsen lépnek, követve azt az utat, amire az igazi hívást érzik.

Korosztály: Végignevetős, időnként egészen abszurd, felnőttesebb (de azért nem kifejezetten felnőtt) humorral teli, szuper-élvezetes film. Nagyjából 10 éves kor felett ajánlom.


3.  CROODÉK (The Croods, 2013)

„Rettegj jól, és akkor minden rendben lesz!” – ez Crood-apuka jelmondata, és eddig bevált: közel s távol az övéké az egyetlen, még életben lévő ősember-család. Még életben, de boldogan?
A visszavonhatatlan változás Crood-ék szabadságvágyó és életimádó kamaszlányán keresztül köszönt be, de a (szó szerinti) átlépéshez mindannyian kellenek.

Zseniálisan és bájosan mutat rá ez az animációs film az emberi ego egyik legalapvetőbb ösztönére: a biztonságvágyra és az ismeretlentől való félelemre. És arra is, milyen nehéz, sőt "hagyományos" módon - leküzdve, elnyomva)- lehetetlen ezzel megbirkózni. Csak a bátorság és az életnek való megadás segít. A fejlődés alapja viszont ez: elengedni a biztonságot jelentő fogódzókat és továbblépni!

Korosztály: Kicsit hasonlóan a Megaagyhoz, bár ez univerzálisabb, úgyhogy kisebbeknek is - úgy 6-7 éves kortól már talán több minden érthető számukra.


2. ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT! (How To Train Your Dragon, 2010)

A vikingek földjén annyira nem tejjel-mézzel folyó Kánaán az élet, különösen, hogy a vad sárkányok rendszeresen fosztogatják őket. A törzsfőnök fia, Hablaty amolyan „hiba a mátrixban”, mert egyáltalán nem olyan erős, zord, férfias karakter, mint az apukája meg a többi "normális" viking. Ki szeretne törni a rákényszerített, széltől is óvott lúzer szerepéből, így elindul az útján, vállalva a konfrontációt is – ám amit talál, egészen más, mint amit elképzelt. Változik és változtat, azzal, hogy mer önmaga lenni, kapcsolódni, szeretni.

Szívhez szóló történet, szuper-látványosan és élvezetesen elmesélve, humorral, sok akcióval, sárkányokkal… én mindenekelőtt a kapcsolat, nem csak az új, de eleve a másik felé való nyitás bátorságot igénylő, transzformáló erejének ábrázolása miatt szeretem annyira. Hablaty nyitása és barátsága a sárkánnyal elindít több nagy változást,  az önfelvállalása és őszintesége révén például az apukája is nyit őfelé - azért az életben ez nem mindig így történik, de az utat, a lehetőséget, amivel legbelül mindannyian összhangban vagyunk, megmutatja. Gyönyörű, meghitt, Valódi…

Korosztály: bátran ajánlom a legkisebbeknek is, úgy 3 éves kor felett, de ettől még felnőtteknek is legalább annyira!


1.  ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC (Tangled, 2010)

Ezen az ötös listán a második Disney-mese csupán és bár „hercegnős” (egy kiskorában elrabolt és hazataláló királylány a főszereplő, Rapunzel sztorija pedig klasszikus), azért ez mégsem egy tipikus Disney-mese!
Rengeteget tudok lelkendezni arról, mennyire jó, hogy egy ilyen női – és mellé Eugén személyében egy ilyen férfi - karaktert, és egy ennyire transzformatív történetet vittek a vászonra.

Nagyjából ez egy ilyen „ezt mindenkinek látnia kell!” érzés, mert olyan gyógyító, az illúziókból az egységbe hívó kulcsok vannak benne, hogy ihajj! Ez egy női önfelvállalás-történet, de a női figura szabadságba való lépése legalább annyit ad a férfinak is, hogy ő is önmaga lehessen és együtt azok, akik.
Rengeteg archetípust és mitikus motívumot vonultat fel a mese, kedvencem a végén lévő áldozathozatal (melyben Aranyhaj egy, a személyisége szempontjából fontosnak hitt, de - ahogy kiderül - a valóságban nem meghatározó dologról mond le, s ezzel következik be a hatalmas változás). Többet nem akarok lelőni belőle, hátha van, aki nem látta és megnézné! :)

Korosztály: Ezt is a kicsiknek is… elsősorban minden kislánynak, örömmel! De ahogy írtam, az Így neveld…-hez hasonlóan nagyon erős, felnőtt-gyógyító vagy inkább emlékeztető mese is!


**


...és akkor jöjjön még az ígért UPDATE - frissítés!  Az ötös listára fel nem került, de remek változás-történetek (amerikai animációs filmek):

  • Lilo és Stitch - A csillagkutya (2002)
  • Madagaszkár; Shrek (mindkettőből az első három rész
  • Zootopia - Állati nagy balhé (2016) - Klasszik tanmese az előítéletekről, felnőtteknek is! Kedvcsináló a leghumorosabb részek közül.
  • Karácsony Artúr (2011), Coco (2017) - Mindkettő felér egy-egy komplett családállítással, de kicsiknek is jók.
  • Vaiana (2016) - Csodás női gyógyulás és felemelkedés-történet, ha nem láttad, ne hagyd ki! Itt egy pici részlet arról, hogy áldásos fogadni az élet ajándékait. :)
  • ...no és az Így neveld a sárkányod! folytatások, a második és különösen a harmadik rész! (Erről a trilógiáról szerintem lesz egy különálló elemzés, annyira nagyszerű!)

**

(Ha szeretnéd megkapni a posztokat, kövesd az oldalakat 'Megjelenítés elsőként' jelleggel! Több oldalt is lehet így egyszerre!)💗


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése