Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. április 17., hétfő

ÜZENET A BENNED ÉLŐ SZABAD ALKOTÓNAK

Személyes megéléssel kezdem:

Tizenhat lehettem és magyarból egy választott műalkotásról kellett otthoni fogalmazást írnunk. Nem akármilyenről, mert a barokkot vettük, ám az a szerencsés egybeesés valósult meg, hogy tudtam olyat választani, amiért szívből lelkesedtem. Bernini Szent Teréz eksztázisa című szobra volt az, és emlékszem, egészen delejesen hatott rám.
A „miért”-re a teljes válasz sok év múlva tárult csak fel, kamaszkori néma, figyelő döbbenetem azonban a „nagy kérdésről” szólt: HOGYAN KÉPES AZ EMBER ILYET ALKOTNI?

Később is számos műnél - legyen szó versről, zenéről, festményről, épületről vagy filmről - zengett fel bennem a rácsodálkozó kérdés, s ez vitt aztán a magyar, esztétika, majd filmelmélet-filmtörténet szakokra is.
Nem a rózsaszirmot is szétcincáló, agyonelemző ego akarása, hanem a Lélek sugallata.
Már négy évesen, a görög mitológiát illusztráló ókori szobrokat nézegetve ugyanez az áhítat volt jelen bennem: imádat és meghajlás a misztérium előtt. Amit képtelen vagyok birtokolni, ésszel felfogni vagy darabjaira szedni, mert folyton összeáll eggyé, egésszé… és csak egy valamit tudok biztosan: hogy teljes lényemmel szeretem.

Nem sokkal azután, hogy a Bernini-szobor szépségében gyönyörködtem, kezdett el a kétely és a vele együtt érkező önbizalomhiány hosszú időre véglegesnek tűnően leteríteni.
Annyira vágytam alkotni!
Nem tudtam, mit - s már nem is feltétlenül az írás volt a kitüntetett forma, mint korábban sokáig - hanem egyszerűen csak szerettem volna kifejezni magam itt, a világban. Szabadon, úgy ahogyan az természetesen jönne belőlem, de azt láttam magam körül, hogy szabályok, sablonok, elvárások uralnak mindent. A hagyományos értelemben vett művészi kifejezésmódokat épp úgy, mint egy egyszerű, családi vasárnapi ebédet.

Még nagyobb korlát volt azonban, ami belül dübörgött: „NEM VAGY ELÉG JÓ!”
Unos-untalan ismételt lemez, ám úgy tűnt mégsem elégszer ahhoz, hogy meg tudnék tőle szabadulni.


Aztán, mivel az elfojtásaimnak a boldogtalanság és a magánéleti káosz volt az ára, egyszer csak megelégeltem, és léptem egy nagyot magam felé. Elhatároztam, hogy megélem azokat a dolgokat, amik bennem vannak, csak épp jó mélyre eltemettem őket.
Kezdetét vette egy hosszú, önmegvalósító időszak, melynek egy részében megpróbáltam magamnak bebizonyítani, hogy igenis elég jó vagyok. Nem egy, nem két, de minden fronton, hiszen a teljességre törekedtem. :-)

minőségi átalakulás a spirituális út megjelenésével köszöntött be, és nyert teret fokról fokra.
Olyan, lényem legmélyéből fakadó elhivatottság volt ez, amely mindent felülírt. Önmagamban és másokban egyaránt a Legmagasabbat, az Istenit szolgálni - a kettő között nem volt különbség és ez szárnyakat adott!

Jimmy Lawlor festménye

Miközben egyre teljesebben átadtam magam - azaz egyre inkább megengedtem, hogy azt éljem, ami valójában vagyok - végre megértettem, hogyan lehet úgy alkotni, mint a „nagyok”.
Nem a „fejemmel” értettem meg, hanem átéltem, ahogyan azt is, hogy nem csak a szó szerinti értelemben vett műalkotásokat, hanem bármit lehet így csinálni.
Meg azt, hogy ami ilyenkor megvalósul, minden előzetes elképzelést, még a "legnagyobb jóét" is felülmúlja.

S hogy bármikor, amikor az igazi művészetben - akár a természetben, akár az ember által alkotott formákban – gyönyörködünk, Önmagunkat csodáljuk…

Online kreatív írás kurzusaim Neked szólnak, ha szeretnél szabadon vagy még szabadabban, kifejeződni... 
  • ha van olyan álmod, amit elzártál magad elől, de most kicsomagolnád… 
  • ha vágysz rá, hogy valamilyen művészeti ágban megszólaltasd a hangod… 
  • vagy ha egyszerűen csak hív a Lelked, hogy "kiragyogd" magad és ebből a minőségből teremts az életedben  
Lehet, hogy írsz vagy íróvá szeretnél lenni, ám az is, hogy az írás csak egy (választható) eszköz, ugródeszka számodra - a kurzusokat szívből ajánlom, bármilyen formán keresztül is hív az alkotóerőd, a Teljességed kifejezése! 
Az aktuális, 2020 első felére szóló kurzusnaptárat itt találod!
A programokat kényelmesen tudod végezni otthonról, akár munkás hétköznapok mellett is, ha hajlandó vagy némi teret és időt adni Önmagadnak.

Végezetül egy verssel búcsúzom: a török származású, ma Kanadában élő, török és angol nyelven alkotó modern szúfi költő, Turgut A. Akter írta.
Ma reggel, miután arra figyeltem, mit is üzenjek Neked, valami mást keresve, egy régi fiók-mélyről Akter kötete került a kezembe – a Kedves találta nyomtatta-fűzte nekem ajándékba, majd' 4 évvel ezelőtt… már egészen megfeledkeztem róla. Itt nyílt ki. ;-)


játszd el dalod

játszd el dalod
a sajátodat barátom
nem valaki másét

énekeld a dalod
táncold el a dalod
éld meg a dalod
mielőtt másnak játszanád

találd meg a szót
várd ki sorod
értsd meg sorsod

légy önmagad dallama gyermekem a magadé
a tiéd szeresd megéld
vigyen akárhová
sodorjon örvényibe

játszd a dalod
táncold
és légy a dalod

jel lesz ez rajtad
a nem látható forrásból adomány
mely ide-oda repít szárnyain
és lélegezni tanít hogy szárnyalj

megízleled így a hihetetlen evilági kéjt
mi magához szólít bőséges felfoghatatlan fényt
hogy lángra gyújtsa dallamod
és szívedig elérj

játszd a dalod kedvesem
táncold
és légy a dalod kedvesem
a dal te magad légy


 Fordította: Tarnóc János


**(A Facebook-oldalakat "Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes követni.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése