Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. május 23., kedd

A LEGJOBB FILMEK A FELNŐTTÉ VÁLÁSRÓL (Coming Of Age filmek)

Ha olvasod a blogot, jó néhány olyan filmes és egyéb művészeti tárgyú írással találkozhattál már, amelyek a változást, elsődlegesen a tudat síkján végbemenő transzformációt mutatják be.
A mozgókép különösen alkalmas a mozzanatok (shiftek = elmozdulások) ábrázolására, az ifjúsági filmek alműfajaként is ismert coming of age filmek ("felnövés-történetek") pedig igazán különleges kincsek.
Bár manapság is szép számmal készülnek, hisz’ a téma örök klasszikus, az utóbbi években divatos young adult (Éhezők viadala, Beavatott-széria stb.) műfajtól pont ez a „mozzanatosságuk” különbözteti meg őket: nem kész karaktert tolnak egy extrém és díszletszerű szituációba, hanem magát a benső érési folyamatot ábrázolják, s a külső díszlet és a történet ennek rendelődik alá.

A műfaj gyökerei természetesen irodalmiak – a fejlődésregény és az ifjúsági regény -, egyik leghíresebb előképe pedig Salinger Zabhegyezője. Még mélyebb, spirituális gyökereinél azonban a beavatás misztériuma áll, ami minden kultúrában jelen volt.

Sokáig tanítottam kamaszokat, az elmúlt 5 évben pedig a gyerekek révén váltam érintetté (a két nagy mostanra már 19 és 13), így a most következő válogatást ezek a tapasztalatok is formálták.
„Hiába” mondhatjuk például generációk kultikus filmjének a Négyszáz csapást a a Diploma előtt-et vagy a Nulladik órát, vagy hiába imádtam huszonévesen az Öngyilkos szüzeket, később meg a Submarine-t, ezek vagy egy adott korhoz kötöttnek, vagy túl extrémnek bizonyultak - a karakterekkel a legtöbb gyereknek / kamasznak kevésbé sikerült azonosságot érezniük.

Erre a listára inkább olyan filmeket tettem, amiket jó eséllyel meg tudsz nézni kis és/vagy nagy kamaszokkal, úgy, hogy mindenki jól járjon (úgy is jön a nyári szünet), de akár nélkülük is ugyanúgy élvezheted őket, mert sokkal, de sokkal több van bennük, mint a nosztalgia-faktor!
(Miközben írom, eszembe jutott egy meglehetősen bizarr élmény, amikor 15 évesen, első gimis koromban hazavittem a szüleimnek videón Gus Van Sant Otthonom, Idaho –ját. Hát, maradandó sokk volt azt hiszem, onnantól nem erőltettem a kedvenceim ilyen jellegű, apával-anyával közös megnézését. :-D )

No de most jöjjön a (nem-sokkoló) lista! Élvezetes felfedezést és/vagy újra-felfedezést, és ha eszedbe jut valami, amit hozzátennél, ne tartsd vissza! ;-)

+1 –nek máris ideírom Richard Linklater Sráckor (Boyhood) című filmjét, ami egy fantasztikus, filmtörténetileg egyedülálló vállalkozás: 12 éven forgatták és a főszereplő srác felnövését így valóban hitelesen tudták dokumentálni. Bár vannak benne igazán mágikus pillanatok is, de a forgatókönyv és a rendezés számomra nem hozza azt az erőt, amitől például Linklater Before… filmjei annyira tökéletesek. (Itt írtam róluk.)


10. MEGÁLL AZ IDŐ (1982)

Gothár Péter filmje Bereményi Géza forgatókönyvéből a 60-as évek Magyarországáról, a felnövés határmezsgyéjén küzdő kamaszokkal. Levegőtlen puha diktatúra, 56-örökségével és az apátlansággal való szembenézés. Erőteljes rendszerkritika, nyomasztás és humor különös egyvelege, szállóigévé lett mondatokkal és kultikus figurákkal („A szar is le van szarva”; Pierre, a Lázadó… stb.)

Bár több generáció számára meghatározó film, a mostani kamaszok közül a már érettebbeknek érdemes bedobni és aztán nagyot beszélgetni róla, meg a magyar kollektív identitásról.
Mondjuk a meghatározó, sorsformáló mintákról és a változtatás / változás igényéről, hogyanjáról. ;-)
15-16 éves kor felett ajánlom.


9. CIGÁNYKERÉK (Somersault, 2004)

Az egyetlen film a listán, mely egy lány felnőtt nővé érését mutatja be (eleve jóval több a „fiús” coming of age történet – azért említem még a Ghost World- öt – Tétova tinédzserek, és Sofia Coppola női karaktereit).
Cate Shortland ausztrál rendezőnő első filmje egy 17 éves lány útkereséséről szól (Abbie Cornish fantasztikus!) - önállóságról, önfelvállalásról, szexualitásról és szerelemről, nagyon finoman, a benső világ rezdüléseit megjelenítve.

Igazi ínyencség és szépség, a zenét és a képi világot illetően is; a szó legnemesebb értelmében véve „női film”. Belemenni az ismeretlenbe egyedül, vállalni a sebezhetőséget, a tapasztalást, megnyílni a szerelemre, változni tudni, őszintének lenni... csupa fontos üzenet, egyedi módon ábrázolva.
Úgy 15-16 felett ajánlom ezt is.


8. BILLY ELLIOT (2000)

A 80-as évek vidéki Angliájában, a bányász-sztrájkok idején játszódó történetben a 11 éves Billy az előírt bokszmeccsek és keménykezű apja intése ellenére beleszeret a balettba.
Minden álma az, hogy táncos legyen!

Az önkifejezés egyéni módjának megtalálásáról és az önfelvállalásról
  szóló, feel good hangulatot és jó zenéket sem nélkülöző, szívmelengető családi film, Jamie Bell szuggesztív alakításával.
Akár a kisebbeknek, 11-12 éves kiskamaszoknak is bátran ajánlom!


7. OKOSTOJÁS (Rushmore, 1998)

Wes Anderson-tól több film is idepasszol, nagy királya ennek a műfajnak, a Holdfény királyságot mindenképp említem még! Ez a darab mégis az egyik legesszenciálisabb felnövés-történet, úgyhogy erre szavazok! :-)
Max Fischer törtetése a zsenivé válásért egyszerre bájosan idétlen és abszurdan vicces, ugyanakkor a sok irónia nem megy a mélység rovására.

Megtanulni veszíteni és őszintének lenni – nem hangsúlyozható eléggé mennyire fontos az életben, és ebből a zsánerből sem maradhat ki. Inkább 14-15 felett.


6. MONSIEUR IBRAHIM ÉS A KORÁN VIRÁGAI (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2003)

Párizs, 60-as évek: Momo (Moses) nagyon-nagyon szeretne már felnőni, de ehhez egy csomó dolgot nem spórolhat meg - így az első nagy szerelmet, a csalódást és az önmagába figyelést sem.
Miután az őt egyedül nevelő, örökké elégedetlen apja is magára hagyja, az öreg arab boltos veszi szárnyai alá (Omar Sharif egyik utolsó, nagy alakítása) – igazi szeretettel és bölcsességgel vezetgetve.

Gyönyörű, szívhez szóló beavatás-történet, spirituális ihletettséggel. Nyitottságra, toleranciára, figyelemre is nevel. 14-15 felett ajánlom.


5. A NYÁR KIRÁLYAI (Kings Of Summer, 2013)

Nem túl régi film, sok momentuma ismerős lehet innen-onnan, viszont összességében nagyon rendben van! Joe és barátai saját házat építenek az erdőben, saját törvényeket hoznak és elszöknek otthonról, hogy ott éljenek.

Egység a természettel, nagy barátságok, szabadság, bátorság és felelősség, szerelem és csalódás… az első nagy lépések a férfivá érés útján.
A gyerekek imádták, 12-13-tól már ajánlom!


4. DONNIE DARKO (2001)

Anno a tanári pályám alatt kamaszoknak levetített filmek közül az abszolút Nr.1 volt, mind a tetszést, mind az utána következő, mélyebbre menős beszélgetéseket illetően, ami engem őszintén szólva meglepett, mert inkább az én generációm díszletei, zenéi között játszódik.
A különböző műfajok keverésével (vígjáték, fantasy, egy  kis horror, sci-fi, ifjúsági film, szuperhős film  stb.) és mindenekelőtt a szerzői kreativitással viszont elképesztően jól elkapták a lényeget!
A sztori szerint egyébként a kissé különc Donnie-t meglátogatja egy óriásnyúl és közli vele, hogy a jövőből jött és a világnak 28 nap múlva vége. Donnie-nak pedig mentenie kell, ami menthető.

A kamaszkor, a nagy változás traumáját, az önfelvállalást és a másokért való áldozathozatal témáját egészen eredeti módon és izgalmasan bontja ki a film. A párhuzamos univerzumokról és az időutazásról nem is beszélve. 15-16 felett ajánlom.


3. MAJDNEM HÍRES (Almost Famous, 2000)

Nemrég lelkesedtem erről a filmről, úgyhogy nem akarom ismételni magam, itt megtalálsz mindent! 

Összességében egy szuper hangulatú film, zenével, szerelemmel, illúzióromboló, mégis inspiráló őszinteséggel.
A 70-es évek rockzenéje a háttér, de túlmutat a közegen és a kamasz korosztályon is.

Kicsit nagyobbaknak már, 15-16 felett.


2. HOLT KÖLTŐK TÁRSASÁGA (Dead Poets’ Society, 1989)

Biztos, hogy sokszor láttad Te is…  én meglepődtem, milyen erőteljesen működik még mindig! Igazi, generációkon átívelő, időtlen klasszikus az élet nagy kérdéseiről, amit először kamaszként tesz fel az ember. 
Hogy utána hajlandó-e még velük foglalkozni - szárnyalni, merülni, önmagát megismerni és olyan dolgokat csinálni, ami szívéből jön - nagyjából ekkor dől el. Azonban sosem késő újra kinyitni a bezárt ajtókat, elcsomagolt álmokat! ;-)

Kell már hozzá érettség, a humor és a jó hangulat mellett azért erős filmdráma ez; egyén-függő, de 15-16 felett ajánlom, és szerintem minden tininek látnia kell!


1. ÁLLJ MELLÉM! (Stand By Me, 1985)

„A kevesebb több” iskolapéldája, nagyon-nagyon egyszerű történetvezetés, erős irodalmi alapanyag (Stephen King The Body című novellája – semmi köze a horrorhoz!). Ez is olyan mozi, ami működik sok év távlatából, más generáció számára is.
A történet négy 13-14 év körüli kissrác sorsfordító-érlelő nyári kalandjáról szól, akik egy vonatbaleset áldozatát akarják megkeresni.

Ártatlanság, barátság, szeretet, őszinteség, szembenézés a félelemmel (ismeretlennel, halállal) – a sok humor mellett ezek a minőségek időt állóan gyönyörűen vannak ábrázolva benne!
Kisebbeknek is ajánlom, akár 10-12 éves kortól.**

UPDATE: Azóta bővült a kínálat a blogon hasonló témájú filmekből, könyvekből - lásd a coming of age címkét!

Ha tetszett az írás, lájkold a Csend-virágok oldalát a Facebook-on és vidd hírét, hogy mások is ráleljenek! :)

A blog további filmes írásait itt találod!
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése