Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. június 15., csütörtök

15 KÜLÖNLEGES FILM A SZERELEM VALÓSÁGÁRÓL - 1. rész


Hogy mi is a Szerelem, nagyjából annyira lehetséges elmondani, mint például szavakba önteni, mi a zene - vagy mi a Valóság! ;) S  jegyezzük meg az elején: a mozit nem véletlenül nevezik „álomgyárnak”. Az emberi kollektív tudat vaskos illúzió-takaróba burkolózik, s ha a „szerelem” vagy a „párkapcsolat” fogalmait nézzük, ezeknek a tévhiteknek bizony a filmipar az egyik legbőkezűbb fenntartója. 
Ebben az összeállításban kevés a tipikus Hollywood-i film, és nem is csupa szerelmes-filmet válogattam. Egyik közös nevezőjük, hogy mindegyik tartalmaz valami szokatlant: olyan csavart, ami elemeli őket a klisék világától. A másik, hogy ezek a filmek – műfajuktól és történetüktől függetlenül - valamiként rátapintanak a Valóságra… 

Lássuk hát, hogyan! :)


15. AVATAR (2009) 

Talán a legkevésbé meglepő, hogy James Cameron „spirituális sci-fi fantasy”-je szerepel ezen a listán A főszereplő szerelmesek nem csupán egymással, hanem a természettel, a Földdel – bocs, Pandorával! ;-) –, és társaikkal, közösségükkel is élik a „nagybetűs” Szerelmet, az egységet.

„Látlak Téged” mondat pedig a Szerelem tiszta, Lélek-látó tekintetének kifejezésével túlmutat önmagán - így lesz az egyszerű meséből és nagyszabású szuper-látványosságból igazi mestermű.


14. ELEVEN TESTEK (Warm Bodies, 2013)

Elsőre igen bizarrnak tűnik: tini-film és zombi-horror paródia, több műfaj (vígjáték, romantikus film, dráma, horror) találkozási pontján. Na jó, másodikra is az. :-) Ugyanakkor ebben a filmben van „szpirit”, nem is akármilyen!

A szerelem egyéni és kollektív szinten is megváltó erőnek bizonyul benne, a korunk társadalmára vonatkozó zombi-metaforáról pedig Jonathan Levine rendező nem újabb bőrt húz le, hanem újat mond vele! Ráadásul mindezt végtelenül humorosan, bájosan és szeretettel teszi.


 13. EGY MAKULÁTLAN ELME ÖRÖK RAGYOGÁSA (Eternal Sunshine Of A Spotless Mind, 2004) 

 
„A szerelem sötét verem” – tartja a közmondás, és itt bizony a párkapcsolat árnyoldalaiból is bőven kapunk. Mert mi történik akkor, ha két össze nem illő, alapvetően tényleg összeférhetetlen személyiség lesz egymásba szerelmes? 


Létezhet-e megoldás arra az őrületre, amit a kötés-oldás, a „se veled-se nélküled” állandó játszmái hoznak létre? Főként akkor, ha már megtörtént a szakítás, és a döntés úgy néz ki, visszafordíthatatlan… 
 A válasz ott a film címében, s az utalás is: az egós elme „teli puttonyával” nem lehet szeretni, létezik azonban más: a „tiszta lap” minősége. :)  


12. A SZEM TÜKRÉBEN (I Origins, 2014) 

 
Az I Origins tipikus szerelmesfilmnek indul, mégsem az.  Mire a végére érsz, sokkal mélyebb dologról fog szólni, még akkor is, ha csak óvatos duhajként, tapogatózó keresőként ér hozzá ehhez a titokhoz – pontosan úgy, ahogyan a film hatalmas transzformáción átmenő főhőse is teszi. 


A film vége katartikusan szép, és rámutat arra, mennyire másodlagos a forma, amivel magunkat azonosítjuk és a kapcsolat jellege, amit másokkal élünk – a Valósághoz képest!11. A SZERETET SZIMFÓNIÁJA (August Rush, 2007) 

 
Az August Rush nem szerelmesfilm. Van ugyan benne szerelmi szál, hisz’ a főszereplő kisfiú egykor egymás mellől elsodort szüleit próbálja újra összehozni, viszont ez a film is messze túlmutat a sztoriján. Ahogy azon is, hogy a szerelem egyenlő lenne a párkapcsolattal vagy egy érzelmi állapottal. 


A „nagybetűs” Szerelem, a Valóság az, amire megnyitja a nézőjét, nem annyira intellektuális módon, mint inkább az érzelmi megélés útján. Nem véletlenül a zene érzésének, átélésének készsége a kapocs a szereplők között. 
Csodálatos film, egyedül, párban, családdal, bárhogyan érdemes megnézni! 
Nálunk mindenki imádta. :)  


10. MOULIN ROUGE! (2001) 

Minden idők egyik legklasszabb és legszórakoztatóbb szerelmesfilmje szerintem a Moulin Rouge!, amihez nagyban hozzájárul a pop-kultúra elemeinek egészen kreatív újra-felhasználása. 
Az egész egy nagy szerelmi vallomás a Szerelemhez és - ennek szinonimájaként - a művészethez: mindkettő határokat átlépő, félelmet nem ismerő csodáját hirdeti. 

Baz Luhrmann rendező zsenijét dicséri, hogy - hasonlóan a Rómeó+Júlia című filmjéhez - a sok-sok túlzó gesztus, játék és giccs alkotta felszínen hősiesen ragyog át ez a benső, tartalmi mag. 


9. FREQUENCIES (aka OXV – The Manual, 2013)

Nagyon különleges filmmel van dolgunk, ami a szerelmi témán túl egy sor izgalmas kérdést vet föl, mindenekelőtt a szabad akarat kontra eleve elrendeltségét.  

De a gondolattal való, (tudatos és nem tudatos) valóság-teremtés vagy a kozmikus rend és egység ínyencfalatjait is a kifinomult néző elé teszi. 
A történet és a megvalósítás is igen eredeti, nagy meglepetés volt erre a filmre rátalálni, így a világért sem szeretném lelőni a néha egészen mellbevágó fordulatokat! 

Éljen megint csak a Szerelem (és a zene)! ;) 


**

>> A folytatást az első nyolc helyezettel itt olvashatod!

Tetszett a bejegyzés? Fejezd ki hozzászólással vagy lájkkal
itt, vagy a Csendvirágok Facebook-oldalán!

ÚJ! Hírlevél sok extrával! - Itt iratkozhatsz fel!© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése