Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. június 16., péntek

15 KÜLÖNLEGES FILM A SZERELEM VALÓSÁGÁRÓL - 2. rész


Ígéretemhez híven folytatom a kedvenc, rendhagyó szerelmes-filmjeinkből készült válogatást. Az első részt itt olvashatod, alant pedig következik a lista első nyolc helyezettje. Bár lista helyett inkább úgy tekintek erre az összeállításra, mint egy kivételes gyöngyszemekből álló gyöngysorra, aminek a szemei épp így lettek felfűzve...

Jó szórakozást! :-)


8. CSILLAGPOR (Stardust, 2007)

A Csillagpor olyan, mint egy gyógyító csoda, amit szerelmi bánatban szenvedőknek vagy egyedül szomorkodóknak receptre kellene felírni! :-)
Nyilvánvalóan a nívós irodalmi alapanyag is teszi – Neil Gaiman dark fantasy elemekkel teleszőtt meseregénye a maga egyszerre kedves és sötét humorával imádni való, ám ehhez sikerült a tökéletes filmes megvalósítás is.

Bár ez egy klasszikus és szépséges mese, benne „jóval”, „rosszal” és „igazival” (meg varázslatokkal, gonosz boszorkákkal, lányként a földre hulló csillagokkal és unikornissal), „még ennél is igazibb” lényege: maga a ragyogás! ;-)


7. FELHŐATLASZ (Cloud Atlas, 2012)

Ismét egy ütős irodalmi alapból (David Mitchell regényéből) készült, és remekül sikerült alkotás, azon ritka fajtából, amikor a film még meg is fejeli, továbbviszi a könyv mondandóját.

A Felhőatlasz több idősíkon játszódó és összeszövődő cselekményszálaiban a szerelem („klasszikus szerelem” és „szeretet” voltában is) egy katalizátor: az önfelvállaláshoz, változáshoz, változtatáshoz - egy szóval a szabadsághoz vezet.

A filmről itt írtam részletesen. 


6. FORREST GUMP (1994)

Családilag is nagy kedvencünk a megunhatatlanul csodálatos Forrest Gump, mely nem kifejezetten a benne lévő (nem hagyományos) szerelmi szál miatt került ebbe a válogatásba. Az életszeretet, "nagybetűs" szerelem, ami ebből a filmből sugárzik annak az ártatlanságnak köszönhető, ahogyan hőse belemegy az élet tapasztalásába.

Tiszta elfogadásban, nyitottságban és mély szeretetben – Szerelemben – élni nem csak a „tudatlan Bolondok” kiváltsága, azonban csak akkor képes rá az ember, ha hajlandó felszabadulni az egós elme uralma alól!


5. IN YOUR EYES (2014)

Ez a film is egy meglepetés-felfedezés volt, annál is inkább, mert a forgatókönyvét az a Joss Whedon írta, aki a Bosszúállók című képregény-filmek írója és rendezője, ez a gyöngyszem azonban a nagy popcorn-moziktól eltérőbb nehezen lehetne.
A kiindulópont amolyan „spiri csemege”: egy férfi és egy nő egymástól több száz kilométerre, fizikai találkozás nélkül elkezdi érzékelni, majd hallani a másikat, és egymással „belső dialógusokat” folytatni… és hát, ne tagadjuk: ők egymás lelkitársai.

Bár a sztori itt-ott döccen, a film egyáltalán nem lesz közhelyes. Nagyon-nagyon finom, intim hangulat jellemzi: tökéletesen jeleníti meg a szerelem állapotában jelen lévő őszinteséget, ártatlanságot, az egységre való természetes nyitottságot...


4. MIELŐTT FELKEL A NAP / MIELŐTT LEMEGY A NAP (Before Sunrise, 1995 / Before Sunset, 2004)

A meghittséget, az őszinteséget és a természetességet Richard Linklater Before…-filmjei esetében is ki lehet emelni, azzal kiegészítve, hogy itt az egész megvalósítás egy műfajátíró, stílusteremtő bravúr, a színészek részéről is.  

Ennyire életszagú, életszerű, mégis szórakoztató és magával ragadó filmet, ami úgy szép és romantikus, hogy hajszálnyit sem megy át giccsbe, ritkán látni!

Illetve kettőt - és ezzel a 15-ös listánk bizony eggyel több filmet tartalmaz, de ez egyszerűen így volt kerek: hisz’ az első, és a 9 évvel később játszódó második rész annyira összetartozik, és annyira sokat adnak így, egymás közelségében megnézve, hogy kár lenne szétválasztani őket! 3. FEJBEN JÁRÓ BŰN (Ruby Sparks, 2012)

Hűha, ez megint egy igazi csemege, de még milyen! Mi történik akkor, ha minden úgy alakul, ahogy akarod? A film főhőse egy fiatal író, aki „véletlenül” megírja magának a tökéletes nőt, vagyis az „igazit” – és valósággá válik. A bökkenő az, hogy irányítani is tudja, és épp az önzéséből fakadó kontroll okozza a galibákat.

Nagyon szórakoztató, kedves és bölcs filmet kapunk, rengeteg helyzetkomikummal, melynek sztoriját ráadásul a főszereplők, Paul Dano és Zoe Kazan (a való életben is egy pár) jegyzik. Brillíroznak, minden téren.


2. HÉTKÖZNAPI PÁR (Perfect Sense, 2011)

A cím (balul sikerült ez a magyarítás) ne tévesszen meg! Egészen húsba vágó ez a film.
A történet is kemény: a nem túl távoli jövőben furcsa és kegyetlen vírus tizedeli az embereket. A fertőzöttek sorra veszítik el érzékszervi képességeiket (szaglás, ízlelés, látás…)

Két, látszólag össze nem illő ember, egy kutatónő és egy szakács együtt küzdenek a vírus megfékezéséért, és közben egymásba szeretnek.
A film utolsó képsoraiban összegződő lényeget semmiképp sem önteném szavakba… Embert próbálóan gyönyörű alkotás!


1. A NŐ (Her, 2013)

Az utóbbi évek egyik legcsodálatosabb filmje rendhagyó szerelmi történet, melynek hőse, Theodor egy testetlen mesterséges intelligenciába (hanggal és önálló tudatformával rendelkező számítógépes operációs rendszerbe) szeret bele.

A film minden szinten és részletében hordozza azt a minőséget, amiért időről időre újranézni is érdemes. Hosszabb magyarázat most ne álljon itt, elég talán annyi, hogy a felsorolásban nincs még egy film, mely ennyire mélyen megragadná, kifejezné a Valóságot... Azt, aminek leírására a szavak nem elégségesek, de ott, legbelül, ha nem is tudatos rá, mindenki érzi…

UPDATE: A film kapott egy önálló bejegyzést - itt írok róla!


**


A Facebook-on követsz már?

("Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes - több oldalt is lehet így!) 

Hírlevél sok extrával! - Itt iratkozhatsz fel!© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése