Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. június 19., hétfő

Újranézve: HOLNAPOLISZ (Filmajánló és reflexió)

A 17 éves Casey született optimista. Ahol mások akadályt látnak, ő a lehetőségre igyekszik figyelni. Változtatni szeretne a világon, melyről csupa aggasztó hír veszi körül. Amikor megjelenik az életében egy különös kislány, Athena és elvezeti őt Frank-hez, a kiégett egykori álmodozóhoz, minden a feje tetejére áll.
Betekintés a jövőbe, menekülés a titokzatos robot-üldözők elől, teleportálás… Casey nem győzi kapkodni a fejét. Hamarosan mindenre fény derül, és Frank-kel együtt kell döntést hozniuk, ráadásul abban a tudatban, hogy választásuk az az egész világ sorsát befolyásolhatja!

Ismét egy olyan film, mely - a Felhőatlaszhoz vagy A viskóhoz hasonlóan – kimaradt a fősodor agyonsztárolt darabjai közül, így aztán nem lett nagy anyagi siker, a (szerintünk) méltatlanul alacsony 6,5 pontos IMDb átlagával pedig valószínűleg kevesen ugranak rá utólag. No de, hátha lesz, aki akár e bejegyzés által fedezi fel magának! ;)

„Minden pillanatban ott a lehetőség, hogy változtassatok a jövőtökön, ti mégsem hisztek benne.” – hangzik el a film egyik kulcsjelenetében, s a főszereplőinknek bizony lépniük kell, ha új irányt akarnak szabni az eseményeknek.
A Holnapoliszt nem csak az üzenete miatt ajánlom, hanem azért is, mert remek, sodró és humoros kalandfilm, akár igazi családi szórakozásra is alkalmas. (Többféle korosztály is élvezheti együtt – az alsó korhatár gyerekfüggő, de 9-10 éves kortól simán ajánlom!)
Megvan benne az a bizonyos plusz, ami úgy hiányzik a mostani moziból, de a 80-as évek Új-Hollywoodjában (például Spielberg akkori filmjeiben vagy sokunk kedvencében, a Kincsvadászokban.) még megvolt, s amit a J.J. Abrams-féle rendezők (Super8, Star Wars: Az ébredő erő) patikamérlegen próbálnak kimérni, néha több, de általában inkább kevesebb sikerrel.
Egyébként – és erre ez a film igen jó példa –, ezt a „szpirit”-et nem a díszletek vagy a történet elemei hordozzák, hanem azon egyszerű okból fakad, hogy van mondandója. Mégpedig felemelő, a szó valódi értelmében inspiráló mondandója! Aki ezt érzi és rezonál vele, az tuti imádni fogja a Holnapoliszt! :) Brad Bird rendező egyébként ezt az energia-löketet már korábbi animációs filmjeiben (L’ecsó, A hihetetlen család) is hozta, de itt más eszközökkel és más szinten tudta kibontani.

A színészek remekelnek benne; George Clooney-n látszik, hogy kifejezetten élvezi ezt a szerepet (és tényleg olyan, mint egy nagyra nőtt 10 éves, aki addig sebzetten duzzog, míg el nem engedi az ideáit és velük együtt a csalódásait, hogy találjon ott, belül valami igazit).
Raffey Cassidy, a robotlány Athena szerepében pedig egyszerűen fantasztikus, sok mindenben szeretnénk még látni! (A Kedvestől az ő karaktere kapcsán felidéződött az egykori csehszlovák ifjúsági sorozat, Majka, a „csillaglány” figurája – vajon hány mostani, harmincas-negyvenes férfiú volt belé szerelmes gyerekként? Én már nem számolom, annyival találkoztam! :D Erős bevésődés volt sokaknak egy, a felszínen túlmutató női minőséghez. )
S a Holnapoliszban az is szuper, hogy Casey szerepében egy igazi női főhőst kapunk, aki okos, kreatív, lelkes, bátor és úttörő. Mi más is lehetne szívből jövőbb példa és üzenet egy szórakoztató kalandfilmen keresztül, ha nem ezek a töltések?

A „hajszál híján”, ami miatt nem egy 10 pontos remekmű, a forgatókönyv kis hézagaiban keresendő (bár fölösleges szerintem keresni). Nem lett egy nagy ívű, epikus film, de nagyon is szerethető pont így, ahogy van!
Azoknak ajánlom, akik szívvel-lélekkel csinálják a dolgokat, tudatosan és szabadon szeretnének élni, és az embertársaikat is erre ösztönöznék! ;)**

Holnapolisz (Tomorrowland, 2015)

Rendezte: Brad Bird

Nálam: 10/9

IMDb adatlap.

Magyar nyelvű előzetes.


**

© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a film sajtóanyagában szereplő kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése