N'alika író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. július 31., hétfő

AZ ÉLET HABZSOLVA JÓ – Filmajánló és reflexió

Magam sem gondoltam, hogy máris újra jelentkezem, de ilyen, ha az ember lát egy nagyon jó filmet! :-) A blog történetének eddigi legnépszerűbb bejegyzése A legjobb filmek a felnőtté válásról című tematikus válogatás – képzeld, május végi megjelenése óta mindjárt 13.000 megtekintésnél jár már!
 Most, hogy megnéztük Az élet habzsolva jó című filmet (eredetileg: THE SPECTACULAR NOW – mennyire más, és sajna itt a fordító itt el is vétette a lényeget), erős késztetést éreztem, hogy azonnal átírjam ezt a listát, merthogy ez a darab annyira ott van, hogy húú!!!
Azért nem fogom már megváltoztatni, de örömmel ajánlom figyelmedbe, ha esetleg még nem láttad. (Közel 4 éves, szóval könnyen lehet, hogy már igen.)
Nem csak akkor ad, ha kamasz gyerek(ek)kel nézed vagy foglalkozol kamaszokkal – egyébként úgy 16 felett már releváns lehet a legtöbbeknek. De még mielőtt nagyon előreszaladnék…

A Spectacular Now-t egy rakás független filmes díjra jelölték és sokat meg is kapott (például a Sundance Fesztivál kritikusainak különdíját), a forgatókönyvet pedig - Tim Tharp regényéből – az az író-páros, Scott Neustadter és Michael H. Weber jegyzi, akiknek az 500 nap nyár - megint elég rossz fordítás: (500) Days Of Summer – című, zseniális filmet is köszönhetjük. Ugyanez a minőség van jelen ebben a filmben is, csak ezúttal egy nagyon egyszerű filmes stílussal és dramaturgiával elmesélve. És persze másról szól.
Az előző film azt az illúziót leplezi le, amiként a szerelmet általában tekintjük – rajongó, rózsaszín ködös, sokszor beteljesületlen vágyódás, a másik fél idealizálása -, bemutatva egy érési, ha úgy tetszik „ébredési” folyamatot, de úgy, hogy az illúzió-rombolás közben is életigenlő, humoros, szárnyalásra biztató. (Tessék: 2in1 filmajánló, ha esetleg…!)


Az élet habzsolva jó főszereplője is egy srác, viszont ő csak 18, érettségi előtt áll, nagyon laza – persze piálással tuningolja magát –, és cseppet sem akar megkomolyodni meg jövőbe tekinteni. Aztán megismerkedik egy különleges lánnyal, akit eddig észre se vett, amolyan „szürke egér-jókislány” státuszban volt.
A találkozás és az együtt töltött idő, mint egy gyújtóbomba… mindkettejüket inspirálja arra, hogy változzanak, tisztába jöjjenek magukkal és meglépjenek olyasmiket, amikről eddig is nem is igen tudták, hogy bennük van. A sztoriból többet nem is szeretnék elárulni!

Ez a film imádnivaló és minden egyszerűsége ellenére mély és nagyon igazi! Gyakorlatilag minden klappol benne, egy-két fordulatot, momentumot leszámítva - talán csak az nehezen hihető, hogy néhány hónap alatt zajlanak az események, miközben a való életben az ilyesmi évek alatt…
De maga az bravúr, hogy ezt a változás / átalakulás-történetet másfél órában és egy ilyen kompakt forgatókönyvvel, abszolút átélhetően és realisztikusan sikerült megjeleníteni.

Nagyon sok múlik azon, hogy két ilyen fantasztikus színész, Miles Teller (!!!) és Shailene Woodley viszi a filmet (tényleg olyan, mintha Sutter és Aimee létezne – Léteznek. Pont. :-) ), s persze a rendezésen. Az egészben van egy olyan őszinte ártatlanság és erő, ami bár a kamaszkorhoz társítjuk, de lényegét tekintve időtlen. Ez a minőség meghatározó, ha megengedjük magunknak – mindegy, hány évesek vagyunk!
Több rétegben inspirált ez a film, egyrészt egy gyönyörű, 19 éves életbe most kilépni készülő nagykamasz – fiatal felnőtt lány „szívbéli szülőjeként”, másrészt az előbb leírt, időtlen emlékeztető miatt.

Utána beszélgettünk róla a Kedvessel, és ő is megerősítette férfi-szemmel is, milyen hitelesen, érzékenyen volt ábrázolva ez a fiú, mennyi erő származik az efféle önkép-formálásból és mit rejt valójában. Aztán milyen szép a bátorság és a felébredés ebből, meg a rálátás. Csak sokaknak ez igencsak elhúzódik... de sosem késő! :-)
Fiúknak, férfiaknak és nőknek, akik jobban akarják érteni a bennük lévő félelmeket-vágyakat, szintúgy ajánlom – ez is egy fontos szemszög!**

Az élet habzsolva jó (The Spectacular Now, 2013)

R: James Ponsoldt

IMDb adatlap.

Nálam: 10/9

Magyar feliratos előzetes.
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése