Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. július 2., vasárnap

KILÉPÉS-TÖRTÉNETEK - 10 FILM A NAGY VÁLTOZÁSRÓL

A változás, átalakulás témájához ösztönösen vonzódik az ember, így aztán nem meglepő, hogy alig találni olyan filmet, mely nélkülözné ezt a dinamikát. E válogatásban azokat az alkotásokat gyűjtöttem össze, melyekben a hős nem csupán „A” stádiumból „B”-be jut el; azaz jóval több történik annál, mint ha csak meghatározó díszleteit (kapcsolatait, céljait, élményeit) cserélné le maga körül. Olyan tudati váltás megy végbe nála (az angol a shift ’elmozdulás’ szóval írná le), melynek következtében az egész korábbi játéktérről kilép.

Ezek a filmek azért tudnak a spirituális átlényegülés / átalakulás metaforáiként is működni, mert történetükkel a nagy változás momentumát mutatják meg, s a figyelmet ezekre a kérdésekre irányítják:

- Mit jelent kilépni egy meghatározó, múltbeli mintából – vagy minták egész rendszeréből, amit korábban az életünknek (=valóságnak) képzeltünk? 
- Miként késztet az élet bennünket radikális változásra, és hogyan válaszolunk erre? 
- Mi történik akkor, amikor a régit elengedve nem szilárdítunk meg új mintákat, hanem engedjük, hogy a Lélekjelenlét (Önvaló) vezessen, és ebből a minőségből cselekszünk?

Tíz filmet választottam, de nem értékítélet alapján állítottam sorrendbe, inkább csokorba szedtem őket. Az egymás után következés rendje egyrészt abból fakad, mekkora ugrást tesz meg a hős, másrészt, hogy mennyire érzékletesen ábrázolja a film az átlényegülés mozzanatait.

Élvezetes felfedezést vagy épp „friss szemmel” való újrafelfedezést kívánok! :-)10.  ÚTTALAN ÚT (Interstate 60: Episodes From The Road, R: Bob Gale, 2002)

Miről szól a film? Egy főiskolát frissen végzett fiú képtelen ráállni az apja által számára kijelölt vágányra, ehelyett - kissé összezavarodva - különös utazásra indul. Egy olyan országúton, mely még csak nem is szerepel a térképen!

Miért ajánlom? Ez a film egy igazi gyöngyszem, a Vissza a jövőbe-filmek társszerzőjétől (a 80-as évek hangulat garantált!), teli sziporkázó ötletekkel, zseniális humorral és bölcsességgel. Figuráin és helyzetein keresztül találóan jeleníti meg az egó szűrőjén át érzékelő tudat és az általa működtetett, valósnak hitt világ (a társadalom) őrületét, nem mellesleg pedig kiutat is mutat belőle. Bizony, ha az embert a Valóság hívja, akkor járt utat a járatlanért – sőt: az úttalanért! – otthagyni elkerülhetetlen! ;-)


9.   AVATÁR (Avatar, R: James Cameron, 2009)

Miről szól a film? Egy mozgássérült katona különleges expedíción vesz részt a Pandora nevű bolygón, melynek népe egységben él a természettel. Az őslakók közé beépülve hamarosan mélyebb közösséget kezd érezni velük, mint feletteseivel.

Miért ajánlom? Bár a film ezen a listán is szerepelt, legalább annyira erős beavatás-történet, mint szerelmesfilm, úgyhogy innen sem hagyhatom ki. James Cameron ugyan egy egyszerű, mindenki számára érthető és befogadható mesét vezet elő pompás látványvilággal, Jake Sully változása mégis egy radikális tudati átlényegülés, melynek következtében egészen más ember lesz, majd – SPOILER! - önként meghozott választásával ember voltát is feladja.

UPDATE: Szuper az Avatár rendezői változata! 


8.  DŰNE (Dune, R: David Lynch, 1984)

Miről szól a film? A száműzött herceg, Paul Atreides egyszerű halandóból beavatások sorozatán át válik az elnyomókat népe élén legyőző hőssé és az Univerzum bölcs urává.

Miért ajánlom? Frank Herbert sci-fi-fantasy regényéből David Lynch forgatott nagyszabású filmet, mely ugyan elég megosztó lett (vagy balul sikerültnek tartják vagy rajonganak érte), központi karaktere révén azonban érzékletesen ábrázolja a félelmekkel szembenéző, magán túlnövő, mintáiból-múltjából felemelkedő hős ébredés-történetét.


7. CAPTAIN FANTASTIC (R: Matt Ross, 2016)

Miről szól a film? A társadalomból kivonult, családjával a természetben élő, gyerekeit a saját szabályai szerint nevelő apa komoly kihívás elé néz, amikor felesége halála után a hat gyerekkel vissza kell térniük a civilizált világba.

Miért ajánlom? A film nemcsak releváns kérdéseket vizsgál (bensőből élt, szabad élet kontra társadalom; mi a legnagyobb jó a gyerek számára, nem ideológiából cselekedve, hanem az adott helyzetben?; meddig terjed a felelősségünk? stb.), hanem mer mélyre menni olyan zseniálisan ábrázolt, életszerű, tragikus, komikus vagy épp tragikomikus jelenetek sokaságával, amilyenekből egy-kettő szokott jutni egy „nagy klasszikusra” is. Bár hangulata magával ragadó, nem könnyű darab: megdolgoztatja a néző agyát és szívét. Mert bizony, ilyen a katarzis!


6.  ÉLETREVALÓK (Intouchables, R: Olivier Nakache & Eric Toledano, 2011)

Miről szól? Miután a középkorú arisztokrata férfi egy sárkányrepülő-balesetben lebénul, mély depresszióba esik. Ápolója, a bűnöző-sors elől menekülő fiatal fekete férfi távolabb nem is állhatna az ő világától. Kettejük kapcsolata igazi transzformációhoz vezet.

Miért ajánlom? Hogyan lehet a krízis, a depresszió, sőt a halálvágy katalizátora egy belső, minőségi átalakulásnak? Avagy miként ébredhet fel egy teljesen reménytelennek tűnő élethelyzetben a minden tapasztalás mélyén ott rejtőző, színtiszta életöröm? Mindez sok humorral, franciás kifinomultsággal, kimagasló alakításokkal és zenével tálalva.


5. HUMAN (R: Yann Arthus-Bertrand, 2015)

Miről szól a film? Beszélő arcok és történetek sokasága, egyenesen a néző szemébe, a kamerába mondva. Jelenlegi, földi világunk sokszínű tapasztalatokon keresztül, avagy mit is jelent embernek lenni? – a film erre a kérdésre keresi a választ.

Miért ajánlom? No, ezért se vedd ezt a válogatást egy klasszikus top-listának! Hisz’ hogy is lehetne egy dokumentumfilmet játékfilmekkel összehasonlítani? A Human lélegzetelállítóan csodálatos, és bizony embert próbáló alkotás, melynek egyik legnagyobb erőssége, hogy a legtöbb megszólaló történetében – és tekintetében! - ott a nagy változás momentuma. Őszintén, tisztán, egyszerűen kifejezve.


4.  TRUMAN SHOW (The Truman Show, R: Peter Weir, 1998)

Miről szól a film? Egy biztosítási ügynök felfedezi, hogy az egész élete egy megrendezett televíziós műsor.

Miért ajánlom? Örök klasszikus, zseniális alkotás, még abból az időből, amikor a valóság-show műfaja épp’ csak megjelent. Truman az életében előforduló ismétlődő mintákra és a „transzcendens” – azaz a megszokott világán túlról érkező - jelekre felfigyelve kezd fokról-fokra ráébredni, hogy a világ, amit ismert, illúzió. Egyedül kell szembenéznie a félelmeivel és kilépnie az ismeretlenbe, otthagyva a biztonságot és „apját”, egyben diktátorát.


3. AMERIKAI SZÉPSÉG (American Beauty, R: Sam Mendez, 1999)

Miről szól a film? A jómódú középosztálybeli, kertvárosi és mélységesen frusztrált Lester Burnham élete radikálisan átalakul. Boldog lesz.

Miért ajánlom? Esszenciális alkotás a felszín mögött megbúvó és a felszínen átsugárzó szépségről és tökéletességről, amit csupán észre kell vennünk. Példája annak (is), hogy nem a díszletek lecserélése a valódi változás kulcsa, hanem, hogy merünk másként viszonyulni a dolgokhoz, mint ahogyan megszoktuk. Lester például nem lép ki boldogtalan házasságából - ő változik meg. (Észrevetted egyébként, hogy a nagy átváltozások katalizátora szinte mindig a szerelem és/vagy a halál? :-) )


2. IDÉTLEN IDŐKIG (Groundhog Day, R: Harold Ramis, 1993)

Miről szól a film? Egy nagyképű és mindennel elégedetlen időjós folyamatosan újraéli egy különösen kellemetlen napját.

Miért ajánlom? Minden idők egyik legzseniálisabb vígjátéka nem csupán tökéletes szórakozás, hanem elképesztően találó megjelenítése az emberi tapasztalásnak és főként annak az „átégésnek”, ami a felébredéshez vezet. Bármilyen erőfeszítést is teszünk arra, hogy elmeneküljünk a jelen pillanat elől, előbb-utóbb meg kell érkeznünk oda, ahol vagyunk! A főhős eleinte minden erejével ellenáll a történéseknek, majd mindent megtesz, hogy uralja azokat, végül megadja magát és…


1.  MÁTRIX-TRILÓGIA 
 (R: Lilly & Lana Wachowksi, The Matrix 1999; The Matrix:Reloaded, 2003; The Matrix: Revolutions, 2003)

Miről szól a film? Egy hackert rejtélyes lázadó-csoport keres fel, azt sugallva neki, hogy amit valóságnak hisz, illúzió és ideje felébredni. S természetesen ez még csak a kezdet…

Miért ajánlom? Bármennyire sokat idézték már spirituális körökben (is), a Mátrix tökéletes metafora az illúziók világából való felébredésre. Hőse, Neo kilép a realitásnak hitt élet bűvöletéből, képessé lesz a teljes önátadásra, az én feláldozására…


**

Kapcsolódó bejegyzés: 5 KÖNYV A NAGY VÁLTOZÁSRÓL

Tetszenek a Csend-virágok filmajánlói?
Fejezd ki lájkkal, hozzászólással és kövesd az oldalt a Facebook-on is!

Csend-virágok HÍRLEVÉL - friss bejegyzésekkel és sok extrával!© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése