N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. július 21., péntek

Nyári filmcsomag: VADEMBEREK HAJSZÁJA & KÖZTÜNK AZ ŰR & LOPOTT SZAVAK & NYOMD, BÉBI, NYOMD!

Kissé uborkaszezon van a filmek terén... Most kezd majd lassacskán izgalmassá válni a dolog, jön Christopher Nolan Dunkirk-je, amit akkor is várok, ha a háborús film műfajához nem sok kedvet érzek. (Észrevettétek, hogy ezt a háborús tematikát mennyire tolják idén Hollywod-ban?)
Végülis Jarmusch Paterson-ja is gyengusnak bizonyult, az eddigi tavaszi-nyári blockbusterek pedig meglehetősen hidegen hagytak.
Jól jellemzi a helyzetet, hogy a legjobb filmes estéink a Titanic (1997), az Avatár (2009, rendezői változat) és Az óceánjáró zongorista legendájának (1998) újranézésével teltek (utóbbi csak nekem nem volt új).

Úgyhogy egyrészt dupla örömmel csináltam Nektek a tematikus válogatásokat (van már hat a Filmajánlók között, teli szuper darabokkal!), másrészt most az is megfogalmazódott bennem, hogy akad pár jó kis darab, amit érdemes lehet látni, mert adhatnak, de hosszasan azért nem értekeznék róluk. Most itt egy ilyen négyes fogat - mindegyikben van egy kicsi extra, ami miatt ajánlom, igyekszem spoiler nélkül leírni, miért.


VADEMBEREK HAJSZÁJA (2016)

Miről szól? Tavalyi, fesztiválnyertes új-zélandi vígjáték, nálunk, ha jól emlékszem, májusban mutatták be. Főhőse egy rosszcsont, túlsúlyos kissrác, aki az utolsó esélyét kapja, hogy nevelőszülőkkel éljen, ha ez sem jön össze, vissza kell mennie az állami gondozásba.

Miért ajánlom? Afféle kedves indie movie, emlékezetes karakterekkel az elfogadásról – arról, hogy mindenkit lehet szeretni és mindenki ki is virágzik ettől.

A felszínen kicsit őrült és hajszolós, de lehet rajta nagyokat nevetni és kellően szívmelengető is. Új-Zéland meg nem csak A Gyűrűk Ura monumentalitásával gyönyörű – és végre egy film, amiben kellően hangsúlyos szerepet játszik a természet és a természetben lét.

Nálam: 10/8
IMDb adatlap. Magyar feliratos előzetes.



KÖZTÜNK AZ ŰR (2016)

Miről szól? Mese az első Marson született gyerekről, most már tinédzserről, aki bár a különös körülményekhez akklimatizálódott egészségi állapota miatt nem hagyhatja el az ottani közeget, beleszeret a Földbe és egy földi lányba, és mindent megtesz, hogy valóra váltsa az álmait.

Miért ajánlom? Egyszer-nézős történet, amit akkor ajánlok, ha el tudsz vonatkoztatni attól, ha egy sci-fi buta, de van szíve. :-) Ez egy ilyen darab. Asa Butterfield (Hugo, Ender’s Game) elég megosztó; én szeretem a játékát, kifinomult, öröm nézni, itt is ő viszi a hátán a filmet. Hiteles ebben a kicsit elnagyolt karakterben. Britt Robertson (Holnapolisz) hozzá képest nekem rettentő modoros, Gary Oldman pedig mindig jó, de elfelejtették rendesen megírni őt is, és hát a történetben vannak lyukak meg badarságok.

Viszont nagyon szép ez az egész rátekintés a Földre egy tiszta szívű, ártatlan szempáron és tudaton keresztül! A lelkesedés, az „ezt meg akarom élni! (és megélem!”), a „mit szeretsz legjobban a Földön?”, a feeling… Felidézi azt az érzést, amivel idejöttünk tapasztalni, s amiről például az első Egység-mesében, Az Utazó meséjében is írok.

Nálam: 10/7
IMDb.   Magyar feliratos előzetes.



LOPOTT SZAVAK (2012)

Miről szól? Rory lelkes és tehetséges író, mégsem kapnak a kiadók a könyveire, végső elkeseredése közepette viszont különös „ajándékra” lel: belebotlik egy elveszett kéziratba, mely a tökéletes művet rejti.

Miért ajánlom?  Az izgalmas és mélyrevivő téma, valamint Bradley Cooper és Jeremy Irons karakterformálása miatt. A kerettörténet gyenge, az egész filmben van egy feleslegesen túltolt feszültség, a női szereplők meg javarészt fájóan biodíszletek. És igen, másként is fejeztem volna be, de emeljük ki azért az érdemeit is. Nálam azért is ütött, mert hajlamos vagyok fanyalogni a „copy cat” jelenség miatt. Amikor körbenézek a Facebook-on, alig-alig látok valakinél eredeti meglátást, de legalábbis szándékot, hogy valami önállóan belőle születettet közöljön – akár egy idézet mellé is.
Más, hogy inspirálnak dolgok, meg az is, ha magad sem tudsz a tudattalan azonosulásból fakadó „koppintásról”, de konkrétan a plágium is elég gyakori jelenség a netes közegben.

Komolyan mondom, ezután a film után a plagizálásra is másként, mélyebb együttérzéssel tekintek! Nem tartom egy hatalmas színésznek Bradley Cooper-t (bár a Limitless nagy kedvenc!!!), de ebben a filmben nagyon átjön az a motiváció, ami a döntéséhez vezet. A belső bizonytalanság és gyötrődés, a „valakinek lenni végre” nyomása, aztán a torony-összeomláshoz hasonló szembesülés, és a megérés, ami csak ilyen tapasztalatok árán tud megszületni…

Nálam: 10/7

IMDb. Magyar feliratos előzetes.


NYOMD, BÉBI, NYOMD (2017)

Miről szól? Ártatlan bárány a farkasok között, avagy lelépős-üldözéses sztori a bankrablók hipergyors sofőrjéről, aki zenével a fülében próbálja elnyomni a múlt emlékeit, meg a jelenben egyre elviselhetetlenebbé fokozódó feszkót. A szerelem meg vajon mindent legyőz?

Miért ajánlom? Mondhatni a nyár trendi akcióvígjátéka, de a filmrajongóknak rögvest feltűnhetett, hogy ha ismerős is elemeiben, Edgar Wright rendezi, aki keze alól nem kerül ki lelketlen tucat-film. Ebben a műfajban az is nagy csoda, hogy bár van adrenalin meg lövöldözés (meg rengeteg autósüldözés), de nem dominál és az erőszak. (Ez az utóbbi években az én változásom, de a kegyetlenséget és a lenyomó szenvedés-orientáltságot nem bírom már, filmben sem, lehet bármilyen trendi Tarantinótól a Trónok harcáig, nem nézem.)

Edgar Wright hozza ezt a nagyon gördülékeny, „kisujjában a mozi, ugyanakkor imádja, amit csinál és üdítően humoros" stílust. A színészei is remekek! Az egész egy nagyon szerethető, kedves és szuperhangulatos film, popcorn-moziból az értékes fajta, ami felemel, és helyén a szíve!

Nálam: 8,5 :-)

IMDb. Magyar feliratos előzetes. 


**

 Tetszett az írás? Lájkold, szólj hozzá és kövesd a Csend-virágokat a Facebook-on is! 

További filmes cikkek a blogon.



© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése