N'alika író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. augusztus 6., vasárnap

MR. CHURCH - Filmajánló és reflexió

Hála és köszönet Andinak, aki felhívta a figyelmünket erre a filmre! A 2016-os filmdömpingből ez valahogy kimaradt, pedig emlékszem, Eddie Murphy legjobb színész-jelöléseire felkaptam a fejem.
De hogy ez itt micsoda kincs! Te láttad?
 Igyekszem spoiler-mentesen írni róla, sőt, azt javaslom, hogy ha Neked sem volt még meg, akkor ne nézd meg az előzetest (azért szokás szerint be fogom linkelni alul), mert bizony elég történet-mesélős. Ennek a filmnek pedig elég egyszerű a története, de meglepetések azért így is, úgy is érhetnek. Számomra az egész egy nagyon csodás meglepetés volt!
Azért egy kicsit részletezem mindjárt. :-)

Az „ismerős ez valahonnan” érzésre választ kaptam, amikor a rendező nevét megláttam: Bruce Beresford régi motoros Hollywood-i rendező egyik saját, korábbi nagyszerű darabja, a Miss Daisy sofőrje (Morgan Freeman befutása… emlékszel?) beugorhat, de azért nem ön-koppintás, mond újat, mást. „Újat”, „mást”? Ez így nem egészen helytálló. Tulajdonképpen az időtlent mondja. Ahogy Andi fogalmazott, arról szól, „ami igazán számít”.

A sztoriról röviden: a történet elején 10 éves Charlie-t egyedül neveli az anyukája, nem túl jó anyagi helyzetben, nagy szeretetben és némi egymástól való függőségben. Anyuka titkolja lánya elől a betegségét, a volt szerető utolsó ajándékaként viszont érkezik egy különös segítség Mr. Church személyében, aki jóval több lesz, mint aminek Charlie először nevezi: „a szakácsunk”.

Nem titok, hogy ez egy „készítsd a papírzsepit” jellegű, érzelmes film, de ízlésesen és lényegre törően az. Giccses könnyzacskó-durrogtatást" én alig-alig tapasztaltam, stílust és szépséget annál inkább!
Kezdjük ott - mondjuk elkezdtem már a méltatatást :-) - hogy Eddie Murphy remek!
Öröm nézi a játékát, érett és visszafogott, tökéletes neki ez a karakter! Mr.Church-ben az az igazi csoda, amit a film legelső mondata is kifejez: „bármi lehetett volna, ami akar, de ő úgy döntött, a szakácsunk lesz”. Nyilván ki fog bomlani a titkolózó segítő háttere is (most így beúszott kapcsolásként Az Egység meséi közül a Feltámadás, Antaro története…), de maga az a mód, ahogyan ő a szolgálatát éli a Valóságra tapint! Ez a Lélek önmagából feltáruló, természetes kiáradása. Ebben a minőségben nincs sem alá, sem felé rendelődés, de van egy csodálatos méltóság, erő és könnyedség.
Amikor Lélekjelenlétben teszünk bármit, akkor az a kifejeződés nagyon hasonlít ahhoz, mint ahogyan ő például az ételeket készíti! S még van mit felfednie, van hová alakulnia… az eseményekkel és a többi szereplővel együtt.

A film több szinten és síkon is nekimegy a sztereotípiáknak és feloldja azokat. Úgy gondolod, férfi és nő között csak szerelem / párkapcsolat lehet, mint legmagasabb minőség? A vérségi kötelék a minden, ez jelenti a családot vagy van, ami ezt is felülírhatja? Fekete és fehér más etnikum és kizárt az egyenrangú egység közöttük? A szegény valóban szegény, a gazdag valóban gazdag? Akit leír a társadalom, nem emelkedhet ki és lehet boldog? Aki „hibázik” (a világ és sokáig saját maga szemében), annak a „hibája” nem egy nagyobb csodának ágyaz meg? Tényleg azt gondolod még mindig, hogy nincs minden tökéletesen rendben?

Klasszikus elbeszélő filmes stílus, egyszerű, ám mélységgel bíró karakterek, cseppet sem túlbonyolított cselekmény - és velődig ható mondandó. Szeretetről, elfogadásról, gondoskodásról, nevelésről, művészetről… a lényegre érzékelve.

Szívből ajánlom!

**

Mr. Church (2016)
Rendezte: Bruce Beresford

Nálam: 10/9

IMDb adatlap. Angol nyelvű előzetes (Magyart nem találtam. De inkább hagyd ki, ha megfogott ez a leírás, ne lője le a sztorit!)

**

Csend-virágok a Facebook-on - gyere, találkozzunk itt is!

További filmes írások a blogon.© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a film sajtóanyagában szereplő kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése