Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. augusztus 26., szombat

Zeneajánló: IRON & WINE - BEAST EPIC (2017)

Jesca Hoop-pal közös, nagyszerű lemeze kapcsán meséltem már arról, mennyire szeretem Sam Beam-et és „egyszemélyes” zenekarát, az Iron & Wine-t.

Valójában nem egyszemélyes, hisz’ igencsak gazdag tud lenni hangszerelés és közreműködők szempontjából is, ugyanakkor itt egyértelműen az ő dalszerzői és előadói – vagyis művészi – világa tárul ki előttünk. Tizenöt éve jelent meg az első album (The Creek Drank The Cradle), és imádtam; a második, Our Endless Number Days –t (2004) még jobban. A valamivel kevésbé intim, de izgalmas és dinamikusabb Shepherd’s Dog-ot  (2007) úgy szintén.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de ez a három lemez a mai napig rendszeresen kerül a lejátszónkba. Időtlenség, szeretet, megnyílás, valódiság van abban, amit Sam csinál, s ez az érzékeny fülnek-szívnek és a figyelmes jelenlétnek tud megmutatkozni.

Bizony sok-sok megújuláson, kísérletezésen, kalandozáson ment át Ő is e másfél évtized alatt, ez a hatodik lemez most amolyan „vissza a gyökerekhez és mégis másként” életérzés. Élvezetéhez elkerülhetetlen némi lelassulás és figyelem, háttérzeneként vagy felszínesen hallgatva – meg mondjuk, ha eleve be lennél oltva a folk / singer-songwriter típusú, egyszerűbb zenék ellen – akkor akár olyan „nyugdíjas-klubosnak” is hathat.  :-)

Engem simogat. Van egy olyan végtelenül meghitt, s épp ez által szívrepesztő energia benne, amit úgy írnék le, hogy aki itt megnyílik, az már bizony menekül sehová. Igen-igen, mindig önarckép azt nézni, ami éppen megérint. :-) Most felfedezem ebben azt a különös, mégis mindennapi„Földre érkezettséget”, amiben épp vagyok.

„Nothing makes silence like experience / There's a message in my eyes / You'd better love yourself, 'cause I tried” énekli a Bitter Truth című dalban, mely az általa megélt párkapcsolati mindennapokba mindenféle idealizálás nélkül avat be, egyszerű, de gyönyörű metaforákkal.
A halál egyébként eddig is visszatérő motívum volt az Iron & Wine dalokban, mintegy az életben lét és a jelenbeli megélés súlyát kiteljesítve: földi megtestesülésünk jelentőségét az adja meg, hogy véges.

Amellett, hogy a dalok egyszerűek és nincsenek extrán kimagasló vagy nagyon fülbe mászó slágerek, teli van az egész finomságokkal, az énektémáktól kezdve a vonósokkal való játékokig.

Az egész lemezben – zenében, szövegvilágban - felfedezhető egy körkörösség, ami felszínes blikkre tűnhet monotonitásnak, de ahogy írtam is már, kell az intimitáshoz az erre hajlandó befogadó. (A befogadás vagy műélvezet aktív cselekvés. Ez most többször felmerült bennem a Csend-virágok írása kapcsán, s itt, Szabó T. Annánál futottam bele egy közös kedvencünk, Virginia Woolf költészet-értésről szóló mondataiba.)
A körkörösségre visszatérve: ez nem a karma bezárt köre, sokkal inkább a békéé / megbékéltségé… az életciklusok, az évkör jutott eszembe róla érzetként. Meg az, hogy a patakcsobogáshoz, avarzörgéshez, szélfújáshoz is „fül” kell.

A Sub Pop Kiadónál elképesztően jófejek, mert minden lemezt rögtön feltesznek a YouTube-ra, teljesen ingyen hallgathatóak!

Linkek a három legjobb I&W lemezhez:

Our Endless Numbered Days (ha most ismerkedsz az Iron& Wine-nal, ezt vagy az első lemezt - következő link - ajánlom elsőként! Ezek abszolút 10/10-esek szerintem, az új, Beast Epic meg mondjuk 10/8)

The Creek Drank The Cradle  

Shepherd’s Dog


És itt az új, ami nem sokkal marad el tőlük, életigenlőbb, mint a Creek…, rezignáltabb, mint a Days és kevésbé kalandvágyó, mint a Shepherd’ Dog, de összességében kiforrottabb és érettebb.1.Claim Your Ghost 0:00 2. Thomas County Law 2:28 3. Bitter Truth 5:52 4. Song in Stone 8:55 
5. Summer Clouds 12:16 6. Call It Dreaming 15:50 7. About a Bruise 19:41 8. Last Night 22:53 
9. Right for Sky 25:48 10. The Truest Stars We Know 29:48 11. Our Light Miles 32:39

**

Zene rovat a blogon.

Fb-oldal.

Hírlevél.© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése