N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. október 6., péntek

Mesék a szabadságról: VADON (Filmajánló, önreflexióra hívó kérdésekkel)


Jean Marc-Vallée filmjét ugyan 2015 februárjában mutatták be nálunk, azonban giccstől és közhelyektől tartva („ez biztos egy Út a vadonba, csak női verzióban!”, vagy „Ízek, imák, szerelmek túrázós üzemmódban”, de legalábbis „egy nagy szenvedősdi”), távol maradtam tőle. Mekkorát tévedtem és milyen jó, hogy felülírtam az elhamarkodott ítéleteket!

Anno nagyon bírtam Vallée C.R.A.Z.Y. című filmjét, felnövés-történetként is, és tolerancia / diverzitás témájú filmklubban is levetítettem a diákjaimnak, aztán a rendező befutásával párhuzamosan valahogy lanyhult az érdeklődésem iránta. Most a Big Little Lies – amit sok tekintetben bántóan felszínesnek, más szempontból pedig izgalmasnak és szépnek tartottam – hozta meg a kedvem, hogy rászánjam ezt a két órát Reese Witherspoon-nal közös korábbi munkájukra (a színésznő ennek a filmnek és a sorozatnak is producere).
A Vadon Cheryl Stray megtisztító túrájának igaz története, mely során a bűntudattól és veszteségérzéstől szenvedő hősnő végigjárja az amerikai Pacific Crest Trail 1100 km-es, kemény terepét.

Megélted már, milyen úgy kivonulni a megszokott élettereidről, hogy valóban magaddal vagy? Sokat adhat egy új kultúrákat felfedező utazás, egy spirituális program vagy egy elvonulás is, de ebben az esetben tényleg egyedül vagy, és bevált kapaszkodók vagy mások irányítása nélkül mélyvízbe dobod magad: jöjjön bármi! Úgy döntesz, nem lesz más választásod, mint mindent beleadni. Leártatlanodsz, lemeztelenedsz magad előtt.
A film főhőse ezt az utat teszi meg, s olyan hitelességgel, finom, a benső folyamatokat előtérbe helyező ábrázolással látjuk, ami számomra ámulatba ejtő volt!  
Valószerűsége a legnagyobb ereje ennek az alkotásnak, ez pedig mindenekelőtt a rendezésnek és a szintén a rendezőt dicsérő, különleges vágásnak köszönhető.
Eltart egy darabig, amíg felvesszük Cheryl ritmusát (ez az ő kapkodó, szétcsúszó lényével összhangban is van az elején) és megszokjuk a sok apró emléktöredékkel, zene- és képfoszlánnyal való építkezést, ami egy egyre izgalmasabb és mélyrehatóbb történetet rajzol elénk.
Ez a film akkor visz magával, ha Te is megéltél már hasonló kendőzetlen szembenézést önmagaddal és ilyen horderejű változást, amin ez a nő vakmerő bevállalásának köszönhetően átmegy.
Illetve akkor is sokat adhat, ha már nem akarsz tovább halogatni és belevágnál valami hasonlóba.
A gyalogtúra csak egy forma a sok közül, mindez jóval többről szól: elsődlegesen a szándékról, hogy nem menekülünk tovább a fájdalmaink elől.

Tetszett a filmben a természet keresetlen ábrázolása is: egyáltalán nincs felmagasztalva, egyszerűen "csak" a tökéletes helyszín ehhez a kipörgető folyamathoz. Nyers és csodálatos, ahogyan maga az élet.

Érdekes érzés volt újra belenézni az általam régen (tíz éve) még oly’ imádott Út a vadonba című filmbe, ami ez után a film után meglepően súlytalannak hatott gyönyörű képeivel, lassításaival és kicsit szájbarágós és végső soron érzelgősségbe torkolló mondandójával. Tulajdonképp’ a zene az, ami abból a filmből „örökbe maradt”, meg az ideákat kergető, kedves, naiv hős. A Vadon egy érettebb alkotás, mind a karaktert, mind a művészi megvalósítást illetően. Ugyanakkor mindkettőt ajánlanám fiataloknak, felnőtté válás útján járó fiúknak, lányoknak, természetesen nagy beszélgetéssel összekapcsolva!

„Mi van, ha nincs olyan, hogy megváltás? Mi van, ha már megváltottuk magunkat?” – teszi fel a kérdést Cheryl az utazás vége felé közelítve. A valódi szabadság ott lakozik, ahol már nem félünk többé önmagunktól és készen állunk befejezni az önsanyargatást.
Minden – kivétel nélkül minden – múltbeli tapasztalat elvisz bennünket az egyetlen helyre, ahol otthon vagyunk, és fel is oldódik abban: az életünk jelen pillanatbeli megtapasztalásában.

Remek, ugyanakkor nem habkönnyű, figyelmet igénylő darab, önismerettel foglalkozóknak mindenképp ajánlom! Nagyszerű rendezéssel, eddigi legjobbját nyújtó Reese Witherspoon-nal, pillanatokra is fantasztikus Laura Dern-nel, s mind a benső, tudati szinten, mind a külső történésekben életszerű, tapintható ábrázolással.>> A kérdések (ebben a sorozatban mindig vannak!): <<

 Van-e olyasmi, amit itt és most nehéz elfogadnod az életedben? Mi az, vagy mik azok?

Figyeld meg, mi történik, ha nem küzdesz ellene, megengeded a létét, de nem is ragaszkodsz hozzá tovább táplálva!

Itt és most mi az, ami a legtisztább, legszabadabb érzéssel tölt el? Mi a legmélyebb szándék benned: hogyan szeretnél élni? (Engedd meg, hogy megfogalmazódjon, akár mondd is ki magadnak fennhangon!)**

Vadon (Wild, 2014)

Rendezte: Jean-Marc Vallée


Magyar feliratos előzetes. 

IMDb

**


További filmajánlók a blogon.

ÚJ! Minden Csendvirágok csatona együtt!© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése