Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. október 3., kedd

SPIRITUÁLIS ZSÁKUTCÁK ÉS KIUTAK - 7 tévhit a spiritualitásról és a felold(ód)ásuk

Első, augusztusi körkérdésem itt, a blogon a kedvenc témáitokra vonatkozott, s mivel a „spirituális útvesztők, mindennapok, valódiság” című opció nyert, létjogosultságát érzem egy ilyen összefoglalónak.
Előre jelzem, hogy ezekbe a zsákutcákba én is besétáltam már, pontosan azért tudok írni róluk!
Nem mellesleg pedig nincs olyan, hogy az a tapasztalat, amit megélsz, ne lenne rendben a nagy egészet tekintve!

Ami miatt jól jöhet egy ilyen emlékeztető, hogy ha megrekedve érzed magad valahol, tudatosítsd, hogy van tovább és mehetsz is tovább. És nem majd, hanem már most! ;)


# 1  IMITÁCIÓ: „Ha fejben tudom, már élem is…”

Az eddigi megtett útra visszatekintve és másokat látva ezt tartom a legnagyobb kerékkötőnek:
a gondolatok, sőt a megélt tapasztalatok is iszonyú hamar koncepcióvá válnak.
Aztán már a koncepciókat akarod viszontlátni / végrehajtani az életedben, azok szűrőjén át látsz. Azonosulsz valamivel és szerepet játszol, önkéntelenül, öntudatlanul.
Maga az ego működik így, ez megy „neki” a legjobban, hát meg is próbál mindenütt lesátorozni, még ha futóhomokon is kell homokvárat építenie. :)

Feloldódás: Bármilyen szuper is egy tanítás vagy bármilyen ütős spirituális élményben is volt részed, NE RAGASZKODJ HOZZÁ! Kapd magad rajta, ha az Élet helyett egy gondolati felépítményben éldegélsz épp!
Lépj tovább, merj valódi lenni, „kicsúszni” a koncepcióból! Lázadj! :)
Maximális őszinteség magadhoz, figyelem, rászánás kell hozzá!

Az ego működését – beleértve a spirituális egóét – mélyebben megértheted és mindenekelőtt megfigyelheted párommal, Io-val közösen írt könyvünk, a Felébredés az én illúziójából segítségével!


#2  A FEJLŐDÉS-MÍTOSZ: „Egyre inkább, de még nem egészen…”

Erről beszéltem már; a kereső / úton járó identitás egyik sarokköve. Ha valódi elégedettséget engedne magának a most-ban, nem tudná tovább mesélni az ő személyes történetét, amivel öntudatlanul azonosult és fenn kell tartania.
Ezért van az a késztetés, hogy - amíg ebből ki nem ébredünk / ezt le nem leplezzük -, mindig dolgoznia kell magán az embernek, megoldani dolgokat, további célokat kitűznie és elérnie, hogy „az egyre beérkezettebb vagyok” sztoriját újra meg újra előadhassa. Figyelem! Nem az érést, a természetes fejlődést tagadom, hisz’ az van, de az nem kényszer és kontroll! Az úton tanuljuk, finomítjuk ennek különbségtételét is.

Feloldódás: Paradoxnak tűnhet, amit mondok, de Nekem egy dolog „jött be”: MINDEN tőlem telhetőt megtenni! Beleértve az intellektuális és szellemi megértésre való állandó törekvést, a fizikai, spirituális, érzelmi megéléseket, a hívatást, a párkapcsolatot, mindent!
Ha tapasztalod magadban ezt a keresési kényszert, érdemes nem áltatni magad azzal, hogy beérkeztél és már nem keresel semmit, hanem valóban utána menni a dolgoknak.

Tulajdonképpen nem számít ez az ébredés-dolog, még ha oly’ sokan vágynak is a „felébredettségre” (valójában az identitásra, az elképzelésre) a lényeg nem ez! Hanem, hogy teljességedből élsz-e itt és most, megteszel-e mindent, ami a lényed legmélyéből jön vagy sem.

#3  A MESTER-KULTUSZ: Ő az Istenem / Apám / Anyám / Szerelmem…”

Nem csak egy szó szoros értelmében vett spirituális mester, hanem bárki lehet olyan tekintély, akit nagyobb erővel ruházol fel, mint amilyennel úgy hiszed, te rendelkezel.
A számodra vágyott, előnyös tulajdonságoknak és a hatalomnak ez a másikra való rávetítése természetesen tudattalan – aztán egyszer csak mered meglátni, felismered.

Feloldódás: Maga az a szándék, hogy valódi légy és önállóan a saját lábadra tudj állni! Így tudod őszintén felismerni a munkálkodó mechanizmusokat és köszönettel továbblépni.


#4  A JÓNAK LENNI IDEÁJA: „Mindig emelkedettnek/ szeretetteljesnek/ együttérzőnek kell lennem…”

Ez szorosan összefügg az első ponttal, a spirituális koncepciók és elképzelések világával. Erről is készítettem már egy kis videó-üzenetet. Ez a „jó kislány / jó gyerek” effektus nagyon erős olyanoknál, ahol hanyagoló szülő vagy valamilyen (feltáratlan) kapcsolati játszma állt a családi háttérben. (Szinte mindenhol, hiszen az egós struktúrából épült család intézményének vajmi kevés köze van a Lélekből fakadó, szabad önkifejezéshez.) Ez tehát a megfelelés-kényszer spirituális színezettel. A személyes - mégis túlmutató - tapasztalataimról azóta itt írtam.

Feloldódás: Mondhatsz nemet, sőt időnként muszáj. „Elronthatsz” dolgokat, sőt időnként ez is elkerülhetetlen. (Látszólag) félrecsúszhatnak a dolgok. Teljesen normális, ha nem látsz, tudsz mindent előre. Kissé másképp kondicionáltak ugyan (mint ahogy mindenkit!), de teljesen normális, ha olyan vagy, amilyen.
Merj pont úgy tenni, ahogy itt és most valóban jön belőled! „Csak” természetes légy!


#5  HÁRÍTÁS: „Nem szabad emberinek lennem, semmi nem érinthet…”

Hú, ez is egy alap-téma! Két cikket is ajánlok ez ügyben, ezúttal másoktól. Az egyik egy egyszerű kis összegzés arról, milyen hárítási módokat tart számon a pszichológia. Nem vagyok híve önmagában egyik tudománynak sem, de a személyiség működésének (tapasztalati) ismerete nélkül „leépíteni” meg „elengedni” akarni az egót egy tuti biztos csapda. Mondjuk bárminek az erőltetése az!
A másik írás arról szól, hogy nagyon sokan az élet és a fájdalmas élmények elkerülésére használják a spiritualitást. Az első ponttal is összefügg persze, sőt leginkább, hisz’ itt is elképzelések életre való ráerőltetéséről van szó.

Feloldódás: Érés. Élet. Őszinteség, figyelem. Az eddig leírtak alapján mondhatnám: „a szokásos.” :) Mégis ez olykor nagyon nehéz. Merj őszintének lenni és cselekedni, még ha fáj is, még ha a keményen konfrontálódsz is ezáltal az önképeddel és - elkerülhetetlenül más emberekkel is, akik ehhez az önképhez kapcsolódtak és ilyennek akarnak látni Téged -,még ha ez egy hosszadalmasabb folyamat, akkor is több, mint érdemes!


#6  A MINDENSÉG BŰVÖLETE: Mindent tudok, átlátok és bármit megtehetek…”

Különösen, ha találtál, esetleg te magad fejlesztettél ki valamilyen tuti módszert vagy látásmódot, amivel azt érzed, most aztán totál kontrollban vagy.

Feloldódás: Amíg nem „elég az elég”, úgy sem dobod el, de aztán javaslom, hogy tedd. Az élet által vezeted magad „kívül” is - ha figyelsz, fel fogod ismerni, mi az, ami idejétmúlt és gátol a továbblépésben.


#7  AZ ÜRESSÉG BŰVÖLETE: „Semmi  / senki vagyok, és nincs is mit tennem…”

Ez a másik pólus, a „non-duális csapda”. Amikor lóbálod a lábad a semmiben (vagy áztatod magad a már langyos, de ismerősen kényelmes "fürdővízben"). Mondjuk mindig visszajutunk ugyanoda, az elejéhez, hogy azonosultál egy (tucat) gondolattal vagy akár megéléssel, és akkor most ebből épült egy identitás.

Feloldódás: Merni vágyni – vagy a Benned lévő tiszta szándékot feltárni -, és TENNI!
A Felszabadító Kreatív írás programok egyébként elég sok embert tovalendítettek már innen. Viszont a blog, a könyv vagy az online progik esetében egyaránt hangsúlyozom: ezek ugródeszkák, nem követendő példák.
A Valóságot sem átadni sem lemásolni nem lehet. Élni azt igen és te tudod, sőt ez a feladatod!


Így ránézve erre a kis listára, azért valljuk be, hogy spirituális kereső a meglehetősen sérült személyiségekből lesz. :)) És a mosolyon túl jegyezzük meg, hogy nincs olyan, hogy egészséges ego! Nonszensz. Talán a spirituális önismeret útjára lépők szenvedtek eleget, lepörgettek már sok mindent és egy kis részüket már tényleg a Valódi hívja.

Azt látom, hogy valahol mindegyik „zsákutcás” stádiumba szükséges belemenni és abban tapasztalni, és a tudati érettség felhajtóerejénél fogva kipörgünk belőlük.
Ha valamit hozzá tudok tenni, hogy ez bátrabban, magától értetődőbben menjen, akkor hurrá! :)


**

Tetszett az írás? Örülök, ha megosztod észrevételeidet! © Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdonát képezi. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!


Az illusztrációként felhasznált fotó nyilvános megosztóról származó, jogtiszta kép, illetve saját fotó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése