Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. november 13., hétfő

MIÉRT AKKORA BULI A STRANGER THINGS? - Sorozatajánló és reflexió

Nagyon ritkán nézünk sorozatokat, ez viszont a szívünk csücske - az első évad is nagyon tetszett (főleg nekem és az akkor 12 évesnek), de most vált igazán a közös, családi kedvencünké! Egy nagyon intenzív alkotós időszak után szusszantunk, így igazán tökéletes volt az új évad megnézésének időzítése.
Azért a koronát az élményre az tette fel, hogy vártunk másfél hetet a nagy gyerkőceinkre, hogy velük nézhessük (ők most 13 és 19 évesek), és most azt kell mondanom, jobb családi filmnézős bulit el sem tudok képzelni, mint egy két részletben letolt Stranger Things-maraton! :)

A második évad elég lassan indult be ugyan, de aztán mindenért kárpótolt. Az uncsibb részeket feldobtuk a kommentjeinkkel, amikre bőven jutott napközbenre is, szóval ez a maraton valójában nem két éjjelen, hanem egy egész hétvégén át tartott!
A hatodiktól a kilencedik részig már fogytak az okos poénjaink és egyre nagyobb örömmel konstatáltuk, hogy az alkotóknak sikerült felülmúlniuk a várakozásainkat.
Azért szeretem annyira ezt a sorozatot, mert - a nyilvánvaló 80-as évek újrahasznosításon és tengernyi kikacsintós filmidézeten túl – jóval több, mint nosztalgia-gombok újranyomogatása.
A zseniális gyerekszínészekkel elővezetett történet valódi érzelmeket, barátságokat, emberi kapcsolatokat ábrázol, rengeteg kedvességgel és humorral.

Nem a régi kütyük, hanem ez az őszinteség hiányzik a mostani filmekből, aminek az újraélesztéséhez telitalálat volt a 80-as évek kiskamaszait a középpontba állítani!
A tapasztalat, hogy ehhez a mostani tizenévesek is nagyobb élvezettel tudnak kapcsolódni, mint sok látványos mostani blockbusterekhez.
Ezt a valódit megidéző, kézzelfogható atmoszférát ők is érzik, ezek az értékek számukra is átélhetők és fontosak!

Ami a horror részét illeti, a sorozat ebben is nagyon ügyesen egyensúlyoz: sosem túl sok, nem durva vagy gusztustalan, de épp eléggé borzongató és izgalmas. (Gyerekeknek 11-12 felett ajánlom és szülőkkel együtt nézve!) A fantasy és a horror azonban inkább csak apropó az összetartás, a barátság és a szépen kibontott jellemfejlődések elmeséléséhez.

És igen: többször referálok a Stranger Things-re meseként, mert nem csak az ifjúsági film és a családi kalandfilm mostanra eléggé kihalt műfajait éleszti újjá, hanem nagyszabású modern meseként is megállja a helyét.
Poláris világ van benne, jó és rossz, de ahogy a legkiválóbb mesék, az emberi döntéseket állítja a középpontba, megmutatva, hogy bár van sok szenvedés a világban, nincsenek „lebírhatatlan erők”: szívünk, tudatunk tisztaságán, készenlétünkön, tenni hajlandóságunkon múlik, mit kezdünk – elsődlegesen a bennünk lévő erőkkel!

**

Stranger Things (Első évad: 2016. július, Második évad: 2017. október; UPDATE! Harmadik évad: 2019. július )

Created by The Duffer Brothers

IMDb adatlap.

Az első évad előzetese.

A második évad előzetese.

A harmadik évad előzetese.


**

Csend-virágok a Facebook-on.

Hírlevél - művészeti és önismereti inspirációk kéthetente! 
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a film sajtóanyagában szereplő kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése