N'alika író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. november 10., péntek

MISS SLOANE – Filmajánló és reflexió

Az utóbbi időben inkább újranézésekről írtam, ritkán futok bele a viszonylag új darabok közül ennyire kiemelkedőbe, mint a Miss Sloane, úgyhogy hurrá-hurrá! A bemutató alapján nálunk simán kiesett az első rostán, elég jellegtelenre sikeredett az előzetes, nyilván nem akarták telipakolni spoiler-ekkel, amit én is igyekszem majd kerülni.
Ez mindenesetre egy nagyon csavaros és végig pörgős film, amin garantáltan nem fogsz elaludni, viszont megemeli az adrenalinszintet, megdolgoztatja az agytekervényeket, sőt még a szívet is. Merthogy a gránitszobor-keménységű, jégkocka hidegségű vérprofi lobbista, Liz maszkja mögött mélyen elfedve ott vannak az érzelmek, ahogyan az őt tátott szájjal csodáló, gyűlölő vagy épp megsemmisíteni akaró környezetének tagjaiban is.

A történet szerint a kőkemény és minden áron győzni akaró, erkölcsi aggályokat nem ismerő lobbista (aki cégek képviseletében vesz meg politikai képviselőket, csapatával gazdasági érdekek mentén befolyásolja az amerikai törvénykezést és a háttérből sok szálat irányít), belefut egy látszólag vesztésre ítélt ügybe, amiben meglepő döntést hoz. Szembefordulva korábbi munkaadóival, kiáll a fegyvertartás szigorítását átvinni készülő törvénytervezet mellett. Kérdés, hogy sikerül-e nyernie, mit lép a nem kevésbé kemény és kegyetlen másik oldal, és végül, de nem utolsó sorban: ki is ez a nő és mi mozgatja?
Egyértelmű, hogy Miss Sloane az ego-játszmák világába kalauzol bennünket. Ahová a szereplők fejtetőig merülnek, mi mondjuk csak szügyig, de azért így is épp elég, hogy 10 percenként felsóhajtsunk, milyen őrült, érdekek mentén sakkozós, egymást eltipró rendszereket sikerült ennek az emberi társadalomnak felépítenie – és mi ebben élünk. Mondhatjuk rá, hogy nem foglalkozunk ilyesmivel, hatásai mégis érintenek mindannyiunkat.
A film nem csak azért elképesztően izgalmas, mert – gyanítom, elég - realisztikusan mutatja be a háttérben zajló folyamatokat, a gazdasági érdekek mentén történő sokrétű manipulációt, melyben a média is csak eszköz, még csak nem is a politikai thriller és oknyomozó krimi furcsa keresztezése miatt. Hanem mindenekelőtt a Jessica Chastain alakította Liz karaktere, a szuper-ego ábrázolása miatt, és ahogyan megjeleníti a kipörgetési folyamatot, amiben egy kontroll-mániás ember képes elmenni a végsőkig.
S hogy mi az, ami motiválja?
Annyi fordulat és igazi csattanó van a filmben, hogy inkább maradok talányos, mintsem, hogy lelőjem őket!

Nézd meg, és beszéljünk róla utána! ;-)

Igazi meglepetés, ütős filmélmény - a csavaros, intelligens darabok, izgalmas karakterek, morális kérdések és az emberi psziché működése iránt érdeklődőknek!


Miss Sloane (2016)

R: John Madden

Nálam: 10/9,5

IMDb adatlap.

Magyar nyelvű előzetes.


**


Ha tetszett a bejegyzés, ajánlom figyelmedbe a Csend-virágok© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése