Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2017. december 27., szerda

Könyvajánló: ERNEST CLINE - READY PLAYER ONE

Ennek a regénynek az elolvasása  számunkra az idei év egyik legszuperebb élménye volt, egy igazi karácsonyi meglepetés, úgyhogy örömmel ajánlom tovább!
Ernest Cline 2011-ben megjelent, Promethus és Alex-díjakkal kitüntetett sci-fi kalandregényét már 2015-ben kiadták magyarul, mi a jövő márciusban érkező, Spielberg rendezte filmváltozat előzetese kapcsán figyeltünk most fel rá.
A cím - Ready Player One - a számítógépes játékok indítására utal, arra a lélegzetelállító pillanatra, amikor megjelenik a képernyőn az ominózus felirat (szó szerint: "Egyes játékos, készülj!").

A regény egy disztópia, azaz egy nem túl fényes – de egyébként igen reális – (közel)jövőben játszódik. Hőse, Wade Watts ezzel együtt a mesebeli „legkisebb fiú” / „szegény legény”, aki egy izgalmas, sok próbatételes és nagy változást hozó kalandban vesz részt.
A sztori szerint 2044-ben már világos, hogy az emberi civilizáció hanyatlik. A technológia hasít, de egyedül ez a terület mondható sikeresnek.
A fosszilis energia útját választó emberiség úgy tűnik, végképp kizsákmányolta a Földet, energiaválság és hatalmas szegénység van, a klímaváltozás hatásai mellett pedig sokféle háború dúl. A hétköznapok frusztrációja és kilátástalansága elől a társadalom nagy része a virtuális valóságba menekül... (Khm... ismerős, ugye?)
Az OASIS egy szinte határtalan lehetőségekkel kecsegtető, sok ezer virtuális világot felvonultató rendszer,  mely gyakorlatilag minden fontos életterületet lefed: szórakozni, játszani, tanulni, dolgozni, vásárolni és egyéb módokon pénzt keresni egyaránt lehet rajta.
Amikor az OASIS atyja, a számítógépes játék-készítő zseni, Jimmy Halliday meghal, elrejt a rendszerében egy Húsvéti Tojást, vagyis egy virtuális tárgyat, melynek megtalálója nem csak csillagászati összegű vagyonát örökli, de az OASIS teljhatalmú ura is lehet.
Kezdetét hát veszi az évekig tartó Vadászat, mely sok ember számára új motivációt ad az élethez...


Információk a magyar nyelvű kiadásról

Ez a történet eleje, de a cselekmény fordulatait a világért sem lőném le, elég annyi, hogy letehetetlen olvasmány, fantasztikusan visz magával. Mi együtt olvastuk a Kedvessel (egymásnak, felváltva - volt már jó néhány ilyen könyvünk, de most már elég régóta vártunk egy újabb ilyenre), és imádtuk.
A felénél van egy kis belassulás, ez (kisebb) hibaként felróható a szerzőnek, ahogyan a 80-as évek popkultúrájának és főleg számítógépes játékainak időnként túlmagyarázó kivesézése is, de az összélmény szerintem mindenért kárpótolt.
Ez a regény szellemes és furfangos, mesteri lazasággal, látványos és átélhető, a filmnyelvet sem nélkülöző stílusban íródott, de ami még ennél is nagyszerűbb: szívvel-lélekkel!

A „80-as évek őrület” kapcsán - ami az idei legkedvesebb sorozatélményeimben is ott volt: a Stranger Things 2. évadjáról írtam is, de a Black Mirror egyik legjobb epizódját is említhetném  - e könyv esetében nem a múltba vágyódó nosztalgiát érzem meghatározónak, hanem azt a „szpirit”-et idézi meg, ami a valódi alkotókban benne van, s akkor még meghatározóbb módon jelen volt a kultúránkban. A lelkesedést, odaadást és cselekvő formaöltést, aminek a Ready Player One nem csak mementót állít, hanem legfőbb mondandójaként arra ösztönöz, hogy ne hagyjuk veszni.

Korrajz, látlelet, felrázó és igazán kiút-mutató nem lett, de megmozgató. Nagyon várom a filmet, de annyira komplex és fordulatos könyvélmény ez, amit ekként reprodukálni nem lehet, s nem is kell. Szerencsére Cline az egyik forgatókönyvíró, így nagyon mellé lőni talán nem fognak.

A könyvet nagyjából 13 éves kor fölött minden korosztálynak ajánlom! Bár tuti, hogy a 70-es években születetteknek extra kikacsintós, de nem csak nekik, és nem csak geek-eknek, avagy kockáknak adhat! ;)

**

Ernest Cline: Ready Player One (2011)

Magyar kiadás:  Agave Kiadó Könyvek Kft., 2015

Fordította: Roboz Gábor; 465 oldal

Nálam: 10/9,5 (a könyv talán 10/9, de mint könyvélmény 10/10 :) )


UPDATE: A Spielberg rendezte film bár jó szórakozás, sok ponton igen kreatívan filmre írva a történetet, de sajnos a tartalmat igencsak kilúgozta. Külön nem írok róla a blogon, nehéz nem összehasonlítanom a könyvvel, 10/7 körülre értékelném.


**


Csend-virágok a Facebook-on.© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon  felhasználni tilos! 

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos könyvborító.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése