Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. január 15., hétfő

10 TIPP, HOGY ÖSSZHANGBAN LÉGY MAGADDAL

Való minőségünk nem elkülönült. Amikor ezt éled, nem kell „kapcsolódnod” magaddal vagy mással, hogy feltöltekezz, mert minden olyan természetesen áramlik. Nem kell eljutnunk sehová, sem gyakorlatokkal „megdolgoznunk” a jelenlétért.
Ami vagyunk, az mindig az erőfeszítés-mentettség állapotában ragyog - olyan, mint egy végtelenül pulzáló energiaforrás.
Nagyon egyszerű ez, mégis, létjogosultsága lehet, hogy a mindennapok talaján tegyünk érte.
A megszokott minták ugyanis automatikusan, mintegy „robot-üzemmódban” működnek.
Amikor nem figyelünk oda Magunkra, olyan mintha műanyag fóliába lennénk csomagolva, így közlekedve pedig - mintegy alvajáróként :) - nem csak nehéz, hanem lehetetlen is természetesnek lenni.
A test csodálatos jelző, hiszen az elengedettség (és elégedetlenség) hiányát azonnal megmutatja. Ha feszültséget tapasztalsz fizikai, érzelmi vagy mentális szinten, akkor – halkan vagy hangosabban – de arra figyelmeztet, hogy az elkülönültség állapotában vagy.
Persze a személyiségnek ugyanúgy kialakulnak azok a stratégiái, melyekkel megtanulja elnyomni e tüneteket, hogy elkerülje a Valóságot. Fontos tudatossá válnunk rá, hogy alapvető kondicionáltságunk okán (sokáig) rettegünk azt élni, ami valójában vagyunk, hiszen ez megszokott én-tudatunk, identitásunk elvesztésével fenyeget. Hiszen a természetes áramlás gyakran spontenaitást, ki nem számítható változást és rengeteg felszabaduló, tiszta energiát (életerőt, kreativitást, ok nélküli örömöt, szeretetet) jelent, amitől félünk - szimplán félünk attól, ami vagyunk. Szerencsére azonban a félelemről is le lehet szokni! ;)

Az alábbiakban nem feszültségkezelési ("tünetelnyomó") tippeket sorolok, hanem néhány egyszerű lépést, melyek könnyebbé tehetik, hogy eredendő, természetes nyitottságod elérhetővé váljon.

Fogadd szeretettel, s örülök, ha megosztod a tapasztalataidat hozzászólásban itt vagy a Facebook-oldalon!
1.   LÉLEGEZZ! A világ legtermészetesebb dolga, hogy lélegzünk - valójában inkább „lélegeztetve  vagyunk"- vajon észrevesszük-e? Ma vettél már tudatosan levegőt? Akár egyetlen egy figyelemmel kísért, tiszta lélegzetvételnek is csodálatos ereje van! Próbáld ki MOST! :)


2.   FIGYELJ SZÍVBŐL! Az elme pörgésétől vond a figyelmed a szívedbe - akár úgy, hogy néhány pillanatra becsukod a szemed és veszel egy mély lélegzetet! A fókuszálást erősíti, ha a kezed a szívedre teszed.
Merj érezni, megnyílni, mindegy, miről szól épp az élethelyzeted! Könnyen lehet, hogy spontán mosolygáson kapod majd magad, anélkül, hogy lenne rá okod! ;)


3.  FOGADD EL AZ ÉLETET! Itt és most élsz, nem csupán körülvesznek az események!
Figyelj oda, nem „robot-üzemmódban” vagy-e éppen!
Mielőtt bármire reagálnál, engedd meg, hogy érezd az életet, minden érzékszerveddel!
Becsüld meg, hogy alkalmad nyílik megtapasztalni ennek az életnek minden egyes, páratlan pillanatát! Hisz' mindent most tapasztalsz először és utoljára pont így!


4.   ÉRINTS! Menj bele, engedd magad eggyé válni azzal, ami hív, ami tulajdonképp' másik formát öltve Te magad vagy!  Figyelj tudatosan arra, hogyan nyúlsz a dolgokhoz, hogyan érinted őket!
Ez a fizikai érintésre (tárgyak – egy egyszerű ajtókilincs is -, emberek, állatok, növények, önmagad!), éppúgy igaz, mint a finomabb mentális, érzelmi síkokra!
Azaz: légy tudatos arra, hogyan viszonyulsz!


5.   VÁLTOZTASS! Merj másként csinálni dolgokat, mint ahogyan megszoktad. Lépj ki még ma valamilyen kényszeredből, mindegy, hogy kicsi vagy nagy!
Figyeld meg őszintén, mi van Benned, mire vagy belülről hívva!
Mondj bátran nemet olyan dolgokra, amikre reflexszerűen igent mondanál - vagy épp fordítva! -, és cselekedj úgy, ahogyan a jelenből jön!


6.   IGYÁL TÖBB VIZET! Tedd ezt is figyelemmel – nem kontrollal, hanem az érzésre figyelve, ahogyan magadhoz veszed. Tápláld magad!
És igen: terjeszd ezt ki a táplálkozásra is – fogod érezni, mit, mennyit, mikor egyél!
Talán nem is kell nagy életmód-átalakító terveket szőnöd, csak megtenni, ami tényleg jó Neked, pillanatról pillanatra! ;)


7.   NYÚJTÓZZ, MOZOGJ! Végezz nyújtó gyakorlatokat, el- és megengedéssel, mély lélegzetvételekkel, beleengedve magad a pillanatba!
Csak úgy, cél nélkül, élvezve a tested, maximálisan elfogadva jelenbeli állapotát.
Belső igényeidre figyelve végezz mozgást, testedzést is!


8.   ÖLELJ! A párodat, a gyermekedet, a szülődet, egy barátodat, egy fát, egy állatot, magadat… bármit, amit, ahogy jön! Őszinte nyitottsággal tedd, és megengedve, hogy kapj!


9.   LEPD MEG MAGAD! Csinálj valami olyasmit, amire egyáltalán nem számítottál!
Lehet egy rögtönzött program, séta egy új útvonalon, ahol még nem jártál, valamilyen mozgásforma, ami spontán jön vagy még nem csináltad, olyan zene, amit még nem hallgattál, új ételkreáció, mese-olvasás, régóta halogatott alkotó megvalósítás… bármi!


10.  ÉRKEZZ MEG! Ne siess most, engedd, hogy belelazulj, abba, amit csinálsz!
Légy ott, ahol éppen vagy!
Ha mersz élni, a jelennél nincs tutibb! ;)
Kétheti hírlevelemre itt iratkozhatsz fel!Önismerethez, lelassuláshoz, Magadra való figyelemhez:

MEGJELENT A CSENDVIRÁGOK KÖTET!


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdonát képezi. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos! 

Az illusztrációként felhasznált képek saját fotók, illetve nyilvános megosztóról származó jogtiszta képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése