Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. január 28., vasárnap

COCO – Filmajánló és reflexió

Hú, de élvezem most ezt, hogy csúcsszuper filmek jönnek, vannak! :) A Három óriásplakát…-ról a múltkor áradoztam, azóta másodszor is megnéztem, most pedig itt a legutóbbi családi mozizásunk, mely úgyszintén a 2017-es év egyik legjobbja, és nem csak az animációs filmek között, hanem simán általánosságban is!
Tudom, hogy ilyenkor magasra teszem a lécet, de tényleg ne hagyjátok ki a Coco-t, nem egy szimpla gyerekfilm! Sőt, alapvetően nem is mondanám annak, kell egy bizonyos érettség, hogy minden ízében átélhetővé váljon. Korosztályi szinten 7-8 éves kor felett ajánlanám bátran (bár attól is függ, milyen filmekhez szokott a csemeténk, és igazából semmi rémisztő nincs benne)... és felnőtteknek talán még többet ad.

A történet főhőse, Miguel 12 éves, és mindene a zene. Viszont csak titokban gitározhat és álmodozhat a fellépésről, mert a családjában tiltva van. Generációkkal odébb történt, Miguel ük-nagymamájával, hogy a papa lelépett zenélni és ő egyedül maradt. S mivel a család összetartó, és jövedelmező cipész-bizniszt épített, száműzték a muzsikát és a művészlelkületet az életükből.
Egészen addig klappol is minden, míg Miguel személyében az önkifejezés ellenállhatatlan vágya formát nem ölt, és ő akár még a család általi kitaszítottságot is vállalja.
A kalandok azonban csak most kezdődnek…Az alaphelyzet egy ismerős Pixar-sémának tűnik, leginkább a szintén szuper L’ecsót juttathatja eszünkbe: éld meg, valósítsd meg az álmaid, mindegy, milyen lehetetlennek is tűnik!
A film viszont ennél tovább megy, úgy félóránál csavar egy jó nagyot az egész sztorin, később meg - tökéletes ritmusban adagolva a fordulatokat - még egyet, még nagyobbat, hogy csak pislogjunk.
Nem azt kapjuk, amit várunk, hanem annál jóval többet.

Hogy pontosan mit, azt elárulni nem fogom, de az, hogy szem nem marad szárazon, elsősorban nem a hollywood-i klisék „gombnyomogatásos” következménye, hanem a művészi ábrázolásé.

Milyen örökséget kapunk a felmenőinktől – nem a szó szoros, hanem mindenekelőtt átvitt értelmében? És legfőképpen: mit kezdünk ezzel a mintakészlettel? Hajlandóak vagyunk-e a szívünk hívását követni? Hajlandóak vagyunk-e őszintén megvizsgálni, mit miért csinálunk, és szembenézni a valósággal, még ha ennek az illúzióink elvesztése is az ára?
És hajlandóak vagyunk-e megtörni az öntudatlan körforgásban lévő mintákat?

Amellett, hogy a Coco egy nagyjátékfilmes mércével nézve is pazar, élvezetes, színes, kifinomultan igényes mozi, üdítően elrugaszkodik a megszokott kulturális sémáktól. Miyazaki filmjeit is eszembe juttatta a mexikói világ – más kontinens, más kultúra, de rendkívül inspiráló és mélyrevivő.
S bár a felnőtteket emlegettem a bevezetőben, meggyőződésem, hogy nagyon sokrétű és megmozgató módon lehet ezt különböző életkorú gyerekekkel is feldolgozni! Nekünk legalábbis ilyen volt, és most is bennem cseng ennek az öröme.

Köszönet és hála az alkotóknak ezért a gyógyító csodáért!
És hála csodálatos őseimnek, itt és most a fantasztikus Anyukámnak, s a szeretett Zsuzsó mamának és a drága Papinak - ők jutottak eszembe. Utóbbiak ketten már formát (lét-síkot) váltottak, de az egymással megosztott szeretetünk örök!

Életről, halálról, családról, művészetről és önmeghaladásról szóló, több generációs nem-is-annyira-mese, a bohémság, humor és szépség kellő kiegyensúlyozó erejével - szívből ajánlom!

**

Coco (2017, R: Lee Unkrich és Adrian Molina)

Nálam: 10 / 9

IMDb.

Magyar nyelvű előzetes.


**(Kövesd "Megjelenítés elsőként" jelleggel - több oldalt is lehet így!)

ÚJ! HÍRLEVÉL friss infókkal, extra olvasni- és néznivalókkal, online lehetőségekkel!
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése