Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. január 7., vasárnap

Téli filmes csomag: KINCSEM, TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL, HEGYEK KÖZÖTT & ÉVSZAKOK

Volt már egy ilyen összeállítás nyári verzióban – alapvetően olyan filmekről van szó, melyek talán nem kimagasló vagy "hibátlan" alkotások, de felfedeztem bennük olyan értéket, ami miatt ajánlani tudom őket.
Nincs tipikus tél - legalábbis nálunk tavasziasan süt a nap, itt, Somogyban pár napja 17 fokot mértek -, de ezeknek a daraboknak van egy átvitt értelemben vett felmelegítő jellegük. Akár együtt nézed valakivel, akár épp egyedül vagy, meghittséget árasztó, kellemes "télire valók".

Na, nézzük! :)


KINCSEM (2017, R: Herendi Gábor)

Nagy Ervin kisemmizett nemest játszik, aki küzd, kockáztat, nyer és szerelmes lesz az ellensége lányába.

Két magyar filmmel kezdek, melyek közül az első az utóbbi évek legjobb blockbustere, szerintem nem csak hazai viszonylatban. Mi nagyon jól szórakoztunk rajta, s bár alapvetően ennél az igényes szórakoztatásnál sokkal többet nem ad, ezt kifejezetten üdítő módon teszi.
Tetszett a történet és annak elmesélése is, a kiegyezés utáni Magyarországon a belső ellenállás üzenete, a szemtelen és bátor "magyar virtus", és igazságérzet - körítve azért némi teszetoszasággal és "beépített" önbizalomhiánnyal. A kitartó szerencsecsinálás, aminek révén a kicsiből nagy lesz, de a becsület megmarad.

A Guy Richie-től (és Matthew Vaughn-tól) átvett stíluselemeket sem nélkülöző, steam punk-kal felturbózott századvégi, ismerős, mégis sosem-volt magyar világot inkább frissítőnek és viccesnek tartottam, mint erőltetettnek, a színészi játék előtt pedig le a kalappal!

Nálam: 10/8

Előzetes.TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL (2017, R: Enyedi Ildikó)

A felületes tekintetnek egy vágóhídi igazgató és egy élelmiszer-biztonsági szakértő... két, sorból kilógó, magányos és érzékeny ember egymásra találása.

Míg az előbb film a maga műfajában igazi kellemes meglepetés volt, ez számomra inkább csalódás, amennyiben úgy éreztem, többet is ki lehetett volna hozni belőle. Jobban megírt, sokrétűbben árnyalt és élvezetesebb történettel, mélyebb jellemrajzzal ez egy igazi, nagy mű lehetett volna, így inkább egy megérintő benyomás.
Mint egy szép, de jócskán tovább bontható rövidfilm, egész estét nagyjátékfilmnek viszont (nekem) kevés volt... talán sokat vártam.
Ugyanakkor a rendezői koncepció és üzenet figyelemre méltó, nem mennék mellette el csak úgy!
A két ember fizikain túlra mutató-érzékelő találkozása is. S a vágóhíd kontra természetben lét végigvonuló metaforája... Képileg igen erős film, sok minden szinte beleég az emberbe, tovább dolgozik belül.

Aki az elidegenítő effektusként ható, kissé vontatott stílusú színészi játékot és művészfilmes, kevésbé történet-centrikus ábrázolásmódot nem bírja, annak nem ajánlom, kísérletezőbb érzékenyeknek és vizuális beállítottságúaknak inkább!

Nálam: 10/7

Előzetes.


HEGYEK KÖZÖTT (The Mountain Between Us, 2017, R: Hany Abu-Assad)

Két vadidegen miután járatukat törlik, úgy dönt, hogy sétarepülőt bérelve rövidítik le útjukat, aztán lezuhannak és együtt muszáj túlélniük.

Nagy jellemrajzokat és sztorit ettől a filmtől sem kell várni, kicsit leülős, meg "ne már" fejfogós részek is előfordulnak benne, mégis szinte végig élveztem.
Sokat nem akar, és talán ezért fog többet.
Az egyszerű, de izgalmas történet Kate Winslet és Idris Elba nagyszerű színészi játékával kombinálva (mindkettejüket nagyon szeretem és itt is hozzák a formájukat) abszolút nyerő.

Tudunk drukkolni nekik, kibontakozik a különös helyzet intimitása és pszichológiai összetettsége, és a film kifutása is nagyon ott van. (Nem fogok spoilerezni. :) )
Ó, és a hegyek, a tél, a nagy távlatok, a lenyűgöző természet!

Nálam: 10/8,5

Magyar feliratos előzetes.


ÉVSZAKOK (Les saisons, 2015, R: Jacques Perrin és Jacques Cluzaud)

A végére hagytam a legjobbat! :)  A Vándormadarak rendezőinek legutóbbi filmje az európai erdőségek változásait követi végig szimbolikusan több ezer évet átölelve és felhívva a figyelmet a jelenkor legégetőbb problémáira, szelíden, és mégis afféle ’final call’-ként. (És itt visszakapcsolhatunk ahhoz, amit az elején írtam, hogy hová tűnt mondjuk innen, Magyarországról a tél...).

A másfél órás dokumentumfilmet nézve Földanyában és a vele egyként élő szépséges, ártatlan lényekben gyönyörködhetünk, felvillantva annak lehetőségét, hogy még nincs késő, és mi is közelíthetünk feléjük rácsodálkozó ártatlansággal és óvó szeretettel.
Bár így lenne, úgy kívánom a változást..!

Nálam: 10/8,5

Magyar nyelvű előzetes. 


 **ÚJ! Elindult a Csend-virágok hírlevele, itt feliratkozhatsz rá! 
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése