Művészet, önismeret, önkifejezés. Felszabadító Kreatív írás kurzusok az örömteli és tudatos alkotásért.

2018. február 18., vasárnap

AZ IGAZI CSODA – Filmajánló és reflexió

Ha felemelő és inspiráló alkotásra vágysz, mely nem „hurrá optimizmust” tol az arcodba, inkább megmutatja, mit jelent egy nehéz élethelyzetben a bennünk rejlő legmagasabb lehetőséggel élni, a Wonder a Te filmed!
A(z egyébként szinte kivétel nélkül pozitív) kritikákat olvasva, bevallom, kisebb-nagyobb giccstengerre számítottam, vagy legalábbis arra, hogy óhatatlanul belefutnak a végére valami ilyesmibe, mégsem így látom az eredményt. De nem szaladok ennyire előre… :-)

A történet szerint Auggie (August) egy komoly rendellenesség miatt (amolyan „fordított genetikai lottóötösként”) torz arccal született, amin a sok-sok műtét sem javított annyit, hogy ne ez legyen az első, ami az emberek számára rögtön feltűnik rajta. Szülei és nővére egyfajta szeretet-burokban nevelik, de 10 éves korában eljön az idő, amikor az ő érdekében szükséges a váltás – így magántanulóból iskolás lesz. Stephen Chbosky (Egy különc srác feljegyzései) filmje arról szól, hogyan alakítja át ez a változás Auggie-t és környezetét.
Sajátos nevelési igényű (autizmus spektrumon érintett) gyermek anyukájaként én kb. 1 perccel a kezdés után már morzsoltam az első könnycseppeket… és igen, ez egy ilyen „készítsd a százas papírzsepit” típusú mozi. De ami igazán nagyszerű, hogy jók az arányok, nem fullad szirupba és nem érzed azt a mesterséges, manipuláló reakciógomb-nyomogatást, ami annyi hollywoodi film jellemzője.
Ez pedig elsősorban az irodalmi alapanyagnak és a belőle írt forgatókönyvnek köszönhető, ami egy tiszta és erős mondandót kíván átadni, de nem hajuknál fogva előrángatott helyzetekből összerakva, hanem következetes belső logikával.  
Az igazi csoda készítői egy olyan ön- és világképet éltetnek, melyben kulcs, hogy a figyelmed által tudsz változni, képes vagy továbblépni és együtt élhetsz másokkal úgy, hogy mindenkiben „a legnagyobb jó” erősödik.

A forgatókönyv azért szuper, mert különböző nézőpontokból mutatja meg ugyanazt az élethelyzetet. Ennek során feltárul annak igazsága, hogy nem csak körülöttünk forog a világ, mindenkinek megvannak a saját nehézségei, fájdalmai, félelmei. Mindenki arra vágyik, hogy szeressék / elfogadják / ne mondjanak le róla, de ez egy olyan „műfaj”, hogy sokszor merni kell, lépni, nyitni, hogy beáramolhasson az, ami eleve ott van. És sokszor bizony egészen váratlan helyekről érkezik. :-)

Imádtam ezt a szép, bölcs építkezést, a sokféle nézőpontot, Auggie-t (Jacob Tremblay már A szobában kedvencemmé vált), de a nővérét játszó Izabela Vidovic-ot is.

Nagyszerűen megtalálták az alkotók Auggie „másságát” és annak ábrázolását, ami gyakorlatilag minden másságra ráültethető, így valóban univerzálisan működik a film.
Ha felróható neki az idealizmus, az – néhány olyan apróság mellett, hogy a szükségesnél 3-4-szer nagyobb házakban, iskolában, amerikai mozis stílusban szuper anyagi körülmények között élnek a főszereplők, a suli is nagyon minta tanárostól-gyerekestől mindenestől, és anya-apa karaktere azért elég elnagyolt lett -, hogy itt tulajdonképpen mindenki képes változni. 
Azért az a kiindulópont hitelesíti, hogy van egy erős, támogató családi közeg, és van egy klassz (magán)iskola – amiről bár az tök más, mégis eszembe jutott a Summerhill. A lényeg, hogy olyan emberi kvalitások és pedagógiai szellem mentén szerveződik, ami képes egy ember-központúbb és lélekre mutatóbb életet teremteni, mint a jelenlegi iskolák többsége.

A film azt is sugallja, hogy a valamilyen szempontból „más” gyerkőcök óriási katalizátorok lehetnek a többiek – sokak - belső változásához. 
Ezt kicsiben – azaz a saját, szűkebb környezetünkben, családi életünkben – mi is tapasztaljuk, ahogyan a tudatosság és a (magunkra és) egymásra való figyelem gyakran mindent felülíró erejét is.

Szívből ajánlom ezt a filmet felnőtteknek, gyerekeknek, családdal, suliban együtt megnézésre is – minden olyan embernek, aki nyitott a változásra!


**

Az igazi csoda (Wonder, 2017)

Rendezte: Stephen Chbosky

Írta: R. J. Palacio regényéből Stephen Chbosky, Steve Conrad és Jack Thorne

Nálam: 10 / 9,5

IMDb

Magyar szinkronos előzetes.

**


(Ha szeretnéd megkapni a posztokat, "Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes követni 
- több oldalt is lehet így!)

Hírlevelemre itt iratkozhatsz fel!
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a film sajtóanyagában szereplő kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése