2018. március 22., csütörtök

Alkotósarok: 10 ÍRÓI TIPP VIRGINIA WOOLFTÓL EMLÉKEZETES KARAKTEREK LÉTREHOZÁSÁHOZ (Íróktól íróknak 3.)

Virginia Woolf (1882-1941) első regénye  szinte napra pontosan 105 évvel ezelőtt jelent meg. [A cikk írásakor, 2018 tavaszán.]
Az én kedvencem Tőle az Orlando - a blogon is írtam róla. Azóta Az órák című film is előkerült egy korábbi, filmes válogatásban, ahol ő az egyik központi karakter és nagy műve, a Mrs. Dalloway nem csak megjeleníti, de formálja is a női sorsokat.
Az alábbi izgalmas anyag Mr. és Mrs. Brown című esszéje alapján készült.
Freddie Moore-nak köszönhető az összeállítás, az eredetijét itt találod! (A kiemelések tőlem származnak.)

Hogyan alkoss emlékezetes karaktereket Virginia Woolf szerint?


1. Gyakorold a „karakter-olvasást” addig, amíg egy egész évet kibírsz anélkül, hogy szétcsúszna az életed!
(Megjegyzés: a „karakter-olvasás” a karakterépítés Woolf-féle „módszere”. Alapja az emberek megfigyelése, a működési módjaikra való ráérzékelés és az ez alapján való megszólaltatásuk irodalmi alakokként. Ez nem csak temérdek munkát, hanem nagyfokú érzékenységet és odaadást is jelent. A mondat ugyanakkor arra is utal, hogy a személyes életednek nem kell rámennie az írásra, azaz nem kell szenvedned ahhoz, hogy meg tudd írni, amit szeretnél. Virginia eléggé megszenvedte.)

2. Tanulmányozz ismeretlen embereket! Engedd, hogy élettörténetük általad kitalált verziója megjelenjen benned – hogy kerültek oda, ahol épp most vannak, hogyan folytatódhat az útjuk?... és így tovább! Töltsd ki a hézagokat! 

3. Hallgatózz! Figyelj oda az emberek beszédmódjára, de a csendjeikre még annál is jobban! 

4. Találj ki karaktereket, akik egyszerre „kicsik és állhatatosak”, „nagyon hősiesek és nagyon törékenyek”! Engedd meg nekik az ellentmondásokat! 


"
I am rooted, but I flow" - részlet A hullámokból, lásd lejjebb hosszabban!

 5. Írj olyan emberekről, akik mély benyomást gyakorolnak rád! Engedd meg magadnak, hogy megszállott legyél emberekkel, témákkal kapcsolatban!

 

6. Egy igazán hihető karakter sosem csak tulajdonságok és életrajzi tények halmaza. (Azaz figyelj, gondolkozz, érezz mélységben, összetettségben - nem véletlenül írja, hogy az életből indulj ki!)

7. Kerülj túl az adott kor felszínes mintáin, illusztráld a karaktereket mélyebb jellemzőkkel! Legyenek bonyolultak! 


Az önismeret esszenciális!

8. Egy megragadó főszereplő olyasvalaki, akit rengeteg különböző jelenet középpontjában el tudsz képzelni. 

9. Találj közös talajt a karaktereiddel – merülj bele az atmoszférájukba! Tanulj átélni! 

10. Ábrázold a karaktereid, ha lehet, szépen, de a fontosabb, hogy mindig hitelesen! (Azaz valódian, őszintén. Törekedj rá, hogy igaziak legyenek - ahogy Moore rámutat: olyan megélésekkel bírjanak, amelyek tényleg ott vannak az emberekben!)
** 
Fordítás: N'alika

Itt a fentebb ígért szöveg:
"Ezer lehetőség tör föl belőlem. Felváltva vagyok pajkos, élénk, bágyadt, búskomor. Mélyen gyökerezem, mégis áramlok."
Virginia Woolf: A hullámok (1931) - részlet (ford. N'alika)

Ez pedig még egy kis ínyencség Virginia Woolf-tól a befogadás kapcsán (a költészet befogadóként való megéléséről szól - gyönyörű!); bónusz: saját szoba - ilyen volt a dolgozószobája. :)

**


A karakterépítéssel a Történetek, A novellaírás művészete és a Gyógyító mese- és haiku-írás kurzusokon is foglalkozunk, a Regényírás anyagában pedig egy egész modul szól erről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése