N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. március 2., péntek

Mesék a szabadságról: EGY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG / A PENTAGON TITKAI (Filmajánlók önreflexióra hívó kérdésekkel)


2 az 1-ben filmajánló következik egy filmes szempontból kevésbé kiemelkedő, de remek valós alapsztorival rendelkező, és egy nagyszerű darabbal. Ami összeköti őket azon túl, hogy mindkettő megtörtént eseményt dolgoz fel, hogy a szabadságról és az önrendelkezés fontosságáról szólnak.

S mint minden olyan mű, amely nem csupán a felszínen karcolgatja  a témát, több oldalát megvilágítják, nem elhanyagolva a szabadsághoz szervesen hozzátartozó felelősség kérdését sem.EGY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Ez egy annyira szép és inspiráló igaz történet, amiről érdemes tudni, épp ezért jó szívvel ajánlom a filmet.
Bevallom, fogalmam sem volt Botswana állam születéséről, és erről a bőrszínen, kultúrákon, rasszizmuson és politikai hatalmi játszmákon átívelő-győzedelmeskedő szerelemről.

Kicsit kreatívabb, ellaposodást is leküzdő forgatókönyv és rendezés segített volna emlékezetesebbé tenni, de ezeknek az életrajzi vagy „megtörtént események alapján” típusú filmeknek sokszor ez a legfőbb küldetésük, hogy hitelesen beszámoljanak valami nagyszabásúról, ami volt és hat, hathat ránk is. Ez a film pedig a – Katwe királynőjéhez vagy az Oroszlánhoz hasonlóan – remekül teljesíti ezt a feladatot.

Ami számomra meglepő volt, hogy a tradíció megbontása nem valami barbár gesztussal történt, és hát nem is egyik napról a másikra, hanem egy elég hosszú, és kemény kitartást igénylő nem-is-küzdelemmel, hanem kiállással. 
A férfi főhős karakterében van egy olyan úriemberség, szeretetteliség és türelem, amit nagyon jó volt látni, több ilyen minőséget a filmekbe (is)!
S a szerelem meg… na, az tiszta őrültségnek tűnik a kívülállók szemében, viszont igazi, határokat és lehetetlent nem ismerő katalizátor lehet olyan változásokhoz, melyekről azelőtt nem is álmodtunk. :-)

**

Egy egyesült királyság (A United Kingdom, 2016)

R: Amma Asante

IMDb.

Előzetes.


A PENTAGON TITKAI

Steven Spielberg új filmjének üzenete egyszerű, mondhatni didaktikus, mégis 148 percen át egyetlen unalmas pillanata sincs, én legalábbis így éltem meg.
Mesteri arányérzék és karaktervezetés! Persze jutalomjáték Meryl Streep-nek és a megint új karaktert villantó Tom Hanks-nek is. És végre, végre hosszabb idő után Spielberg mert vágni és 2 óra alá menni, ami nagyon jót tett ennek a történetnek.
Amin egyébként szintén túlmutat a mondandó, és különösen a mai Magyarországon (de világviszonylatban is) érzékelhető eltolódások miatt fontos felhívni a figyelmet arra, miről is szól az újságíró szakma, mi a média felelőssége és az egyes ember egyéni felelőssége a közösségért.

Szerintem a szabadság és felelősség kérdéséről beszélni kell, sokat. A tájékozódáshoz való jog fontossága és a média, mint a (mindenkori) hatalmon lévők ellenőrzésének letéteményese nem egy másodrendű és idejétmúlt téveszme. Ennek tudata bennünk, emberekben nem szabad, hogy elsikkadjon, eltompuljon, a mi felelősségünk is, hogyan reagálunk, ellenőrzünk, választunk. Mind a sajtótermékekkel, mind a politikai vezetőkkel kapcsolatban, s persze mindennel!

Szóval hajrá nekünk! :-) Ha pedig jó oknyomozó / politikai thrillert szeretnétek látni, olyat, ami nem azt nyomja az arcunkba, hogy korrupt és sz*r a világ és esélytelen változtatni, hanem hogy van lehetőség a (gyakran nagy bátorságot igénylő, sokat kockáztató, mégis egyenes) kiállásra, akkor ajánlom A Pentagon titkait.

A Pentagon titkai (The Post, 2017)

R: Steven Spielberg

IMDb.

Magyar szinkronos előzetes.


**


A Mesék a szabdságról filmes sorozat eddigi darabjait itt találod.


>> És a "hagyományhoz" híven a kérdések:

A kiállás, bátorság, döntés minősége hogyan jelenik meg most az életedben?

Van-e olyasmi amiben változásra vagy hívva ezzel kapcsolatban?

Hogyan tudod megtenni, megélni – mi az első lépésed? ;)

**


Facebook-oldalam, amit "Megjelenítés elsőként"-tel érdemes követni.

Csendvirágok hírlevél.© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók a filmek sajtóanyagában szereplő képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése