2018. április 4., szerda

Alkotósarok: 10 TIPP NEIL GAIMAN-TŐL ÍRÓKNAK ÉS SZABADÚSZÓKNAK (Íróktól íróknak 4.)

Ó, hát Neil Gaiman-t nagy élvezet olvasni, akkor is, ha csak beszél az írásról. Nekem a legutóbbi emlékezetes könyvélményem tőle az Óceán az út végén volt, még 2013-ban, egyik örök kedvencem pedig a Csillagpor - bár a belőle készült film szerintem azon ritka esetek egyike, amikor az adaptáció felülmúlja az eredetit.

Az 1960-as születésű Gaiman korunk egyik legnépszerűbb fantasy, képregény és sci-fi írója.
Az Íróktól íróknak sorozat 4. részében Tőle válogattam és fordítottam egy sor nagyon inspiráló és hasznos szöveget. [A cikksorozat jelenleg újraszerkesztés alatt van, ezért nem is linkelem. De ezt a részt biztosan el tudod olvasni!]

Az összeállítást egyébként nemcsak íróknak ajánlom, hanem általában véve alkotóknak és szabadúszóknak is, bármilyen területen is járják az önkifejezés és önmegvalósítás időnként könnyed, máskor kicsit rögös útját. :)

Nézzük, Neil Gaiman szerint mire érdemes ügyelnünk, ha örömünk szeretnénk lelni abba, amire elhivatottságot érzünk! (Az alcímek és kiemelések tőlem származnak majd.)
1.  SZÁMOLJ A VISSZHANGTALANSÁG LEHETŐSÉGÉVEL!
„Amikor belekezdesz, szembe kell nézned a sikertelenség lehetőségével. Meg kell erősödnöd, hogy megtanuld, nem minden projekt éli túl. 
A szabadúszó lét és a művészetnek szentelt élet néha olyan, mintha palackba rejtett üzeneteket szórnál szét egy lakatlan szigeten, remélve, hogy valaki egyszer kinyitja és elolvassa őket és valamit bele is tesz neked válaszul: elismerést, felkérést, pénzt vagy szeretetet. 
És el kell fogadnod annak lehetőségét is, hogy beleteszel száz dolgot minden egyes üvegcsébe, mégis bontatlanok maradnak.”

2.  LÉGY TUDATOS A SIKERESSÉGTŐL VALÓ FÉLELEMRE IS!
„Nehéz dolog a sikertelenség témája, de a sikeré még inkább az lehet. 
Még egy kisebb siker esetén is előfordulhat, hogy úgy érzed, valamit megúsztál általa. Ez az imposztor szindróma, amit a feleségem, Amanda "Svindli Rendőrségnek" keresztelt el. 
Én például sokáig biztos voltam benne, hogy egyszer majd kopogtat az ajtómon egy férfi csíptetős mappával a kezében (valamiért mindig ilyennel képzeltem el), és közli, hogy most mindennek vége, lebuktam és mehetek keresni egy igazi munkát. Nem olyat, ahol kitalálok dolgokat és leírom őket, meg nekem tetsző könyveket olvashatok, hanem valami egészen mást. És én majd csendben elsétálok munkát keresni, aminek semmi köze nem lesz a kreativitáshoz.”

3.  NE A PÉNZ LEGYEN AZ ELSŐDLEGES SZEMPONTOD!
"Bármikor, amikor a pénz volt a fő oka, hogy megcsináltam egy munkát, valami mindig totálisan félrement. (Ezt a leckét 23 éves koromban kezdtem el tanulni, amikor is megrendeltek tőlem egy Duran Duran életrajzi könyvet.) 
És bármikor, amikor lelkesedve vágtam bele, amikor úgy éreztem, érdekel a téma, izgalmas és jó szórakozás lesz, még ha a dolgok nem is alakultak tökéletesen, sőt még akkor is, ha nem kaptam érte semennyi pénzt, elégedettség volt bennem. 
Ez olyasmi, amit hajlamos vagyok elfelejteni, amikor meglóbálnak előttem egy csekket valami csodálatos pénzösszeggel, pedig fontos."

4.  FOGD FEL KALANDNAK!


(A képre kattintva nagyobb méretben olvashatod!)
Még több ínyencséget találsz - többek között Neil Gaimantől is - a Felszabadító Kreatív írás Fb-oldalán! 5.  AKKOR IS ÍRJ, HA NEM INSPIRÁL SEMMI!
"Ha író akarsz lenni, akkor is írnod kell, amikor nem vagy inspirált állapotban. Írd le  azokat a jeleneteket, amik nem inspirálnak! 
Az a furcsa, hogy hat hónappal vagy egy évvel később visszanézve nem fogsz emlékezni, hogy ezt azért írtad-e le, mert valami inspirált vagy csak azért, mert épp ez a rész következett és le kellett írnod. 
A folyamat lehet mágikus, de leginkább úgy néz ki, hogy egyik szót teszed a másik után."

6.  KOVÁCSOLJ ERŐT AZ ELUTASÍTÁSBÓL!
"Először nagyon dühbe gurultam, aztán eltökéltem, hogy annyira jót fogok írni, amit még a létező leghülyébb, legirritálóbb ajtónálló sem lesz képes elutasítani."

7.  ÍRJ - ÉS TUDD BEFEJEZNI!
"Írj! És fejezd be, amit írsz! Bármit is kell befejezned, tegyél pontot a végére!"

8.  TUDJ ELFOGULATLAN LENNI!
"Olvasd úgy, mintha most olvasnád először! 
Mutasd meg olyan barátaidnak, akiknek tiszteled a véleményét és szeretik az ilyen jellegű dolgokat!"

9.  JAVÍTSD ÉS LÉPJ TOVÁBB!
"A tökéletesség hajszolása olyasmi, mintha a mindig előtted lévő horizontot üldöznéd. Miután megtetted, amit tudtál, mozdulj - lépj tovább a következő dologra!"

10.  ÍRD A TE TÖRTÉNETEDET!
"Az írás fő szabálya, hogy ha elég belső bizonyossággal és határozottsággal csinálod, bármit megtehetsz. (Ez úgy általában véve az életre is igaz.)  
Szóval írd meg a történeted úgy, ahogyan annak meg kell íródnia! Meséld el őszintén és a tőled telhető legjobban! Azt hiszem, nincs más szabály. Semmi, ami ennél jobban számítana."

Fordítás és összeállítás: N’alika 

Felhasznált források: NeilGaiman.comMentalfloss.comBrainpickings.orgGoodReads.com


"Szóval írd meg a történeted úgy, ahogyan annak meg kell íródnia! Meséld el őszintén és a tőled telhető legjobban! Azt hiszem, nincs más szabály. Semmi, ami ennél jobban számítana."

Egy remek végszó Neil Gaiman-től! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése