Művészet és önazonosság. Felszabadító Kreatív írás kurzusok az örömteli, tudatos, alkotó életért.

2018. május 7., hétfő

10 DOLOG, AMIVEL A MŰVÉSZET SEGÍT, HOGY ÖNMAGAD ÉLD

Először egy kis tisztázás, mert nem biztos, hogy mindannyian ugyanazt értjük a címben foglaltakon.
Az én szóhasználatomban a "magadat élni" egy alapvető, mély békét és megérkezettséget jelent. 
Természetesen mindig önmagad vagy - Babiczky Tibor Levegővétel című versének gyönyörű, ráérzékelő utolsó soraival: „...s amit látni akartunk, / mindvégig az volt, ami néz” -, a kérdés, hogy tudatos vagy-e rá.
Alapvető kondicionáltságunk folytán gyerekkorunktól azonosulunk egy önképpel (és hozzá kapcsolódóan egy világképpel), felépül a személyiségünk, ami gondolati, érzelmi és viselkedésbeli minták gyűjteménye, s aztán automatikusan működik (bőven írtunk erről a Felébredés az én illúziójából című könyvünkben).
Mindenki egy páratlan, egyedi formán keresztül fejeződik ki, ami csodálatos lehetőség az Önvalóból élt életre, ha úgy tetszik, a bennünk lüktető Isteni szikra kibontakoztatására.
A személyiség ehhez egy ugródeszka, azonban e minőség maga nem egyenlő a személyiségünkkel!
Önmagad élni itt és most annyit jelent, hogy valódi vagy. Jelen van Benned egy tiszta szándék és készenlét, hogy azt éld, aki valóban vagy. Hajlandó vagy befelé figyelni és hajlandó vagy akként cselekedni, amit onnan érzel.
Ilyen egyszerű. :)

Lássuk, miért olyan nagyszerű katalizátor ehhez a művészet!

1.) A művészet az emberiséggel egyidős tevékenység, sok-sok változó korszakon keresztül is mindig az Isteni szikrát képviselte a Földön. A művész alapvetően a transzcendenst, a megfoghatatlan lényeget fordítja le felfoghatóvá.
Épp ezért a művészet nemcsak pallérozza az elmét és a szívet, hanem kifinomulttá is válsz általa: olyan szellemi és érzelmi táplálékhoz jutsz, ami az elkülönülés illúziófátylát (a világ és közötted, valamint a vélt és Valós önmagad között feszülőt) elvékonyítja.

2.) A művészet megnyit a Valóságra. Akár alkotsz, akár tudatos figyelemmel befogadod az alkotásokat, ráérezhetsz a Forrásra, melyből minden születik. Egyszerre érezheted ezt belül, magadban és minden létezőben - mindenben, ami körülvesz! A művészet az Egység valóságáról üzen.

3.) A műalkotásokban és az alkotás folyamatában felfedezheted éned különböző aspektusait, sőt azt a minőséget is, ami ezeken a szerepeken és mintákon túl van. (Ez a mindent megelőző és átlátó „Nagy Alkotó”, az Isteni Való, melyből minden teremtés fakad.)

4.) A művészet tükre egy nagyon mély megértéshez vezet a Benned és a világban tapasztalt működésekkel kapcsolatban. Feltárulhatnak rejtett motivációid, a nagy alkotások révén átélt katarzisok pedig segíthetnek változnod és változtatnod azon, amin szeretnél. Rendet tenni az életedben. :-)

5.) Amikor alkotsz, a személyiséged feloldódik a folyamatban: flow, áramlás van. A „kisbetűs én” nincs ott, s ha tudatosan figyelsz, a „nagybetűs” felragyog! Épp ezért a művészet az egyik legszebb és legkönnyebb meditációs forma. Ha éberséggel vagy benne, sokkal több, mint valamiféle relaxáció, hiszen valódi hazahívó erővel bír.

6.) A művészet által egyszerre ölelheted magadhoz a megörökített - történetbe, képbe, táncba vagy költeménybe foglalt - múlandót és az Örököt. Ez az egész megélése, mely szintén a spontán jelenlét tapasztalatához vezet. S ez a tapasztalat közvetlen, hisz’ sok szinten átéled, nem csak gondolkodsz róla! 

7.) Az alkotás folyamata által fejlődik az önkifejezésed, tisztábban tudod kommunikálni és formába önteni azt, aki vagy, s amire hívatott vagy.

8.) Ha alkotsz, sokkal magabiztosabbá és erősebbé válsz – s mindez természetszerű, nem egy felvett szerep, hanem Belőled fakad.

9.) Ha alkotsz és kifejezed, amire belülről hívva vagy, a körülötted lévőknek is azt adhatod, ami a „több mint legnagyobb jó”. Ha minél több ember így cselekedne és művészeti ágtól vagy formától függetlenül, de művészi ihletettséggel és igényességgel teremtené, ami belőle fakad, sokkal élhetőbb és örömtelibb hely lenne a világ!

10.) A művészet nem korlátozódik a művészeti ágakra vagy konkrét műalkotásokra! A művészet a „hogyan”, ami életed minden apró mozzanatát átitathatja – ha engeded. Magadból tárul fel, mégpedig pillanatról pillanatra! Egy mozdulat, egy érintés, egy ölelés, egy ebédkészítés: minden lehet művészet, természetes, tisztán áradó… :)

Szeretettel várlak a Felszabadító Kreatív írás online kurzusok átlényegítő kalandjaira, függetlenül attól, hogy az írás-e a szíved csücske vagy valami egészen más. Nem kell hozzá semmiféle előképzettség, tudás vagy nagy truváj. ;) 
Próbáld ki, éld át, alkoss, élvezd! 

**

Találkozzunk itt is!

Csend-virágok hírlevél (átlagosan kéthetente küldöm).(Mindkét Fb-oldalt "Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes követned, hogy megkapd a posztokat - több oldalt is lehet így egyszerre!)© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos! 

A felhasznált fotó nyilvános megosztó jogtiszta képe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése