2018. május 15., kedd

Önismeret & alkotás: 5 KÉRDÉS, MELY SEGÍT TISZTÁBA JÖNNÖD AZ ÉLETHIVATÁSODDAL


Sokan kérdeztetek már az életfeladat - vagy ahogy itt, a blogon gyakran nevezem: az élet-hívatás - témájában. Három alapvető félreértést látok ezzel kapcsolatban.

Az első egy elemi hitrendszer - részben spirituális hitekkel függ össze, de nem kell hozzá spirituális érdeklődésűnek vagy vallásosnak lenned, hogy a múltból beivódjon. Így hangzik: „van valami, rajtam kívül álló erő, ami eldönti, mit kell csinálnom”.
Ez egyébként egy alapvető tekintélyelv, amire a „világi porondon" – családban, iskolákban, munkahelyeken – ugyanúgy kondicionálódtunk: másvalaki mondja meg, hogy nekünk mi a jó és mit kell tennünk.
Nem bízunk magunkban, a saját meglátásainkban, érzéseinkben, holott a belső iránytűnket senki más nem ismeri és nem is tudja kezelni helyettünk! 
Úgyhogy az első és legfontosabb segítség, amit adhatok – vagy bárki adhat - az, hogy merj hallgatni arra, amit Te legbelül igaznak érzel!
A második nagy tévhitet abban látom, hogy az életfeladatot egy fix kategóriaként, illetve konkrét tevékenységként értelmezzük – és aztán vagy foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá, vagy csak az eleve általunk ismert kategóriákban gondolkodunk. Ebben a videóban is beszélek erről, saját példáimmal is megvilágítva.
A lényeg, hogy a minőségre érdemes odafigyelni! A „hogyan”-ra a dolgok mögött.
A forma ezután szinte magától jelenik meg, s ahogyan lépésről lépésre cselekszünk, minden összeáll!

A harmadik a magyar társadalomra különösen jellemző, de a tágabb kollektívában is jelenlévő hit:
„abból, amit szívvel-lélekkel csinálsz, nem – vagy csak nagyon ritkán - tudsz megélni”.
Azaz csak a meglévő és bevált sémákban, illetve a biztonságosnak és hasznosnak ítélt rendszerekben lehet és kell gondolkodni. Az „önmegvalósítás” legyen hobbi vagy az anyagi biztonság megteremtése után vágj bele. Illetve ha belevágtál, akkor azt is csak bizonyos rendszerekhez alkalmazkodva, azok részeként tudod megtenni.
Ennek a hitrendszernek az átragyogását és az anyagban való könnyed teremtést már sokszor megtapasztaltam, de még számomra is okoz kihívást. Azonban egyértelműen érzem, hogy ez az út és működik. „Mindössze” a jelenlétünk (Lélekjelenlétünk) kell hozzá. :)

[UPDATE! A blogot négy, a Felszabadító Kreatív írást három éve hoztam létre, azóta gyönyörű stabilitással társ-teremtem és fejlesztem a vállalkozásom. Elképzeléseimet felülmúló módon valósult meg, amire vágytam - és örömmel megosztom Veled, hogyan csináltam / csinálom, akár a legközelebbi Élethivatás kurzuson! Ez itt az alanti képen mindenképp egy kulcs!] 


És most lássuk az 5 beindító, tisztába jövetelt segítő kérdést! Csinálhatod gyakorlatokként is, némi időt szánva rájuk, fennhangon kimondva vagy írásban megválaszolva őket!

Élvezetes feltárulást kívánok hozzá! 
1.) Mi az, amit (már) gyerekként (is) nagyon szerettél csinálni? Olyan tevékenységekre gondolok, melyekhez ösztönösen vonzódtál és különösen nagy szenvedéllyel töltöttek el… Ha megvan(nak), vonatkoztass el kicsit a konkrét tevékenységi formá(k)tól, és vizsgáld meg a minőséget, ami kifejeződött benne / bennük! 
Például: "Gyerekként imádtam a természetet vizsgálni, órákig gyönyörködtem a falevelekben, virágokban, termésekben. Természettudományos pályára mentem, de ez nem okozott igazi örömöt. A kíváncsiság, a felfedezés, a csodálkozás volt ezekben a dolgokban a legfontosabb számomra. Most is szeretnék felfedezni dolgokat, leginkább ez és ez érdekel..." vagy: "Nem az inspirált, hogy többet tudjak meg a dolgokról, hanem maga a természet. A természet szeretetére, megbecsülésére szeretnék másokat ráébreszteni, engem ez tölt el örömmel."

 

2.) Mi az, amit a személyiségedben a legnagyobb kihívásnak, akadálynak, visszatérő elakadásnak érzel? Bizony, épp ezekben a látszólagos „törésekben” lakoznak a legnagyobb erősségeink! 
Level2: Próbáld ki, hogy azokat a jegyeket, melyeket magadban visszahúzó erőként vagy nehézségként szoktál beazonosítani, ezúttal potenciálként is meglátod!
Mire hívnak ekkor? 
Például: "Érzékeny vagyok és kevés az önbizalmam, gyakran leértékelem magam. Az ebben rejlő potenciál: mélyen érző vagyok, művészi képességekkel / nagyfokú empátiával rendelkezem. Ha a kételkedő hangtól magamban el tudok vonatkoztatni, akkor ezt és ezt csinálom a legjobb érzéssel..."

3.) Ha a pénz egyáltalán nem lenne tényező, mit csinálnál legszívesebben? 
Másként is megkérdezem: mi az, amit akkor is örömmel csinálnál, ha sem a pénz, sem a – még egy kis csavar :) - elismerés, dicséret nem számítana?
Egyszerűen csak azért csinálnád, mert annyira Belőled jön, a Teljességedből fakad… 

 

4.) Ha lenne egy mindent valóra váltani képes varázstárgyad és bármit létrehozhatnál vele, mire használnád? Mondd ki (vagy írd le), mit teremtenél vele és hogyan éreznéd magad!
Majd engedd meg, hogy a Benned lévő, tiszta teremtőerőre ne valami külsődleges dologként tekints, hanem akként, ami egy Veled... Érezd! Te vagy
(Ezt a varázspálcás játékot tavaly [2017 kora tavaszán] az egyik első, spontán videómként fel is vettem. Na, hát annyira nem dicsekszem a performanszommal – nem is annak szántam -, de a lényeg átjön! :) Szóval, ha úgy érzed, inkább itt csinálnád meg, katt a 2 és fél perces videóra!)


5.) Mit teremtesz MOST? Fejezd be az alábbi, elkezdett mondatokat! Engedd, hogy megmutatkozzon, ami Benned van, hogy megjelenjenek a valódi szándékaid - könnyedén és erővel!

Ez a kis gyakorlat a Felszabadító - Kreatív írás oldalra készült,
de nem csak az írói kurzusokon működik!


Remélem, élvezted a gyakorlatokat! Örülök, ha visszajelzel! Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése