Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. május 12., szombat

CRAIG THOMPSON: BLANKETS – TAKARÓK – Könyvajánló és reflexió

Hát ez is eljött: a korán berobbanó magyar nyárban (újra) átélhetjük a michigani telet! 15 évvel megjelenése után, május 13-án, a Vad Virágok Könyvműhely gondozásában magyarul is elérhetővé válik minden idők egyik legszebb és legmeghittebb hangulatot árasztó illusztrált regénye, a Blankets –Takarók.

Már réges-rég’ beleszerettem és még mindig itt pihen a polcon a kedvencek között az angol kiadás, sőt, a blogon már Craig Thompson újabb zseniális dobásáról, a 2011-es Habibi-ről is írtam.
Viszont, ha megtörtént e kisebb csoda, hogy lelkes és kitartó emberek jóvoltából elkészült a magyar kiadás (ó, mennyiszer beszéltünk erről annak idején a barátnőmmel, hogy meg kellene csinálni, de jó, hogy másoknak is eszébe jutott és végig is vitték!), nem állhatom meg, hogy ne ajánljam figyelmetekbe ezt a monumentális művet! :-)

Igen, a Blankets annak is bizonyítéka, hogy a nagyon személyes is lehet nagyszabású, a magánmitológia is epikus: ha a kitárulkozás egy bizonyos mélységben és odaadással történik az már univerzális minőség!
Önéletrajzi regényt írt Thompson, ráadásul olyan művet, ahol az irodalmi szöveg és a rajz külön és együtt is rendkívüli. Apró részleteket is felidéző, rejtett zugokba is bevilágító érzelmi-szellemi utazást vezérel le saját gyerek-, kamasz és fiatal felnőttkorába,
ám az őszinteség, ahogyan mindezt elénk tárja, túlvisz az ő személyes történetén; magunkra ismerhetünk benne.A Blankets az első nagy szerelem és az első veszteség, valamint a tudatos önmeghatározás legnagyobb lépésének könyve. Az ember életének azon momentumairól szól, amikor a készen kapott és evidensnek tűnő szülői és társadalmi mintáit meg meri kérdőjelezni, elkezd mélyre ásni magában, szembenéz a démonaival és először engedi felszabadulni magát a benne lakozó Erő által.

A vallásos neveltetés dogmáitól, főleg a bűntudattól gyötört fiatal főhős képes követni a szíve hangját, tulajdonképpen fellelni magában azt a krisztusi minőséget, aminek már semmi köze ahhoz, amit az egyház rápakolt, s ami minden hamisságot eloszlat.
Képes a művésszé válás útját választani és megtenni mindent a kibontakozásáért, még akkor is, ha a szülei elítélik ezt az utat és ő maga is önbizalomhiánnyal, a kicsiség érzésével küzd.
És képes az első gyönyörű egymásra találás utáni sokkoló kudarcon átragyogni, hálával és megbékéléssel.
Kapcsolataink vezetnek bennünket valódi transzformációhoz: olyan szintugrásokhoz, melyeket egymás érintése és az egymásnak való odaadás tapasztalata nélkül elképzelni sem tudnánk!

A Blankets engem 15 éve kísér: keserves szakítás után volt gyógyír; később ösztönzött, hogy már érettebb fővel újra merjek vágyni az igaz szerelemre; adtam ajándékba coming of age történetként volt diákjaimnak és emlékeztetett a művészet és a Lélek Földön való megtestesülésének paradox csodájára…

Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki még nem ismeri és ezek a hívószavak megérintették!

A magyar kiadás közvetlenül a kiadótól is megrendelhető, ezen a linken mindent megtalálsz róla!
Craig Thompson: Blankets - Takarók (2003)

Magyar kiadás: 2018. május 13., Vad Virágok Könyvműhely, 592 oldal

Nálam: 10/10


**
(Ha szeretnéd megkapni a posztokat, kövesd az oldalakat 'Megjelenítés elsőként' jelleggel! 
Több oldalt is lehet így egyszerre!)
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon  felhasználni tilos! A műből idézett szövegrészletek az adott szerző, fordító, illetve kiadó szellemi tulajdonát képezik; a szövegek forrásai megjelölve. 

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos könyvborító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése