2018. július 31., kedd

Alkotósarok: 21 TIPP J.K. ROWLING-TÓL ÍRÁSHOZ, ALKOTÁSHOZ (Íróktól íróknak 5.)

Ma* 53 éves Joanne Kathleen Rowling, a Harry Potter-regények írónője. Főhősének születésnapja is ez a dátum, s bár csak véletlenül alakult úgy, hogy épp ma találtam Tőle fordítani valót, ismét eszembe juttatta, mennyire nincsenek "véletlenek". :) 
[UPDATE 2023! A cikk majdnem öt éves, a dátumoknak épp most nincs aktualitása, de a lényeg a lényeg! ;))]

Ahogy már itt is pedzegettem, szerintem nagyon jó példa az ő életútja és regénysorozata arra, mit jelent teremteni, ráadásul sokkal nagyobbat, mint amire azelőtt úgy hittük, képesek vagyunk.
Jó példa a kitartásra és a kudarctól, veszteségtől, anyagi bizonytalanságtól, értéktelenségtől való félelmek elengedésére is, ennek üzenete az alábbi válogatásban is hangsúlyos lesz!

A Harry Potter-sorozat első darabja, a Harry Potter és a bölcsek köve című regény 21 évvel ezelőtt, 1997 júniusában jelent meg először Angliában. [Már 26 éve!] 
Én már első éves egyetemistaként olvastam, de cseppet sem volt olyan érzésem, hogy ez a könyv csak gyerekeknek való lenne. Imádtam mind a hét kötetet, s mivel angolul (is) olvastam őket, remek motiváció volt a nyelvtanulásra, illetve az angolban való fejlődésre is.
Hálás vagyok J.K. Rowling-nak, hogy az olvasás és írás szeretetét - sőt még a spirituális természetünk iránti érdeklődést is! - annyi emberben felébresztette!
Te szereted a Harry Potter-könyveket? Mit adtak Neked? Ha van sztorid róluk, ne habozz megosztani hozzászólásban itt vagy a Facebook-oldalunkon

Most pedig íme, egy nagy csokorra való tipp Jo-tól, mely egyrészt persze hasznos az írni vágyóknak és már íróknak, de a tágabb értelemben vett alkotóknak és az önmegvalósítás útját járóknak is ajánlom!

Fogadd szeretettel és oszd tovább jó érzéssel, ha úgy érzed, valakinek segíthet!
TANÁCS ÍRNI VÁGYÓ GYEREKEKNEK:

1. „Amikor gyerekek kérnek tőlem írói tippeket, mindig azt mondom nekik, olvassanak annyit, amennyit csak tudnak. Jane Austen is ezt a tanácsot adta egy fiatal barátjának, úgyhogy jó társaságban vagyok.” [Elárulom, hogy Jane Austen is benne lesz a sorozatunkban! ;)]

A MOTIVÁCIÓRÓL:
2. „Csak írom, amit írni akartam. Írom, ami lenyűgöz. Ez teljesen magamnak szól. Soha, a legvadabb álmaimban sem vártam ekkora népszerűséget.” 
3. „Írj arról, amit ismersz! Az érdeklődési köröd, az érzéseid, a hiteid, a barátaid, a családod, akár a háziállataid is mind a nyersanyagaiddá lesznek, amikor elkezdesz írni. És fejleszd ki magadban az egyedüllét szeretetét, mert az írás az egyik legmagányosabb szakma a világon!” 
4. „Ne akarj úgy írni, mint én! Csináld úgy, ahogyan csak Te tudod, erre senki más nem képes! És fejezd be a könyved!” (Egy elakadt írónak szóló tanács a Twitteren, aki arról panaszkodott, nem megy neki az írás, és bár úgy tudná csinálni, mint J.K. Rowling vagy Stephen King.)

A CÉLKÖZÖNSÉGRŐL:
5. „Nem egy célközönséggel a fejemben írtam. Az izgatott, mennyire élvezem, hogy Harry-ről írhatok.  Sosem gondoltam, hogy gyerekeknek írok – a gyerekkönyvek választottak ki engem. Úgy gondolom, ha jó könyvet írsz, azt bárki olvashatja.”

AZ ÖNFELVÁLLALÁSRÓL:

6. „Befejeztem, hogy másnak tettessem magam, mint ami vagyok és elkezdtem az összes energiám abba a munkába fordítani, ami valóban fontos volt számomra.

7. „Ne hagyd, hogy a hozzáállásuk megtörje az ambíciód! Használd inkább üzemanyagként!” (Egy egyiptomi kislánynak a Twitteren, aki elmesélte, hogy kinevetik azért, mert író akar lenni.)


A MUNKAMÓDSZEREKRŐL:

8. „Légy könyörtelen védelmezője az írásra fordított idődnek, ne csússz bele például abba, hogy eleget tégy az ilyenkor megállíthatatlanul érkező ’fontos’ és ’elhúzódó’ találkozóknak!
Az a vicces, hogy bár évek óta az írás a munkám, mégis úgy tűnik, a mai napig meg kell küzdenem a ráfordított időért. Néhány ember nem nagyon fogja fel, hogy békésen kell üldögélnem és könyveket írnom, inkább mindenféle előzetes egyeztetés nélkül felbukkannak, mint ahogy a gombák nőnek. Ezért néha úgy kell védelmeznem az írás-időmet, mint a Magyar Mennydörgőnek az elsőszülött tojását.”

9. „Van, hogy  ’elfekvő’ időben jönnek az ötletek. Szó szerint bárhol dolgozhatsz. Én például több karakter nevét utazás közben, például repülőn ülve találtam ki. Egyszer egy hányós zacskóra írtam fel. Amikor elmeséltem a gyerekeknek, az egyikük azt mondta, ez milyen gusztustalan. Aztán felvilágosítottam, hogy nem használtam előtte.”

10. „Dolgoznod kell! Ez a szerkezet megalkotásáról szól. És az önfegyelemről.  Olyan halálosan fontos dolgokról, melyekről azt mondta a tanárod a suliban, hogy szükséged lesz rá. Igen, valóban szükséged van rá.” 

11. „Amikor újraolvasod a múlt heti írásod, a trükk, hogy mindig állj meg és dobj be egy kekszet, mielőtt leesne a vércukrod az ’ennek minden egyes szava értéktelen” gondolatától!”


A Harry Potter-széria amerikai (és magyar) kiadásának borítógrafikái Mary GrandPré-től


A KUDARCRÓL:

12. „Lehetetlen, hogy időnként ne valljunk kudarcot valamiben. Ha nem így van, az azt jelenti, olyan óvatosan élünk, hogy az már nem is élet, és ennél nagyobb kudarc nincs.”

13. „Kitettem az első elutasító levelemet a konyhám falára, mert ez olyasmi, amiben a legtöbb kedvenc írómmal osztozom.”

14. „Nem volt veszítenivalóm és néha ez tesz elég bátorrá, hogy megpróbáld.”


A KITARTÁSRÓL:


15. „Hat éves korom óta írok. Ez egy késztetés, szóval nem igazán tudom megmondani, honnan jön a vágy, mindig is megvolt. Az első könyvvel való áttörésem a kitartásomnak volt köszönhető, mert rengeteg kiadótól kaptam visszautasítást.”

16. „Nem voltam hajlandó feladni addig, amíg minden egyes kiadó vissza nem utasít, de azért gyakran féltem attól, hogy ez tényleg megtörténik.”

17. „Az állhatatosság abszolút fontossággal bír, nem csak azért, hogy megírd, amit kell, hanem hogy túléld a visszautasítást és a kritikát.”


CSALÁDRÓL ÉS ÖNMEGVALÓSÍTÁSRÓL: 

18. „A legkisebb gyerekem megkérdezte a minap: ’Mami, ha választanod kellene köztünk és az írás között, melyiket választanád? Azt feleltem: ’Nos, Titeket választanálak, de nagyon, nagyon mogorva lennék.”


ARRÓL, AMI MISZTIKUM, SŐT MISZTÉRIUM:

19. „Van, hogy egy ötlet csak úgy megjelenik. Máskor pedig meg kell izzadnom, van, hogy szinte véreznem, kell érte. Rejtélyes folyamat ez, de remélem, soha nem jövök rá, hogy működik. Ahogy már valószínűleg észrevettétek, szeretem a misztikumot.”

 

ARRÓL, HOGY NINCS HIÁBAVALÓ PRÓBÁLKOZÁS:

20. „Még akkor is, ha az, amit leírtál, nem találja meg a közönségét, olyasmire fog tanítani, amit máskülönben nem tudtál volna megtanulni. (És egyébként is: ha valami nem talál közönségre, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy rossz!)”


ÉS A TEREMTŐERŐNKRŐL:21. „Nincs szükségünk varázslatra, hogy megváltoztassuk a világot, már most hordozzuk magunkban azt a hatalmat, amire szükségünk van: megvan a hatalmunk, hogy jobbat képzeljünk el.”

**

Felhasznált források:  Bustle, Mashable 

Válogatás, szerkesztés és fordítás: N'alika (Kupai Eszter)

Ráadás szuperség: a PrinterInks infografikája megmutatja, mennyi idő alatt írták meg regényeiket olyan népszerű írók, mint J.K.Rowling, J.R.R. Tolkien vagy Antoine De Saint-Exupéry.

Meglepődtem néhányon! Ha van kedved, beszélgessünk itt, a Felszabadító Kreatív írás Facebook-oldalán!

**

Szeretnél Te is remek történeteket írni? 

Mondjuk megírni a saját meséid vagy meseregényed, tippeket kapni a karakterformáláshoz és cselekményvezetéshez, nem utolsó sorban pedig szakmailag és emberileg is hasznos visszacsatolást a szövegeidről? UPDATE! A kurzusra lezárult a jelentkezés! Az aktuális tanfolyamokról itt olvashatsz, ha pedig szeretnéd, hogy kapcsolatban maradjunk, iratkozz fel tartalmas hírlevelemre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése