Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. július 21., szombat

MÁRIA MAGDOLNA – Filmajánló és reflexió

A legutóbbi alkalom, amikor ennyire megérintett egy filmalkotás, a Szólíts a neveden megnézésekor volt. Az idén látottak közül ugyanilyen kiemelkedőnek találtam a Három óriásplakát Ebbing határában-t, ha viszont a 2018-ban eddig bemutatott darabokat vesszük sorra, egyértelműen Garth Davis Mária Magdolnája vezet nálam!
Tudom, ez elég magas labda így és vállaltan szubjektív felütés, de amikor ennyire rezonál bennem valami, boldogan kiáltom világgá. :-) Ezzel együtt a Mária Magdolna megnézése után sokáig egyáltalán nem volt kedvem beszélni és most is legalább annyira önteném egy mélységes csendbe, amit érzek, mint szavakba… Ez a blog azonban mindig is az élet paradox csodáiról mesélt, és öröm, hogy egyre többen halljátok! ;-)

Kezdem - vagy folytatom - a legfontosabbal: ezzel a filmmel akkor tud megtörténni az igazi találkozás, ha spirituális (és egyéb) koncepcióid letéve nézed. Ha nem a vallás érdekel, hanem a Való – az viszont mindennél jobban. Ide nem kell hoznod a Krisztus-képedet vagy a történelmi ismereteidet, sem a nemekről és bőrszínekről alkotott ideológiákat, sem egyéb elképzeléseket, mert amit látsz és érzékelsz, nem erről szól, hanem arról, ami ott van Benned. Most, ebben a pillanatban is. Nevezheted Istennek, tudatosságnak, jelenlétnek, Lélekjelenlétnek, valódi önmagadnak, de talán legjobb, ha semmilyen címkét nem ragasztunk rá.
Csak figyeljük, csak érezzük, csak engedjük megmutatkozni.

Már a nyitó képsor és mondatok is ismerős örömmel csengtek bennem, aztán az első jelenet, amikor Mária egyik családtagja szülésénél segédkezik és a testi kín gyötrelmeivel küzdő nő mellett a jelenlétével van ott, egyszerűen azzal, hogy tudatosan, figyelve a szemébe néz… esszenciálisan tartalmazza a lényeget.
A lényeget, amit Mária már azelőtt érez és a lelke mélyén tud, hogy találkozott volna Jézussal. Amihez nem kell semmilyen személyi kultusz vagy valakinek a követése, mert aki erre emlékeztet, az arra emlékeztet, ami Te magad vagy.
A film lepontozását egyébként értem, mert azzal az ártatlansággal közelíteni valami felé, amiről a filmbeli Jézus is beszél úgy, hogy a vallás vagy más ideológiák szűrői fenn vannak, nem lehetséges.
Ezt a filmet azok fogják leginkább értékelni, akik mertek már önállóan tapasztalni és önnön természetük mélyére ilyen ártatlanul figyelni. Szóval rétegfilm a javából. :-)
Másrészt, ha valaki filmes szempontból közelít hozzá, és a témához általában illőnek érzett epikus történetmesélést vagy klasszikus karakterépítést várja, csalódni fog. Sokkal inkább nem-narratív filmként érdemes rá tekinteni, ahol kultúránk egyik legismertebb története is egészen mozzanatosan, szinte csak jelzés-értékkel van jelen.

Szenzuális élmény a film,  a hatás eredője pedig összművészeti, azaz elsősorban rendezői bravúr, akár a Szólíts a neveden esetében. Érzel minden rezdülést. Veled - és Benned - kel fel a nap a hegyek között és látod a pórusokat a kézfej bőrén és a ruhák szövetében.
Mária érzékelésén szűrődik át minden és Mária – Jézussal egyetemben – nem valaki, akinek története van. Hanem egy minőség, ami átjön, egy minőség, amit megtestesít.
Rooney Mara Máriája törékenységében, felvállalt érzelmeiben elemi erővel bír, Joaquín Phoenix Jézusa pedig tökéletes férfi-párja, mély emberségével, szeretetével, együttérzésével.
Igazán izgalmas, hogy nincs misztikus máz senkin, s hogy a többi szereplő is bennünk lévő hang: ugyanúgy érthetőek és ismerősek félelmeik, biztonságvágyuk, a kétely vagy a kívül keresés.
Kiben nincs ez ott? Mégis, a címszereplő kiemelésével a film az önazonos, Lélekből fakadó, cselekvésnek állít példát.
Ebben a kontextusban pedig a „hit” sokkal inkább egy bennünk rejlő megérzés (igazság-, Valóságérzékelés), ami ha készen állunk rá, bizonyossággá válik.

Garth Davis és csapata mert nagyot lépni, és egy elképesztően univerzális, mégis egyedi megközelítést alkalmazni, így lett a filmjük lényegre törő, mégis leheletfinom.
Nem akar Tőled semmit, csak a szemedbe nézni. Maradsz ameddig jólesik. Nyílsz, ameddig engeded.
„Megéri”, mert alapvető tisztaságod köszön vissza. :-)


**

Mária Magdolna (Mary Magdalene, 2018)

R: Garth Davis

Nálam: 10/10

IMDb.

Magyar feliratos előzetes.**


(Ha szeretnéd megkapni a posztokat, "Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes követni 
- több oldalt is tudsz így egyszerre!)
© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a film sajtóanyagában szereplő kép.

2 megjegyzés:

  1. Szeretném megnézni,letôlteni!vhol !?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Online filmmegosztókon - például netmozi.com vagy filmezz.eu - nézhető! (Ki kell x-szelni vagy letiltani a felugró spam-eket / reklámablakokat, de működik! :))

      Törlés