Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. július 13., péntek

NOAH GORDON: AZ ORVOSDOKTOR – Könyv- és filmajánló

Noah Gordon 1986-ban megjelent regénye, Az orvosdoktor az azonos című német filmadaptáció kapcsán került a látóterünkbe. Mind a film, mind a könyv nagyon klassz élmény volt és most rendhagyó módon egy bejegyzésben írok a kettőről.


A film

A Philip Stölzl rendezte nagyszabású mozit 2013 karácsonyán mutatták be Németországban, hozzánk csak a DVD-kiadás érkezett, az is jóval később, én például nem is hallottam róla korábban.
A könyv olvasása közben meglepődve állapítottuk meg, milyen ritka, hogy egy filmes feldolgozás ennyire sok ponton átírja a regényt, ugyanakkor kerek és élvezetes darab születik belőle. Ebben az esetben egyáltalán nem gond, ha az ember előbb látja, mint olvassa, fordított variációban viszont talán gyengébbnek tűnhet a film.

Az 1030-as években játszódó történet főhőse Rob, az árva angol fiú, aki szülei halála után egy barbély-felcsernél talál menedéket és kitanulja a szakmáját, mely a mutatványos, sőt kuruzsló elemeket sem nélkülözi, mégis sok embernek nyújt valódi segítséget a megbetegedésekre és sérülésekre. Rob azonban mélyebb vonzódást érez a gyógyítás iránt, a vonzalom pedig elhívatássá lesz attól a pillanattól, hogy elfogadja különös képességét: érzi az emberek életerejét és bizton tudja, ha haláluk közeleg.
Bár az effajta képességekért akár boszorkánysággal is megvádolhatnák, nem tágít elhatározásában: egy kockázatos, nagy utazásra indul, hogy Perzsiában a kor legnagyobb orvosától tanulhasson. Iszfahánban aztán nem csak a politika és vallás játszmáival kell szembenéznie, hanem egy súlyos pestisjárvánnyal is.
A film bizonyos elemeiben a 90-es évek neoklasszikus hollywoodi filmjeit idézi grandiózus helyszíneivel, hőseivel és fordulatos cselekményével, másrészt van egy még korábbi Hollywood-ra jellemző esetlen bája, mégis megállja a helyét a mostani filmkínálatban.
Legnagyobb erőssége mindenképp a látványvilág, öröm nézni nem CG-szagú, szépséges képeit és díszleteit, akár a középkori európai miliőről, akár a sivatagi utazásról vagy a virágzó perzsa kultúráról van szó. A történetvezetés is rendben van, végig meg tudja tartani a néző figyelmét, Ben Kingsley és Stellan Skarsgard pedig kiegyensúlyozza a középszerűbb színészeket.

Ez egy remek, majd’ 2 és fél órás epikus filmes szórakozás volt, a sztori sokrétűsége és az elhívatás kalandja viszont annyi lehetőséget sejtet még, hogy örömmel vágtunk bele Gordon eredetijének olvasásába. Nem bántuk meg. :-)


A könyv

Bizony, a monumentális regényforma a megfelelő az ilyen mélységű jellemrajz és jellemfejlődés ábrázolásához, a film ilyen szempontból nincs egy dimenzióban Noah Gordon művével! Az orvosdoktor sokoldalú alkotás: történelmi regény kiváló korrajzzal, egy Európán átívelő hatalmas utazással és rengeteg aprólékos részlettel (a középkori Nyugat és Kelet sokféle miliőjétől az orvostudomány fejlődésén át több vallás és kultúra – kereszténység, judaizmus és iszlám – bemutatásáig), emellett rendkívül fordulatos kalandregény és pszichológiailag is hiteles, összetett fejlődésregény. 

Gordon úgy ír, hogy nem alszol el, gyakorlatilag egyáltalán nincsenek leülős részek, ugyanakkor nem válik felszínes bestsellerré sem. Rég’ olvastam ennyire élvezetes prózát ebben a műfajban, mindeközben azért a sűrű, nehézkes közegben való boldogulás és a sokszor mindenféle csodás megvalósulás ellenére is kilátástalannak tűnő küzdelmek, az erős érzelmi hullámvasutazás időnként kicsit megviselt.
Számomra különösen az elhívatás téma miatt volt érdekes – ugye ez gyakran előkerül itt a blogon, ebben a videóban is beszélek róla és több önismereti kurzust is tartottam erről a témáról. Ez a fajta belülről, lényünk legmélyéről érkező hívatás jóval több, mint bármilyen pénzkereset, munka vagy akár mesterség, túlmutat ugyanis a valakivé, valamilyenné válni akaráson.
Hogy milyen szinten érleli, nemesíti az embert, ha rátalál, belemegy és folyamatosan tovább és továbblép úgy, miként ezt a belső vezetést érzi, azt a könyv nagyon szépen kibontja. Ahogyan a gyökértelenségből induló otthonra találás motívumát is, ami nem a fizikai világhoz kötött, hanem ugyanígy belülről indul kifelé.

Az pedig csak egy sóhaj részemről, hogy a tudat testre hatását és a tünetek mögötti okok feltárását is pedzegeti a könyv, és milyen jó volna a már több ezer éves sötétségből tovamozdulni, részben újra felfedezve azt, amit korábbi kultúrák már tudtak, spirituális – valódi – természetünket pedig nem elnyomni sem a csak a matériát látó tudomány, sem az ideológiai börtönbe záró vallásos világkép által.
A könyvben és karaktereiben végtelen humánum, emberi szépség van, ami nyitottá teszi őket a misztériumra, a (nem mindennapi) csodákra és ösztönösen ráéreznek általa az egyetemes bölcsességre.

**

Az orvosdoktor (Der Physician, 2013)

R: Philip Stölzl

Nálam: 10/8,5

IMDb adatlap.

Előzetes.

*

Noah Gordon: Az orvosdoktor (The Physician, 1986)

Európa, Budapest, 2014, fordította: Uram Tamás, 812 oldal

Nálam: 10/9

**


(Ha szeretnéd megkapni a posztokat, "Megjelenítés elsőként" jelleggel érdemes követni 
- több oldalt is tudsz így egyszerre!)

Hírlevél.© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon  felhasználni tilos! 

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos filmplakát és könyvborító.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése