Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. szeptember 9., vasárnap

Őszi filmcsomag: AZ ÉLET ÍZEI & EDDIE, A SAS & UGYANÚGY MÁS, MINT ÉN & A KÖNYVTOLVAJ & KSZI, SIMON

5 szuper film az elfogadásról és az élethivatásról - akár ezt a címet is adhattam volna ennek az ajánlónak, bár eredetileg nem tematikus válogatásnak készült. Közülük csak a legutolsó újabb, 2018-as darab, mi a közelmúltban láttuk mindegyiket. A maga módján az összes tetszett és adott, mégsem akartam önálló bejegyzéseket szentelni nekik. Inkább "összecsomagoltam" őket, ahogyan erre tavaly nyáron és legutóbb télen is volt már példa.
Aztán menet közben világlott fel, hogy az elfogadás mennyire fontos mondandója mindegyiknek, csak más-más aspektusból,  illetve hogy az öt film közül négy egy egészen más, de azért az előbbihez gyakran kapcsolódó témát is feldolgoz: az elhívatottságét.

De nézzük őket sorban! :)


AZ ÉLET ÍZEI (The Hundred-Foot Journey, R: Lasse Hallström, 2014)

Lasse Hallström (Csokoládé, Árvák hercege) szokás szerint nagyon hangulatos filmjében egy indiai bevándorlócsalád kerül a festői francia kisvárosba, és épp egy szuper Michelin csillagos étteremmel szemközt készül megnyitni a sajátját.
A főhős, Hassan született szakács, de nem csupán az ételkészítő, sokkal inkább a művész értelmében. Hisz' érzi "az élet ízeit"és az érzéki tapasztalatain, saját megélésén keresztül varázsol a konyhában.

Bármilyen mesébe illő is időnként a film, van benne valami nagyon igazi. Egyrészt azt sugallja, hogy nagyon is érdemes követni, amit belülről az utadnak érzel, még akkor is, ha olyan fordulatokat hoz, melyeket mások nem értenek vagy ellenérzést vált ki belőlük.
Másrészt, hogy a különbözőségeinkből az egymásra való nyitottságunk és együtt-működésünk (lényegében az Élettel való együttműködésünk) révén Isteni fúziók születnek! :)

Nálam: 10/8.5

IMDb és magyar nyelvű előzetes.

Közvetlen link a filmhez!EDDIE, A SAS (Eddie The  Eagle, R: Dexter Fletcher, 2016)

Eddie Edwards olyannyira létező figura, hogy az 1989-es, Calgary-ban rendezett téli olimpia egyik sztárja volt.

Az időnként abszurdba hajló, sírva-nevetősen bájos történet példa rá, hogy mit jelent kitartani akkor is, ha a külvilág nem igazol vissza.
Hogy miért nagy dolog, amikor nem másokat, hanem magadat akarod meghaladni, s mi az, ami még ennél is nagyobb: örömből cselekedni.
Ezt a brit filmet nem lehet nem szeretni, Taron Egerton és Hugh Jackman párosa pedig kifejezetten üdítő! :)

Nálam: 10/8.5

IMDb és magyar nyelvű előzetes.UGYANÚGY MÁS, MINT ÉN (Same Kind Of Different As Me, R: Michael Carney, 2017)

A gazdag felső középosztálybeli amerikai házaspár, Ron és Debbie Hall házassága válságba jutott, ám ők nem adják fel, inkább megpróbálnak visszatalálni egymáshoz. A nő belső látomását követve hajléktalanoknak kezd el segíteni, a karitatív munkára a férjet is ráveszi, aki inkább kelletlenül sodródik az eseményekkel, minthogy igazán benne lenne.
Denverrel, egy színes bőrű hajléktalannal kötött barátságuk aztán mindent megváltoztat...

A filmbe Denver karaktere és Djimon Hounsou alakítása visz igazi mélységet, s persze a cselekmény fordulatai, amiket semmiképp nem lőnék le. Mindenesetre ez a valós eseményeken alapuló történet szépen meséli el, mit jelentenek a belülről érlelődő, nagy változások.
Melyek nem csak tükröződnek megváltozott minőségű kapcsolatainkban, de azok egyben a változás legfőbb katalizátorait is jelentik.

Nálam: 10/8

IMDb és előzetes.


A KÖNYVTOLVAJ (The Book Thief, R: Brian Percival, 2013)

A Markus Zusak 2005-ben megjelent, azonos című regényéből készült monumentális alkotás igazán passzolna ebbe a válogatásba is és rögtön eszembe jutott róla az általam nyáron olvasott nagyszerű könyv, a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság.
Nem véletlenül, hisz' itt is az emberség és a művészet, a könyvek társasága és egymás szeretete teszik elviselhetővé a második világháború borzalmait.

A főhős, Liesel egy elárvult kislány, akit 1939-ben, az egyre inkább a nácik uralma alá kerülő Németországban adoptál egy gyermektelen pár (remek színészek, Geoffrey Rush és Emily Watson alakítják őket, de Sophie Nélisse-re sem lehet panasz).
A kezdetben analfabéta kislány nem csak az olvasást és a könyvek szeretetét tanulja meg, hanem az igaz emberséget. 
A család által bújtatott zsidó fiúval kialakuló, sorsfordító barátság hatására pedig az írói önkifejezésre is megnyílik.
A film nemzetközi (amerikai-német-francia) koprodukcióban készült, kicsit lassabban csordogál és vannak hibái, de érződik rajta az igényes irodalmi alapanyag; sok tekintetben túlnő a hollywoodi kliséken és összességében nagyon szerethető.

Nálam: 10/8

IMDb és magyar feliratos előzetesKSZI, SIMON (Love, Simon, R: Greg Berlanti, 2018)

Kamasz comig out film, de annyira szórakoztató, egyben a figyelmet a lényegre irányító formában, hogy alapvetően túlmutat a melegség-témán. Tulajdonképp' vonatkozhat bármire, ami nem evidens önmagunk és a környezetünk számára, így (ön)elfogadást, önfelvállalást, kiállást igényel.

Hogy ennyire jól működik Simon sztorija, abban egész biztos, hogy itt is nagy szerepe van az irodalmi alapnak, azaz Becky Albertalli Simon és a Homo Sapiens-lobbi című regényének.
A kamaszszereplők egészen nagyszerűek, különösen Nick Robinson (A nyár királyai, Jurassic World, Minden, minden), akinek szerintem magasan ez az eddigi legösszetettebb és legjobb alakítása.
Különösen tetszett, ahogyan az erkölcsi vonatkozásokat bemutatja a film: mi a különbség aközött, hogy valakit a valamilyensége miatt ítélnek el, vagy a tetteit tartják kifogásolhatónak.
Ezt a filmet (egyébként A könyvtolvajt és az Eddie, a sas-t is) ajánlom kis- és nagykamaszokkal való megnézésre is, családban vagy suliban is.


Nálam: 10/8.5

IMDb és magyar nyelvű előzetes.


**© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona.
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók hivatalos filmplakátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése