Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. szeptember 26., szerda

Illúzióból a Valóságba: FÜGGŐSÉG VAGY SZABAD LÉT?

Volt egyszer egy inkább közepes, mint kiemelkedő vígjáték, a Get Him To The Greek (magyarul: Felhangolva) , melynek lecsúszott rocksztár főhősét így osztotta ki az exe: amikor a fickó azzal jött, hogy de hát ő leszokott a heroinról és egészséges életmódra váltott, közölte vele, hogy hiába, hisz' ő még a jógából is képes volt heroint csinálni. :)

A biztos pont keresése, a vélt biztosba való belekapaszkodás és a kényszeres ismételgetés minden ego sajátja. Auti-manó 5 évesünknél - bár halványul már ez a vonulat és növekszik az értelem -, elég látványosan megfigyelhető, mit is jelent mindez lecsupaszított, ösztön-szintű verzióban.
Legutóbb például egy legóból épített hajó volt a nagy kedvence, a lakáson belül is mindenhová magával vitte, s mivel már akadályozta a szabad mozgásban, eltettük. Nem is kereste. Viszont váltott a kristályokra, naponta sokszor kérve, hogy vegyük le neki a nagy üvegtálat, amiben vannak. :)

A „mi”-k tehát cserélődhetnek, míg a „hogyan” - a ragaszkodás valamihez, a belőle való energia-merítés és a hozzá kötött biztonságérzet - ugyanaz marad.
Így van ez általában az emberrel. Biztosan Te is megfigyelted már magadon, hogyan alakult át egy múltbeli érdeklődésed – akár szenvedélyed – tárgya valami mássá, viszont az ismerős minták lényegüket tekintve megmaradtak.

Erős és alapvető függőségünk ön- és világképünk, de leginkább az a környezet – belső attitűd; gondolati, érzelmi és ösztöni világ – amihez hosszú ideig szokva voltunk.
Ami különös, hogy a mélyen megszokottból akkor is biztonságot tudunk meríteni, ha az nem tölt el bennünket valódi örömmel.
Nálam például ilyen minta volt a „mindenért keményen meg kell küzdenem” érzésvilága, vagy párkapcsolatban / kapcsolatokban a visszatérő nagy csalódás, az „úgyis egyedül vagyok, senki nem szeret” letaglózó gondolatköre.
Az ismerős minta az én számára még a fájdalommal, keserűséggel, állandósult hiányérzettel együtt is komfortosabb(nak tűnik), mint a szabad lét... Vajon miért?
Érzésem szerint egyszerűen azért, mert amikor az utóbbit éljük, nincs kapaszkodó: nincs identitás, ami alapján elkülönülve szemlélnénk, méricskélnénk, ítélnénk a dolgokat.
Csak teszed egyik lépésed a másik után és annyira magától értetődő minden, annyira Teljes úgy, ahogy van, hogy eszedbe sem jut, hogy bármi hiányozna.
Még akkor sem, ha fogalmad sincs, mivel jár majd a következő pillanat.

Ha felismered magadon a függőséget bármitől – akár mindennapi megszokásoktól, akár kapcsolatoktól vagy a tipikus reakcióidtól – és szeretnél változtatni rajta, kötelezd el magad legbelül az egyetlen „nem-függőség”: Való önmagad „mellett”!
És nem „majd egyszer”, hanem mindig a pillanatban!

Ha ide figyelsz és cselekszel, "haza fog hozni". 

Nem egy steril, kontrollárt létállapotba, hanem a tökéletes, élettel teli, éber kifejeződésbe, ahol teszed egyik lépésed a másik után, és magadat is megleped a csodákkal, melyek teremtődnek Általad.

Tudatébresztő kérdések, megfigyelni valók: 
  • Hagytál már magad mögött olyan szokásokat, kapcsolatokat, helyzeteket, melyeket belül függőségnek, káros szokásnak tituláltál? Hogy emlékszel, mi volt a kulcs a leszokáshoz?  
  •  Felismersz magadban mélyebb szintű mintákat, "hogyan"-okat? Olyan visszatérő gondolati és érzelmi reagálás-módokat, amiket szívesen meghaladnál? 
  • Mi történik a meditációban? Mi történik az önátadásban?  Mi történik, ha a pillanatban egyszerűen megfigyeled, minek kell lennie valójában - valahogy így - és akként cselekszel? Figyeld, tapasztald, éld meg! ;)

Ha tetszett az írás, nagyon örülök a visszajelzésednek - hozzászólhatsz itt, a Facebook-oldalon vagy privátban is írhatsz nekem! Minden kontakt itt!

**

Az új önismereti sorozat előző darabját, mely az elképzelésekről szól, itt találod.

Jóval mélyebben olvashatsz a témáról a Felébredés az én illúziójából című könyvünkben!

Kétheti hírlevelemre itt iratkozhatsz fel! © Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdonát képezi. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos! 

Az illusztrációként felhasznált fotó nyilvános megosztóról származó jogtiszta kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése