Önazonosság és művészet. Felszabadító Kreatív írás kurzusok az örömteli, tudatos, alkotó életért.

2018. szeptember 17., hétfő

Lemezajánló: NESSI GOMES – DIAMONDS & DEMONS (2016)

Hú, de rég' vártunk ilyen minőségű új zenére! Nessi Gomes Guernsey szigetéről származik (igen, erről a helyről nemrég írtam e nagyszerű könyv kapcsán!), brit-portugál származású énekes-dalszerző, 37 éves.
Zenei gyökerei az alternatív és folk vidékén vannak, kedvenceiként emlegeti többek között Kate Bush-t, PJ Harvey-t, Björk-öt, Ane Brun-t, a Cure-t, a Radiohead-et, Johnny Cash-t, Jeff Buckley-t vagy a Warpaint-et.
Két éve, debütáló lemeze megjelenése óta járja a világot párjával, Linóval és két zenésztársával, de nem csak koncertezik, hanem Vocal Odyssey címmel workshopokat is tart, ahol a hangjukon keresztüli szabad önkifejezésben segíti az embereket. 
A zenéje – bár kétségtelenül hatottak rá például a fent említett alkotók – rendkívül egyedi és bensőséges. Akár egy szál gitárral lép fel, akár komplett zenekarral, vonósokkal, őstehetség és erő árad belőle.
Lemeze pedig a nyilvánvaló „dark folk” vonulat mellett sokrétű, zeneileg gazdag és egészen meglepő kompozíciókat is tartalmaz.
Egy kicsit mesélek még az inspiráció gyönyörű útjairól! Szóval az úgy volt, hogy pénteken egy másik csodálatos ember, Niberaina, aki most épp a Felszabadító Kreatív írás kurzuson vesz részt, a zárt csoportunkban megosztotta ezt a videót, amit egy 15 éves (!) srác, Orion Eshel rendezett Nessi egyik dalához.
S miután megnéztük-meghallgattuk Io-val, leesett az állunk és akkorát dobbant a szívünk, hogy még most is hallani. :) Nem volt kérdés, pikk-pakk megvettük Nessi Gomes első és ez ideáig egyetlen albumát, a 2016-os Diamonds & Demons-ot.
(A YouTube-on egyébként csak két klip van fenn, meg koncertvideók – mellékelek majd szokás szerint a bejegyzés végén egy kis válogatást, de ez korántsem az album!)
Leültünk meghallgatni, érezve az első perctől, hogy ennek meg kell adni a módját. És azóta is így hallgatom / hallgatjuk, mert ez nem valami háttérzene, tiszta figyelmet igényel!
Mi teljesen együtt-áramlottunk vele... én mondjuk többször sírtam, Io inkább táncolt… hát így megy ez. :D

Keats után szabadon: szép az, ami igaz és ez nagybetűsen IGAZ. Hiszen az első számtól (Into The Earth: leszületés, belelényegülés, beleveszés a földi létbe, a formaöltés sokkja és ébresztő ajándéka) az utolsóig (You Guided Me: megérkezés a most-ba, az élet átölelése, az, amikor végre megengeded magadnak a szabad ragyogást) egy olyan ívet ír le a lemez, amit így vagy úgy mindannyian megtapasztaltunk vagy meg fogunk tapasztalni itt, a Földön.

A These Walls arról szól, milyen az elkülönült lét: az ego falaiba ütközni újra meg újra, s hogy magunk vágjuk le a szárnyainkat…
A címadó, részben Sam Lee -vel közösen énekelt Diamonds & Demons pedig arról, hogy csak a fényt akarva ne utasítsuk el sötétséget, inkább engedjük át magunkon… ("Diamonds and demons I fight with at night / Thinking only the light is right / This is misguided / I must see it all / There is a place for it all")
A Don't Jump In az illúzióba való (újra) belesüllyedéstől óv...
A Hold My Hand egy hatalmas ima és felemelkedés a szenvedés mélyéről, ezzel a deklarációval:

Let me breathe into life / Let me be as I am just this time


Kiemeltem néhány pillanatot, de képtelen lennék túlelemezni ezt a gyönyörűséget. Ha Neked is van rá hívásod, szíved-füled, hallgasd meg és öleld át... Magad! :) 💗A lemezt Nessi honlapján vásárolhatod meg.

Nessi Gomes Facebook-oldala.

Nessi a SoundCloud-on. (Itt is belehallgathatsz a lemezbe.)

**

Nessi Gomes: Diamonds & Demons (2016)

Nálunk: naná, hogy 10/10! :)


**


Hírlevél.

© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos lemezborító.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése