Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. szeptember 17., hétfő

Lemezajánló: NESSI GOMES – DIAMONDS & DEMONS (2016)


Bensőséges, nehéz és gyógyító utazás az elfogadás útján, sötétségből a fénybe...

Hú, de rég' vártunk ilyen minőségű új zenére! Nessi Gomes Guernsey szigetéről származik (igen, erről a helyről nemrég írtam egy számomra szívszerelem-könyv kapcsán!), brit-portugál származású énekes-dalszerző, 1981-es születésű.
Zenei gyökerei az alternatív és folk vidékén vannak, kedvenceiként emlegeti többek között Kate Bush-t, PJ Harvey-t, Björk-öt, Ane Brun-t, a Cure-t, a Radiohead-et, Johnny Cash-t, Jeff Buckley-t vagy a Warpaint-et.
Két éve, debütáló lemeze megjelenése óta járja a világot párjával, Linóval és két zenésztársával, de nem csak koncertezik, hanem Vocal Odyssey címmel workshopokat is tart, ahol a hangjukon keresztüli szabad önkifejezésben segíti az embereket. 
A zenéje – bár kétségtelenül hatottak rá például a fent említett alkotók – egyedi és bensőséges. Akár egy szál gitárral lép fel, akár komplett zenekarral, vonósokkal, őstehetség és erő árad belőle.
Lemeze pedig a nyilvánvaló dark folk vonulat mellett sokrétű, zeneileg gazdag és meglepő kompozíciókat is tartalmaz.
Egy kicsit mesélek még az inspiráció gyönyörű útjairól! Szóval az úgy volt, hogy pénteken egy másik csodálatos ember, Niberaina (Viki), aki most épp a Felszabadító Kreatív írás kurzuson vesz részt, a zárt csoportunkban megosztotta ezt a videót, amit egy 15 éves (!) srác, Orion Eshel rendezett Nessi egyik dalához.
S miután megnéztük-meghallgattuk Io-val, közösen leesett az állunk és akkorát dobbant a szívünk, hogy talán még most is hallani. :) Nem volt kérdés, pikk-pakk megvettük Nessi Gomes első és ez ideáig egyetlen albumát, a 2016-os Diamonds & Demons-ot.
(A YouTube-on egyébként csak két klip van fenn, meg koncertvideók – mellékelek majd szokás szerint a bejegyzés végén egy kis válogatást, de ez korántsem az album!) [Azóta az egész elérhető, frissítettem a lejátszási listát!]
Leültünk meghallgatni, érezve az első perctől, hogy ennek meg kell adni a módját. És azóta is így hallgatom / hallgatjuk, mert ez nem valami háttérzene, tiszta figyelmet igényel!

Számomra mélyen ismerős tapasztalatokat és felismeréseket önt zenei formába Nessi... az első számtól (Into The Earth: leszületés az anyagba, belelényegülés, beleveszés a földi létbe; a formaöltés sokkoló, de végső soron ébresztő ajándéka - "veszítsd el magad a földben és ragyogj!") az utolsóig (You Guided Me: megérkezés a most-ba, az élet átölelése, az, amikor végre megengeded magadnak a szabad áradást, a táncot) egy olyan ívet ír le a lemez, amit így vagy úgy mindannyian átélünk vagy át fogunk élni itt, a Földön.

A These Walls arról szól, milyen az elkülönült lét: az ego falaiba ütközni újra meg újra, s hogy magunk vágjuk le a szárnyainkat…
A címadó, részben Sam Lee -vel közösen énekelt Diamonds & Demons pedig arról, hogy csak a fényt akarva ne utasítsuk el sötétséget, inkább engedjük át magunkon… ("Diamonds and demons I fight with at night / Thinking only the light is right / This is misguided / I must see it all / There is a place for it all")
A Don't Jump In az illúzióba való (újra) belesüllyedéstől óv... a Hold My Hand pedig egy hatalmas ima a szenvedés mélyéről való felemelkedésért:

"Let me breathe into life / Let me be as I am just this time"


Kiemeltem néhány pillanatot, de képtelen lennék túlelemezni ezt a gyönyörűséget. Ha Veled is rezonál, hallgasd meg és öleld át... Magad! :) 💗A lemezt Nessi honlapján vásárolhatod meg.

Nessi Gomes Facebook-oldala.

Nessi a SoundCloud-on. (Itt is belehallgathatsz a lemezbe.)

**


Nessi Gomes: Diamonds & Demons (2016)

Nálunk: naná, hogy 10/10! :) 


**
© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos lemezborító.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése