N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2018. október 8., hétfő

MIRE JÓ A KREATÍV ÍRÁS? - GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Nagy örömömre annyian jelentkeztek - vagy kacérkodtok a jelentkezéssel - és kérdeztek, hogy itt az ideje egy GYIK-nek! Ebben a bejegyzésben tehát a Felszabadító Kreatív írással kapcsolatos gyakori kérdéseket fogom összegyűjteni, és természetesen válaszolok is rájuk! :)1.  Mi az a kreatív írás?

A kreatív írás angolszász eredetű, de világszerte létező (gyűjtő)fogalom.
Olyan írás tanfolyamokat takar, melyekhez nem szükséges előképzettség, viszont azon az elven alapulnak, hogy az írás és alkotás öröme mindenféle akadémikus tanulmány nélkül MINDENKI számára elérhető.

Ezek a kurzusok nem ígérik, hogy író leszel vagy írásból fogsz megélni, nem kapsz plecsnit, mint mondjuk egy OKJ-s képzés végén. Viszont a hatásukra felszabadultan alkothatsz, létrehozhatsz bármit, ami Belőled születik, írástechnikát, önismeretet, irodalmat és sok minden egyebet is tanulhatsz, sőt akár még íróvá is válhatsz! ;)


2.  Segít, ha komolyabb szándékaim vannak az írással?

Persze, hogy igen! Bár játékosság és könnyedség jellemzi őket és arra bátorítanak, hogy merj megszólalni a saját hangodon, a kreatív írás kurzusokat világszerte (főleg) profik tartják.
Gyakran diplomás tanárok és/vagy írók.

Lassan 20 éve tanítok; magyar nyelv és irodalommal, valamint filmelmélet-filmtörténettel kezdtem. Most már nem gimnáziumban és nem szaktantárgyi keretek között teszem, de a kurzusaimba beépültek mind a tárgyi ismereteim, mind a pedagógiai tapasztalataim.
Az első kreatív írás tanfolyamomat 2010 őszén indítottam (akkor még fizikai formában, Budapesten),
szépirodalmi és egyéb írói munkásságomba pedig betekinthetsz ezt a blogot olvasva és/vagy megvásárolva a könyveimet / könyvünket!
Online kurzusaimmal az alkotói blokkok feloldásától a műfajismereten és stilisztikán át a biztos kézzel való történetvezetésig rengeteg dologban tudok Neked segíteni. Mivel sikeres blogot és prosperáló vállalkozást vezetek, még abban is, hogyan találd meg az (olvasó)közönségedet! ;)


3.  Nem lesz túl nehéz, ha nem annyira az írástanulás, mint inkább az önismeret a célom?

Jelenleg a résztvevők nagyjából fele elsődlegesen az önismeret szándékával jön a kurzusokra, míg a másik felük kifejezetten az írói fejlődés és kibontakozás miatt. A gyakorlatok több szintűek és úgy alakítom ki őket, hogy mindkét helyzetben sokat adjanak. Másrészt a variációik és mélyítési lehetőségeik miatt rugalmasak.

Ha hív ez a kaland, de úgy érzed, zéró írástapasztalatod van, akkor sem kell tartanod attól, hogy nehéz lesz. Pontos instrukciókat adok és ha igényled, segítek!
A tanfolyamok akkor is hasznosak, ha nem az írás a szívszerelmed, hanem a más területen való kiteljesedéshez, vagy általában véve az önbizalom-növeléshez és a felszabadult önkifejezéshez, kommunikációhoz használnád a kreatív írás katalizátorát és eszközeit.


4.  Elég sok a dolgom a mindennapokban. Bírni fogom a tempót? 

Természetesen azt nem tudom megmondani, "bírni fogod-e", mert nagyban függ attól, mik a szándékaid és mennyi energiát teszel bele a kurzusba. Hisz' a gyakorlatok csak ugródeszkák, Te kelted őket életre!
A zárt Fb csoportunkban gyakran esik szó az időszervezésről, de az alkotóerőt korlátozó tévhitekről is - ezekről itt, a blogon is írok, főként az Alkotósarokban. A tempó tartásában sokat segít a csoport is, rendszeres bejegyzésekkel, fókuszokkal és a közösségi dinamikával.
A tempó egyébként tartható, a visszajelzések alapján sokatoknak sikerül, és azt is szoktam mondani, hogy ha a gyakorlatok kb. 2/3-át elvégzed, már tökéletes flow-élményben lehet részed! :)

Viszont egyáltalán nem gond és nem kapsz kevesebbet, ha teljesen önállóan és akár a megadott 2, 3 vagy 4 hetes időtartam többszöröse alatt végzed el a gyakorlatokat!
Részletes, könnyen követhető instrukciókat adok, a Facebook-csoportbeli tagságod - és az ottani megosztási lehetőséged, valamint a téma-inspirációkhoz és egyéb kiegészítő anyagokhoz való hozzáférésed lehetősége - pedig a kurzus végeztével is megmarad!

5.  Pontosan hogyan zajlik az online kurzus?

Modulokba rendezett e-tananyagokat küldök, általában nyomtatható pdf fájlokat és letölthető, mp3 formátumú hanganyagokat. Hetente egy e-mail-t kapsz a szokott időben, 2, 3 vagy 4 héten át.
Az anyagot a végén össze is fűzheted munkafüzetté. A Haladó próza- és regényírás 5 modulból álló anyagát viszont egyben kapod meg, már a jelentkezésed és befizetésed után.

Meghívlak egy zárt Facebook-csoportba is, melynek tagsága opcionális, viszont a tapasztalatok alapján nagyon megéri, hisz' megoszthatjátok magatokat egymással, támogatást adhattok és kaphattok. 


6.  Ellenőrzöd a feladatokat? 

Nem. Egyrészt a gyakorlatoknak nincs helyes vagy helytelen megoldásuk! :) Másrészt a Felszabadító Kreatív írás online kurzusok anyagai teljesen önállóan végezhetőek, lépésről lépésre felépített, összetett gyakorlataik pedig számos olyan szempontot tartalmaznak, melyek segítségével ellenőrizni tudod magad. 


7.  Tartasz majd fizikai programot is?

Valószínűleg igen, mert bennem van, hogy szeretnék majd személyes jelenléttel is újra tanítani. Ha eljött az ideje és összeállt minden körülmény, szólni fogok itt, a blogon, illetve hírlevélben!
Viszont most nagyon élvezem és az életkörülményeim miatt is ideális (auti gyerkőcöt nevelek, részben itthon, kisebb óraszámban van csak oviban), hogy ilyen különleges, a Ti önállóságotokat is jobban támogató formáját találtam meg a tanításnak. Aminek ráadásul az országból bárhonnan, s még országhatárokon, akár óceánokon is túlról részesei lehettek. :)


8.  Hányféle kurzus van és mitől extrák?

Már tízféle, mutatom őket egy rövid, egy mondatos leírással:
  •  Felszabadító - 4 hét, hogy flow-ba kerülj, újraélesztve íráskészséged és alkotóerőd
  •  Történetek - 4 hét, hogy felfedezd és formába öntsd a Benned lévő történeteket
  •  A novellaírás művészete - 3 hét elbeszélői fejlődésedért a novella műfajával
  •  Film-Kép-Írás - 3 hét a vizuális kifejezőkészséged fejlesztéséért
  •  Gyógyító mese- és haiku-írás - 3 hét a belső gyermek öröméért és a jelenlétért
  •  Lélek-óra  - 3 hét, hogy fejlődj költőként és érzelmi önkifejezésedben
  •  Haladó próza- és regényírás - 5 hét a "nagy ugráshoz", hogy megírd a regényed
  •  Élethivatás - 2 hét, hogy tisztába jöjj vele, mire vagy hivatva a Lelked által
  •  Bőségtudat - 2 hét, hogy megnyílj az anyagi jó(l)létre
  •  Blogírás - 2 hét, hogy létrehozd és beindítsd a saját blogod

Általában havonta teszek fel egy, újabban két kurzust. A változtatás jogát természetesen fenntartom, de igyekszem legalább négy hónapra előre érvényes menetrendet adni!

Mindegyik kurzus különleges, mert másra irányulnak, a gyakorlatok teljesen egyediek, a non plus ultra pedig az a szellemi, spirituális dimenzió, amivel az önismereti úton - minden írástechnikai tudást felülmúlóan - ajándékozhatnak meg. Vagyis Te magadat, velük! :)

A kurzusoknak nincs előfeltételük, egyedül a Haladó próza- és regényírásnál vannak javaslataim, de most már Te döntöd el, belevágsz-e (lásd a kurzus részletes leírásánál!)


Nézd meg az aktuális kurzusokat!

9.  Melyik kurzus a nekem való? Hogyan válasszak programot / milyen sorrendben csináljam meg őket?

Olvasd el az aktuális menetrendet (a leírásokat), hangolódj rájuk és válassz! 
Az az izgi, hogy nem szintek vannak, hanem témák. Bármelyiket megcsinálhatod és akár mindegyiket is, bármilyen sorrendben. Garantáltan nem fogsz unatkozni és rengeteget változol, bontakozol!


10.  Milyen korosztálynak ajánlod a kurzusokat?

14 éves kortól bármeddig, nincs felső határ!  Illetve a Gyógyító mese- és haiku-írást akár már 10 éves kortól is, de ha kiskorút (18 év alattit) íratsz be vagy 18 év alatt jelentkezel, mindenképp egyeztessünk előtte!


11. Nem lehet dátumtól függetlenül is megvásárolni az anyagokat?

Nem, kivéve a Haladó próza- és regényírást.

Ha épp nincs meghirdetve olyan kurzus, amilyet szeretnél, várnod kell rá - de kérdezhetsz tőlem privátban, illetve "leadhatod az igényed"! Utóbbit figyelembe veszem az új naptár tervezésekor is.


12. Mire jó mindez? Mit tudok kezdeni azzal, amit itt tanultam?

Megint csak írtam erről sokat a blogon az Alkotósarok & kurzusok menüpontban, s ajánlom figyelmedbe azokat a beszámolókat, melyeket a kurzusok résztvevői írtak arról, mit kaptak - itt találod őket.

Szeretettel kívánok Neked felszabadult, örömteli önkifejezést és megvalósítást mindenhez, amit szeretnél, és várlak a kurzusokon:
N’alika (Kupai Eszter), író, tanár, szabad alkotó, a Csendvirágok blog és kötet szerzője

**Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése