Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. január 7., hétfő

ZÖLD KÖNYV – ÚTMUTATÓ AZ ÉLETHEZ – Filmajánló és reflexió

Elindult az Oscar-szezon, ami a hozzám hasonló filmrajongók számára azt is jelenti, hogy tucatnyi alkotás lesz már azelőtt kiváló minőségben elérhető online, hogy nálunk is hivatalosan bemutatnák. Ezeknek a a vászonra kerülése a tengerentúlon már tavaly megtörtént valamilyen formában (fesztiválon, illetve kis létszámú közönség előtt mozikban), így nevezhetővé váltak az akadémiai és egyéb aktuális díjakra.

A Zöld könyvnek minden bizonnyal sikere is lesz. Nem fog nagyot tarolni, de jó néhány olyan jellemzővel rendelkezik, amiért mondjuk az Oscar "második vonalas" elismeréseit - például a legjobb színészeknek, forgatókönyvnek vagy eredeti filmzenének járó díjat - adni szokták.
Emellett és főként: egy nagyon-nagyon szerethető darab, ami egyszerű mondandóját - mit jelent tisztább tekintettel meglátni, elfogadni és támogatni egymást - annyira hatásos és élvezetes módon tálalja, hogy receptre kellene felírni! :)

Az "egy valódi barátság ihlette", megtörtént eseményeken alapuló történet a 60-as évek elejének Amerikájában játszódik és a tavalyi A számolás jogához hasonlóan az afro-amerikaiak emancipációjának kérdését feszegeti.
Itt is egy kimagaslóan tehetséges, első generációs értelmiségi fekete, ezúttal egy férfi, a zenész Don Shirley (Mahershala Ali) az egyik központi figura. Az igazi főszereplő azonban az olasz bevándorló családból származó, bárdolatlan modorú kidobóember, Tony Vallelonga (Viggo Mortensen), aki sorsfordító munkát kap: a zongoravirtuózt turnéra kell kísérnie, mégpedig a déli államokba. Olyan helyekre, ahol Shirley fehér, felső középosztálybeli úri közönségnek játszhat sok pénzért, ám mégsem kezelik egyenrangú emberként, és a "hagyományokra" hivatkozva nem engedik azonos módon élni a jogaival.
A filmből megtudhatjuk, hogy egyáltalán miért vállalkozik valaki egy olyan útra, ahol nyilvánvaló nehézségekre, sőt megaláztatásokra számíthat. Ahogyan azt is, mi kell ahhoz, hogy a szemellenzőinket, belénk nevelt kulturális és társadalmi sztereotípiáinkat levetve elkezdjünk változni, és egy magasabb tudatossággal élt, emberibb, örömtelibb élet felé mozduljunk el.A Farrelly-testvéreket olyan vígjátékok rendezőiként ismerhettük meg, mint a Dumb és Dumber - Dilibogyók vagy a Keresd a nőt!, ezekhez képest most Peter Farrelly egészen új oldalát mutatja meg. Mindössze az elsőre össze nem illő, egymást mégis tökéletesen kiegészítő párosok, illetve a meglepő helyeken felbukkanó, szinte az egész filmet végigkísérő humor köszön vissza. Utóbbi azonban cseppet sem harsány, a kemény és szomorú élethelyzeteket pedig megfelelően ellensúlyozza, ami nagyban köszönhető a remek forgatókönyvnek (Farrelly mellett Brian Hayes Curry és Nick Vallelonga jegyzi, utóbbi a valódi Tony Lip fia és maga is filmrendező).

Annak ellenére, hogy ez a fekete-emancipációs, antirasszista téma már simán lehetne egy lerágott csont, és hogy évente több ilyen, Oscar-közelbe is érő film készül (én például a Mr. Church-ről és a  
A segítségről írtam), nagyon is van létjogosultsága az ilyen alkotásoknak!
Annyira tele a világ elnyomással és alárendelődéssel, egós egymásnak feszüléssel és együttműködni képtelenséggel és annyira változásért kiált... Úgy érzem, minél többször látunk egyszerűen, közérthetően elmesélt, életszerű példát az egymás között hidakat építő emberi kapcsolatokra és a belső változásra, annál inkább bekerülhet a köztudatba, hogy lehet másként, és nagyobb az esély felülemelkedni ezeken a mintákon.

A Zöld könyv esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni a lenyűgöző színészi játékot. Nem tudnám megmondani, Viggo Mortensen vagy Mahershala Ali játékát élveztem jobban, egyszerűen fantasztikusak mindketten! Ali kifinomult, titokzatos, elgyötörten emberi; Mortensen egyszerre tahó és esendő; szeretni valóak mindketten.
És oké, nem az Oscar számít (amit Ali egyébként tavalyelőtt meg is kapott a Holdfény egyik mellékszerepéért), de nagyon ideje már Viggo-t is ünnepelni a színészi, művészi és emberi kvalitásaiért! (Egyik kedvencem Tőle ez az alakítás, de nem könnyű választani, hisz' annyira izgalmas ez a kellő érettséggel épített és egyre nagyszerűbb életút!)
A filmet szeretettel ajánlom a lassabb folyású dramedy-k (dráma és vígjáték sajátos elegye, mindkettő és egyik se - kicsit mint maga az élet ;)) és az emberi jellemfejlődésről és kapcsolatokról szóló alkotások kedvelőinek. Imádni fogjátok! :)

**

Zöld könyv – Útmutató az élethez (Green Book, 2018)

R: Peter Farrelly

Nálam: 10/9

IMDb adatlap.

Magyar szinkronos előzetes.

Angol nyelvű előzetes.

**


Hírlevél.© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. 
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése