N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. február 10., vasárnap

Téli filmcsomag: UTAZÓK & AZ EMLÉKEK ŐRE & A KÖNYVELŐ & CSODÁLATOS FIÚ & AZ A HÜLYE SZÍV

Még mindig tél van, a február pedig - ha csak épp nem süt a nap - tipikusan hordozza a „legyen már vége!” életérzést. Itt egy kis filmes mentőcsomag nyúlós szürke időre, amivel be lehet kuckózni együtt, egyedül, párral, családdal, bárhogy. :) Van közöttük sci-fi és romantika, nem csak kamaszoknak szóló kamaszfilm, csavaros thriller, élet írta, megrázó dráma és szívmelengető, nevettető is.
Zömében korábbi, néhány éves, online is nézhető darabok, de van, amit (még vagy már) moziban is el lehet csípni.

Közös pontjuk ama bizonyos nagy – tudati - változás: kilépés-történetek ezek mind a javából, s mindegyik a maga a sajátos módján. Na meg, hogy így vagy úgy, de a szív és szívre való figyelem bennük a kulcs!

Jó szórakozást, elmélyülést, felfedezést vagy épp újra-felfedezést kívánok hozzájuk! S ha van kedved, írd meg, szeretted-e őket és miért! :)


UTAZÓK 

Miről szól? A nem túl távoli jövőben lehetségessé válik a kolonizáció: 5000 utas tart egy hiperszuper űrhajón az új élet felé, majd’ 100 éves hibernációban. Valakik azonban felébrednek a mély álomból – bár jóval előbb, mint kellene.

Miért és kiknek ajánlom? Mi nagyon szerettük az Utazókat elsőre is, most pedig kifejezetten üdítő volt újranézni.  Az alapvetően egyszerű – de azért fordulatos – cselekmény és karakterek miatt inkább azoknak ajánlom, akiket nem rettent a hollywoodi szórakozás, viszont szeretik, ha egy történet szimbolikájában jóval több van annál, mint ami a felszínen látszik.
Ez a film a címkézésével ellentétben a klasszikus értelemben véve igazából se nem sci-fi, se nem romantikus. Sokkal inkább szól magányról és szerelemről, a jelen pillanat értékének felismeréséről, tudattalan és tudatos döntéseinkről és szabad akaratról.
Ajánlom párban vagy egyedül nézni; előbbi esetében beszélgessetek utána egy jót, utóbbinál engedd, hogy megnyisson az életre! ;)

Utazók (Passengers, 2016), R: Morten Tyldum; nálam: 10/9; IMDb adatlapmagyar szinkronos előzetes.


AZ EMLÉKEK ŐRE

Miről szól? Jonas egy olyan világban él, ahol az emberek ösztöni és érzelmi reakcióit kordában tartják. A társadalomban mindenki tudja, hol a helye, a szabályok követésében pedig segít a technológia. Általános jólét van, a konfliktusok és háborúk kora véget ért.
A felnőttkor küszöbén mindenkit beosztanak abba a munkakörbe, ami az ő személyiségének legmegfelelőbb hivatás, Jonas viszont olyan feladatot kap, aminek hatására egész addigi ön- és világképe alapjaiban rendül meg.

Miért és kiknek ajánlom? Lois Lowry regényére még akkor kaptam fel a fejem, amikor a gimiben, ahol tanítottam egy szuper magyartanár kolléganőm ezt adta fel kötelező olvasmánynak és dolgozta fel a nyolcadikosaival. Évekkel később Io-val és részben a gyerekekkel együtt olvastuk, tetszett és aztán a film egy picit alul maradt a könyvhöz képest.
Most, amikor a 15 évesünk kérésére közösen újranéztük, kifejezetten élveztük és még több figyelemre méltó dolgot találtunk benne, mint korábban. Az emlékek őre egyszerre disztópia és felnőtté válás-történet, remek és továbbgondolható sztorival, izgalmas cselekménnyel és egy kifejezetten jó Jeff Bridges-alakítással.
Kamaszoknak / kamaszokkal épp úgy ajánlom, mint a tudatosság útján járó és valódiságra vágyó felnőtteknek!

Az emlékek őre (The Giver, 2014), R: Phillip Noyce; nálam: 10/8,5; IMDb adatlap; magyar szinkronos előzetes.


A KÖNYVELŐ

Miről szól? Christian Wolff egy rejtélyes figura. Látszatra semmi különös nincs benne, a legszürkébb, bár szakmáját igen jól értő könyvelő. Titkos életében azonban a legkeményebb maffiózók pénzét mossa tisztára, magányos farkasként éli az életét és menekül az emberi kapcsolatok elől.
Egy új megbízás kapcsán aztán sikerül beletenyerelnie egy igen kényes ügybe, ráadásul másodmagával. Egyszerre üldözik a rosszfiúk és a rendőrség, miközben sorsformáló döntéseket kell meghoznia a lehető leggyorsabban.

Miért ajánlom és kiknek? Ezt a filmet már annyira sokan ajánlották és mindig kihagytuk valamiért, de most végre sikerült megnézni és hát valóban remek!
Az ellenérzés egyik oka az volt, hogy bizonyára ismét valami nagyon sztereotip dolgot fogunk majd látni-hallani az autizmusról (hisz’ a Ben Affleck megformálta főhős ún. magasan funkcionáló auti), és mondjuk ez részben azért igaz is. A másik, hogy sok benne az erőszak és hát ez is tagadhatatlan.
Mégis annyira sokrétű és bravúrosan, szinte észrevétlenül mélyre vivő ez a film, hogy ihajj!  Mindvégig izgalmas és csavaros, az akcióthriller és krimi mellett egy komoly emberi dráma is, általános nevelési kérdéseket is feszeget, az autizmus-témában is megmozgató, sőt még a humor is része a képletnek.
Itt sem fogok spoilerezni, ha nem láttad és ezek a paraméterek bejönnek, nézd meg, nem fogod megbánni! :)


A könyvelő (The Accountant, 2016), R: Gavin O’Connor; nálam: 10/9; IMDb adatlap; magyar szinkronos előzetes.


CSODÁLATOS FIÚ

Miről szól? David Sheff, a sikeres újságíró ezúttal nem egy cikkhez gyűjt anyagot. Fia, Nic életéért küzd minden lehetséges módon, de a metamfetamin-függőség poklába nem követheti. Hogyan lesz egy átlagos – vagy inkább átlagon felüli – képességű, érzékenységű, jómódú, alapvetően megtartó családi környezetből származó fiúból drogos?
Mit tehet a szülő, ha a gyereke gyógyulási esélyei egyszámjegyűek? Mi lehet kiút a függőségből?

Miért és kiknek ajánlom? Na, ez nem egy könnyű film. Engem eleinte kicsit bosszantott, hogy nem a szokásos, lecsupaszított, nyers drogdrámát kapom, hanem minden olyan szép. Szép Nic (Timotheé Chalamet) és az apjával való viszonya, szép a házuk, a féltesók és mindig szól a zene, ami a gyakran beállásait kíséri. Ráadásul a kedvenc zenéimmel van tényleg túlzsúfolva a film (a Sigur Rós-tól a Mogwai-on át Zola Jesus-ig) és ez irtó erős hatás.
Viszont számos olyan dolgot ragad meg, illetve olyan módon ábrázolja a témát, ami hiánypótló, sőt megkockáztatom: zseniális.
Ami legjobban tetszett – bármennyire is szívbe markoló nézni -, az a függés ciklikus jellegének az ábrázolása. Igazából ez is indokolja a hangsúlyos zene használatot, mert a film részben nem narratív, azaz nem hagyományos cselekmény-mesélő, inkább olyan, mint egy videoklip dialógusokkal és iszonyú erős színészi alakításokkal. (Steve Carrell-t, és a Carrell-Chalamet párost nagyon jogosan illeti meg a méltatás!) Az apa és fiú félúton való mindig-majdnem, egykor tán teljesen való találkozásai körül forgunk, velük együtt keresve és nem lelve az oldódást.
Mégis mutat kiutat a film, bár talán nem egészen úgy, ahogyan számítunk rá...
Szintén fontos, hogy arra is rávilágít, a függőség nem válogat: társadalmi státusz vagy egyéb külsőségek ellenére is rengetegen belecsúsznak, azt a bizonyos űrt pedig csak az eleve bennünk lévő élet töltheti be. 
A drámák és igaz történetek kedvelőinek, szülőknek és drogprevencióként kamaszokkal nézni is ajánlom.

Csodálatos fiú (Beautiful Boy, 2018), R: Felix van Groeningen; nálam: 10/8,5; IMDb adatlap; magyar feliratos előzetes:


AZ A HÜLYE SZÍV

Miről szól? Lenny nagy király, csak épp elpartizza az életét. Szívsebész apja ultimátumot ad neki: vagy istápolja halálos beteg páciensét, a kamasz David-et, vagy el kell hagynia a papa-hotelt.
Lenny óriási próbatételek elé kerül, de David sem kerülheti el a változást.

Miért is kiknek ajánlom? A végére hagytam a szívem csücskét, egyszerűen imádtuk ezt a filmet!
Ez a német Életrevalók, legalábbis lényegét tekintve. Formailag kevésbé stílusos, de nem is kell annak lennie, inkább amolyan „németesen” letisztult és keresetlen.
Súlyos élethelyzeteket mutat be, mégis kedves, humoros, szórakoztató és nagyon-nagyon igazi módon szívhez szóló. És hát mondanom sem kell, hogy ez is élet írta történet!
Nem is nagyon akarok róla sokat mondani nézd meg! :) (Úgy 14 év fölött ajánlom kamaszoknak / velük együtt is.)


Az a hülye szív (Dieses bescheuerte Herz / This Crazy Heart, 2017), R: Marc Rothemund; Nálam: 10/9,5 IMDb adatlap.; magyar szinkronos előzetes.


Remélem, tetszett az ajánló! Ha igen, örülök, ha kifejezed! :)


**

 


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szövegek a szerző szellemi tulajdonát képezik. 
A blogbejegyzések belinkelésével szabadon megoszthatók, más módon felhasználni őket tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotók általában hivatalos filmplakátok
vagy a filmek sajtóanyagában szereplő képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése