Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. március 1., péntek

Könyvajánló: DANIEL TAMMET - KÉK NAPON SZÜLETTEM

Daniel Tammet fantasztikus képességei által vált ismertté. Kivételes számolási tehetsége, memóriája és nyelvérzéke keltették fel iránta az érdeklődést és ihlették a róla szóló, 2005-ben készült dokumentumfilmet, mely az Agyember (Brainman) címet viseli, utalva az Esőember (Rain Man) című híres mozira. Utóbbiban a Dustin Hoffmann alakította főszereplő is savant-szindrómás és különleges érzéke van a matematikához és az adatok megjegyzéséhez, ám ezen kívül sok hasonlóság nincs közte és Daniel között.

A Kék napon születtem Daniel memoárja, melyet 2006-ban, 27 évesen írt. Amikor a Kedvesemmel hírét vettük a megjelenésnek, beleolvastunk, majd megnéztük ezt a 2011-es TED-videót, ahol Daniel a szinesztéziáról, mint észlelési módról beszél nem haboztunk, máris előrendeltük a könyvét. :) Meglepően hamar megérkezett, úgyhogy még a hivatalos, február 28-ai megjelenés előtt elolvashattuk - majd' egy szuszra, néhány nap alatt és nagyon nagy örömben!

Daniel-t amellett, hogy savant, az autizmus spektrumzavar Asperger-szindróma ágával is diagnosztizálták, sőt gyerekként súlyos epilepsziás rohamoktól is szenvedett.
Könyve egy elképesztő fejlődéstörténetfolyamatosan egymásba játszó külső és belső változások egyszerű, keresetlen elmesélése.
Lépésről lépésre felidézi azt az utat, ahol a látszólag ok nélkül hosszan és keservesen síró csecsemőből, a saját kis világában intenzíven tapasztaló furcsa kisgyermeken és a másokkal alig-alig kapcsolódó, szorongó, alapvető szociális kódokat nem értő kamaszból egy egyre nyíló, tanuló, szeretetét kifejezni tudó, csodálatos, kreatív felnőtté vált.
„Emlékszem, ahogy egyedül állok az iskolai játszótér szélét pettyező fák árnyékában, és a háttérbe húzódva figyelem, ahogy a többi gyerek rohangál, kiabál. játszik. Tízéves vagyok, és tudom, hogy más vagyok mint ők, egy olyan módon, amit sem kifejezni, sem felfogni nem vagyok képes. A gyerekek zajosak és gyorsan mozognak, egymásnak ütköznek és lökdösik egymást. Én folyton félek, nehogy megüssön valamelyik labda, amit gyakran a levegőbe dobnak vagy rúgnak, és ez az egyik oka, amiért jobban szeretek inkább a játszótér szélén álldogálni, távol az iskolatársaimtól. Kivétel nélkül minden játékidőben ezt teszem, ezért hamar élcelődés tárgya és elterjedt nézet lesz, hogy Daniel a fákkal beszélget és furcsa gyerek."Nem sok esély mutatkozott arra, hogy Daniel képes lesz önálló életet élni, hisz' rengeteg olyan dolog jelentett neki lebírhatatlannak tűnő akadályt, ami egy átlagos idegrendszeri fejlődéssel rendelkező ember számára szinte magától megy - a beszédértéstől és kommunikációtól kezdve a tájékozódáson át a fogmosásig vagy később a borotválkozásig.
Az egyik kulcs ahhoz, hogy ezeken felülkerekedhessen a szülei szeretete és elfogadása volt, ami olyan mértékű üzemanyagot jelentett számára - és jelent a többi autista és nem autista gyermek számára is -, aminek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Mind a saját tempójú fejlődési folyamataihoz szükséges nyugalmat, mind az érdeklődési körének megfelelő tevékenységek és a benne rejlő potenciálok kiaknázásának ösztönzését megkapta tőlük. Pedig nem voltak anyagilag tehetősek, de még igazán iskolázottak sem, ráadásul egy rakás gyereket neveltek még rajta kívül.

Daniel sokáig nem tudott nekik beszélni arról, milyen csodálatosan összetett módon érzékeli a világot, hogyan él meg egy pillanatot vagy milyen kérdések foglalkoztatják, mégsem mondtak le róla. Például ezt is csak felnőttként tudta megfogalmazni:
„Amikor egy számsorra nézek, a fejem kezd megtelni színekkel, alakzatokkal és textúrákkal, amelyek spontán módon egy vizuális tájat alkotva fonódnak egybe. Ezt mindig gyönyörűnek látom; gyerekkoromban gyakran órákat töltöttem egyhuzamban számokból álló tájak felfedezésével a képzeletemben.”
Ami számunkra igazán megérintő volt a könyvben az nem is Daniel "szuperképességeinek" köre, bár kétségtelen, hogy okkal kelti fel tudósok és átlagemberek érdeklődését mondjuk az, hogy 22 500 tizedesjegyig megtanulta és felmondta a pi-t, vagy hogy egy hét alatt megtanult izlandiul (tíz másik nyelven beszél még).
Az igazán megérintő és fantasztikus a "hogyan"-ja; például az, amiért megtanulta a számsort vagy amiért megírta ezt a könyvet (és azóta még többet - tavaly karácsonykor a hatodik könyve jelent meg, egy verseskötet, amit a párjával közösen jegyeznek). És ezt nem szeretném elárulni, mert nem akarlak megfosztani attól az olvasói élménytől, hogy magad fedezd fel!

Nagyon ritka kincs, amikor valaki ilyen őszinteséggel beszél magáról, az pedig egészen különleges, ahogyan egy autizmus spektrumzavarral élő tudat észlel és amit adni képes a világnak - csak észre kellene venni, mekkora csodák ők! A "zavar" vagy a "rendellenesség" - netán a "betegség" - címkéi egészen szürreálisnak tűnnek, amikor magunk is mélyebben tapasztalunk a Valóságról és látjuk azt a hihetetlen érzelmi, spirituális és sok esetben értelmi intelligenciát, mellyel rendelkeznek.
Daniel memoárjából felviláglik, milyen egy egészen transzparens én-tudat (az ő egójuk nagyon máshogy rögzül, ösztöni szinten, miközben sok tekintetben elképesztően nyitottak, Valóság-látók, érzékelők), milyen erősségekkel rendelkezik és milyen kihívásokkal küzd, s hogy mennyire fejlődőképes, egyben mennyit tanít a környezetének.

Daniel Tammet útja és egész lénye elképesztően inspiráló! Szívből ajánlom minden szülőnek, pedagógusnak, aki autizmussal vagy más kihívással élő gyermeket nevel, de igazából mindenkinek, aki nyitott erre az inspirációra.
A legfantasztikusabb könyv, amit autizmus témáról és autizmussal élő embertől olvastam!


„A szerelem egyértelműen megváltoztatott, nyitottabbá tett mások iránt és már sokkal jobban odafigyelek az engem körülvevő világra. Megerősítette bennem azt is, hogy hinnem kell magamban, hinnem kell abban, hogy képes vagyok felnőni és napról napra fejlődni.”

**

Daniel Tammet: Kék napon születtem - Egy autista zseni memoárja (Born on a Blue Day - Inside the Extraordinary Mind of an Autistic Savant, 2006)

Európa Könyvkiadó Budapest, 2019

Fordította: Lelik Krisztina; 270 oldal

Nálunk: 10/10! :)


**

További könyvajánlók a blogon. 

Csendvirágok a Facebook-on.

Hírlevél-feliratkozás - hogy ne maradj le semmiről! :)

💗


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon  felhasználni tilos! A műből idézett szövegrészletek az adott szerző, fordító, illetve kiadó szellemi tulajdonát képezik; a szövegek forrásai megjelölve.

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos könyvborító, illetve a könyv sajtóanyagában szereplő portréfotó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése