N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. március 23., szombat

KRUMPLIHÉJPITE IRODALMI TÁRSASÁG – Filmajánló és reflexió

Hosszú volt ez a tél, ráadásul – nem tudom, Te hogy vagy vele, nálunk - „extra-elengedős”: érzelmileg megdolgozó, átalakulásra hívó. A februárhoz hasonlóan eddig március is fokozottan igényli tőlünk a figyelmet. Egyrészt mert voltak olyan testi-lelki történések a családban, amikből fontos türelemmel lábadozni, másrészt tapasztaljuk, milyen fontos, hogy mivel, s leginkább hogyan tápláljuk magunkat és egymást.

Az utóbbi időben két, amolyan gyógyító erejű filmet is láttunk, melyek más-más módon, de emlékeztetnek az eredendő harmóniára és megmutatják a rendeződés folyamatát.
A csúcs az Így neveld a sárkányodat 3., amit még moziban is meg tudsz nézni. Mivel csak az első részről írtam eddig és mindkét folytatás zseniális, az van bennem, hogy az egész trilógiáról legyen majd egy bejegyzés, hisz' az egész így együtt a fantasy műfajának azt a Valóságra mutató minőségét képviseli, amiről A Gyűrűk Ura kapcsán is regéltem, és abszolút megéri jobban belemélyedni! ;)

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság pedig olyan, mint egy igazi comfort food – a könyv csodálatos, itt írtam róla, de a filmre is azt mondom, hogy kihagyhatatlan, ha jólesik olyasmit magadhoz venned, ami emberségről, művészetről, szeretetteljes együtt-létezésről szól. Azaz csupa olyan „hagyományos” értékről, melyeknek a tömegszórakoztatásra specializálódott, „gyorskajás” korunkban egyre kevesebb tér jut, pedig de jó is egy kis szívmelegség! S főként az az otthonosság és biztonságérzet, mely abból a tudatból fakad, hogy az, ami itt belül, igazából vagyunk mindig képes felemelkedni!

Mary Ann Schaffer és Annie Barrows levélregénye a második világháborút követő újjáépítés idején játszódik, amikor az emberek a rengeteg szenvedés után végre fellélegezhetnek. Főhősnője a fiatal írónő, Juliet, aki azt érzi, nem tudja ugyanúgy élni az életét, mint eddig és levelezésén keresztül különös barátságot köt egy csapat idegennel, akik a Csatorna-szigeteken, Guernsey-n a német megszállás alatt vészelték át a háborút.
Ahogyan a film nézése közben, most is igyekeznem kell, hogy ne akarjam lépten-nyomon összehasonlítani, miben más vagy jobb a könyv, de azt hiszem, megy is! :)
Mike Newell-nek (Négy esküvő, egy temetés) annyira a vérében van ez a most már „régi vágásúnak” is mondható angol vígjáték, hogy tökéletes arányérzékkel hozza a romantikus, a humoros és a drámai elemek együttesét. Nem mellesleg annyira profi is és úgy süt a munkáiról, hogy a filmezést imádó mesterember készíti őket (ne feledjük, hogy nem csak a Harry Potter-széria negyedik darabját, A Tűz serlegét, de többek között  a Fedőneve: Donnie Brasco-t is Ő jegyzi!), hogy - az átalakítások és az én könyvolvasó "belső mozimhoz" képest kicsit túl képeslapszerű fíling ellenére - lényegre törő és igazából hibátlan módon tálalja ezt a remek történetet.

A comfort food-okra való kollektív igényünk annál nagyobb, minél inkább hiányoznak a kultúránkból, és ez a jelenség nyilván szervesen összefügg a közösségi létforma fokozatos kiüresedésével. Mégis érezzük, nem csupán egy letűnt kort, hanem valami univerzálisan igazat jelenít meg ez a film / könyv.
Az itt ábrázolt közösséget, ha a vészkorszak hozta is össze, az egymásra való őszinte figyelem tartja össze, s ez jóval többet ér, minden megszokásnál vagy akár a vérségi köteléknél is.
Kedvencem, ahogyan az 5 éves Kit-et együtt nevelik – mennyire fontos ez a megtartó tér, szűkebb és tágabb természetes szeretet-közeg egy gyermek számára!

Nem a régi időkbe kell visszavágynunk és nincs szükség a múlt idealizálására, viszont azokat a „hogyan”-okat, melyeknek esetleg hiányát érezzük a mindennapjainkban más úton-módon, de tudatosságunk fényével és odaadó cselekvéssel megteremthetjük!

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című film elérhető a Netflixről. Megsúgom azért, hogy már  nem csak letölthető a filmes fájl-megosztókról (ncore-ról legalábbis biztosan), hanem magyar felirat is elérhető hozzá, például innen.  :)

Szívből ajánlom és jó szórakozást kívánok hozzá! :)


**

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, 2018)

R: Mike Newell

Nálunk: 10/9 
**

  
© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. 
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése