Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. április 27., szombat

Fotóművészet: EMBERI TERMÉSZET – TAMARA DEAN KÉPEI

Lenyűgöz Tamara Dean munkássága! Jó tíz éve fedeztem fel, s már akkor is gyönyörködtem a fotósorozataiban. A  Ritualism címűben a modern ember tér vissza a vadonba, archetipikus élethelyzetek elevenednek meg egészen elsöprő erővel; a This Shall Too Past-ban egy letűnő civilizáció szépsége tündököl: elemi, épp ezért örökkön élő ártatlanság a múlandó díszletek között.

Tamara Dean ausztrál fotóművész, legfőbb témája természet és ember viszonya, illetve az ember eredendő otthonába, a természetbe – és a természetes, emberi létminőségbe – való visszavágyódása.
Erős kontrasztokra épülő képei festményekre is hasonlítanak, sajátos hangulatuk engem a 19. századi preraffaelita irányzatra emlékeztet. Ahogyan ott, itt is: ami első látásra misztikusnak, szimbolikusnak vagy elvontnak tűnik valójában a megélés, a hús-vér tapasztalás lenyomata. Álomszerűségük tehát csupán egyfajta álca, mely nem elemel a valóditól, hanem épp oda vezet.
A beavatás a mély figyelmet, az élményben való benne létet, a világok egybenyílásának megengedését igényli – az átlényegülés így tud megtörténni.
Tamara Dean beavatásokat ábrázol (fotóin és installáció-szerű, komplex érzéki élményt kínáló kiállításain egyaránt), s nézője is akkor tudja őket igazán élvezni, ha aktív és nyitott befogadó.

Öröm nézni, ahogy egyre érik a művészete, miközben továbbra is sorozatokban gondolkodik, s mindegyikben izgalmas témákat bont ki. A 2011-ben készült Only Human-ban például az intimás és elkülönülés, a magunkkal, egymással és a természettel való kapcsolódás foglalkoztatja.
A 2014-es The Edge azt a fajta természetközeli, mélyen spirituális, eleven tapasztalást kutatja, amit a Ritualism-ben is ábrázolt, de míg ott stilizáltabb módon tette, itt sokkal nyersebb és kézzelfoghatóbb élmény a felfedezés. Ehhez a fotósorozathoz fiatalokat kért meg, mutassák meg a számukra legkülönlegesebb, legszentebb helyeket. A képek arra is rávilágítanak, hogy a természetesség kéz a kézben jár a korlátok átlépésével, a tapasztalatok érdekében vállalt kockázattal, s így a társadalom perifériáján való mozgással.

A 2018-as In Our Nature vagy legújabb munkája, az Endangered is ember és természet eredendő egységére hívja fel a figyelmet, hangsúlyozva a természetbe ágyazott emberi faj törékenységét, sebezhetőségét és sürgetve a megóvást.

A képek által egész narratívák – karakterek, történetek – elevenedhetnek meg. Nagyon inspiráló Tamara Dean honlapja, ahol még rengeteg képet találsz és interjúkat is olvashatsz. Facebook és Instagram oldalait szintén ajánlom, alább pedig jöjjön egy ízelítő válogatás tőlem.
Figyelmes tekintetet kívánok hozzájuk, s ha Téged is megérintenek, írd meg! :)


Centre Of The Universe / Only Human, 2011

Surrender / Only Human 2011

The Human Environment / Only Human, 2011

The Fire / Ritualism, 2009

The Bride / Ritualism, 2009

The Siding / This Shall Too Past, 2010

The Keeper / This Shall Too Pass, 2010

The Creek / The Edge, 2014

Touching The Earth / The Edge, 2014

Ebenezer Rock Drop / The Edge, 2014

Claire / The Edge, 2014

Sacred Lotus (Nelumbo nucifera) in Summer /  In Our Nature, 2018

 Messmate Stringybark (Eucalyptus Obliqua), Summer / In Our Nature, 2018

 Wormwood (Artemisia-absinthium) in Spring, 2017 / In Our Nature, 2018

Endangered 4 / 2018

**


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

A fotók Tamara Dean szellemi tulajdonát képezik, forrásuk az alkotó honlapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése