Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. július 3., szerda

THEN CAME YOU (Aztán jöttél te) – Filmajánló és reflexió

Márciusban írtam utoljára filmajánlót, ami jelzi, hogy az idei felhozatalban eddig kevés kedvemre valót találtam, ám most itt ez a kis gyöngyszem és nem megyek el mellette szó nélkül! :)
Pedig a Then Came You („Aztán jöttél te” – bár hivatalos magyar címe egyelőre még nincs, magyar feliratos DVD-verziója viszont igen!) simán elkerülte volna a figyelmünket a plakátja meg a milliószor feldolgozott témája miatt (súlyos beteg fiatal változásra inspirálja a másikat – lásd még:  Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni, A nyugtalanság kora, Csillagainkban a hiba).
Viszont szerencsére a két főszereplőt, Asa Butterfield-et (Hugo, Végjáték, Közöttünk az űr) és Maisie Williams-t (Trónok harca) kedveljük annyira, hogy nem hagytuk ki, és hála, mert egy nagyon szép estét szerzett nekünk a film!

Calvin (Asa Butterfield) reptéri rakodómunkásként dolgozik, bár inkább olyan, mintha ott sem lenne. Az egész lényét lefojtottság jellemzi, az egyetlen tevékenység, ami igazán leköti a figyelmét, hogy hipochonderként újabb és újabb fizikai betegségeket diagnosztizál magán.
Aztán egy rákos betegeknek szóló önsegítő körben találkozik a tényleg beteg Skye-jal, aki szó szerint és átvitt értelemben is magával ragadja: megkéri, segítsen neki beteljesíteni bakancs- …pontosabban halál-listáját (to-do-list helyett to-die-list). :)
A közös kaland hamarosan olyan önfelfedező úttá válik, melynek a végére mindketten óriási változáson mennek át.Az egyik legszuperebb ebben a filmben, hogy nagyon jó érzékkel adagolja a humort és az érzelmeket, és van egy olyan folyamatszerűsége, ami az élethez közelít. Nem patikamérlegen kimért sterilitással építkezik, hanem szervesen, és ha elkap az elején, pont ezért tud nagyot szólni a végére. Ráadásul közben is többször meglep, ami azért valljuk be, ennél az ismerős dramedy témánál nagy szó.
A másik nagy erőssége a két főszereplő közötti kémia. Persze az egyéni játékuk is remek és élvezetes, de a barátságuk meghittsége, a folyamatos megnyílás és a kölcsönös egymásra hatás közöttük teszi igazán felejthetetlenné ezt a filmet.

Azon gondolkodtam el, mennyire sokat tudunk adni egymásnak „mindössze” azzal, akik vagyunk. És hogy miért csak az ilyen kiélezett helyzetek, mint mondjuk a halál közelsége vagy esetleg még a szerelem vágya, ami képes felrázni az embert, hogy ébredjen a tetszhalálból és változzon, valóban!
Nyilván ezek a témák azért is kerülnek gyakran vászonra, mert kevés dolog készteti az embert a komfortzónájából való kilépésre. És komfortzóna ugyanúgy lehet az unalmas szürkeség, amiben Calvin él, mint a feltűnően színes és eseménydús élet, amilyen a Skye-é. Az, hogy a találkozás következtében megjelenik a figyelem egymás iránt, majd az őszinteség hatására kivirágzik a szeretet, maga a csoda!

Ez a csoda pedig gyógyító erejű, nem csak rájuk, de a környezetükre, további kapcsolataikra is hat. Nyilván tapasztalat és látásmód kérdése, de még messzebb is mehettek volna az alkotók, viszont amit kapunk, cseppet sincs okunk kevesellni.

Az emberi kapcsolatok és a belső változás alkímiája iránt nyitottaknak ajánlom szeretettel! :)


**

Then Came You (2019)

R: Peter Hutchings

Nálam: 10/9

IMDb adatlap.

Előzetes.

**

 


© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. 
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése