N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. augusztus 18., vasárnap

Könyvajánló: DELIA OWENS - AHOL A FOLYAMI RÁKOK ÉNEKELNEK

Ritka és becses pillanat, amikor befejezve egy könyvet, rögtön tudod: életre szóló ajándékot kaptál és örök kedvencedként zárod a szívedbe. Io-val mindketten így voltunk és vagyunk Delia Owens csodálatos első (!) regényével, aminek közös olvasása öt nyári esténket aranyozta be.
Nehezen találok szavakat a megrendültségtől, de ha valamiről, akkor erről a műről írnom kell!

Delia Owens amerikai természettudós, publikációi, tudományos kötetei jelentek meg (utóbbiakat a férjével közösen jegyzi), idén 70 éves. Az Ahol a folyami rákok énekelnek az első szépirodalmi műve, 2018-ban debütált. Nagyon rövid idő alatt bestseller lett, világszerte több mint 2 millió példányt adtak el belőle, húsz nyelvre lefordították, hamarosan készül a mozifilm-változat is.

„Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani.”
A regény Észak-Karolina államban játszódik az 1950-es és ’60-as években, főhőse Kya Clark, a lápvidéken magára hagyott kislány. Az ő felnövését és fejlődéstörténetét élhetjük végig: hogyan birkózik meg a magánnyal és a társadalmon kívüliséggel, hogyan tapasztalja meg a természet tanító és megtartó erejét, s hogyan fedezi fel az emberi kapcsolatok világát. Hisz’ Kya számára is elkerülhetetlen, hogy túlélése érdekében kapcsolódjon másokhoz, és minden alkalom, amikor távolabbi vizekre vagy a közeli kisvárosba merészkedik, formálja őt. Még gyermekként megismerkedik a város szélén lakó Tate-tel, aki megtanítja olvasni, s megnyitja számára az utat a tudomány és a költészet felé.
A cselekmény két szálon fut: egy későbbi idősíkon rejtélyes gyilkosság kavarja fel a kisváros állóvizét, a nyomozás története pedig párhuzamosan halad előre és szövődik egybe Kya múltjáéval, hogy a jelenben aztán összeérjenek a szálak és végül minden mozaik a helyére kerüljön.
Az Ahol a folyami rákok énekelnek letehetetlen olvasmány. A krimi vonulat és a feszültség adagolása elképesztően jól vezeti a figyelmünket, azonban mindez másodlagos ahhoz a mélységhez, sokdimenziós látképhez képest, amit az elbeszélő éles szeme és kifinomult bölcsessége megláttat velünk.
Bizony, megint rácsodálkoztam a nagy igazságra, hogy minden út ugyanoda vezet és bármelyiken megyünk is, ha teljességgel beletesszük magunkat, ugyanaz az Egy tárul fel rajta keresztül! Delia Owens természettudós, de ez nem merül ki abban, hogy regényét átszövi a rengeteg tudás és tapasztalat a lápvidéki állat- és növényfajokról, vagy épp a természet ciklusainak ismerete.
Ő az emberi pszichére is az elkötelezett, szívvel-lélekkel dolgozó természettudós tekintetével néz. Alapos, érzékeny megfigyelések sokaságával és az így kibomló összefüggések bemutatásával ajándékoz meg bennünket, s azzal az érzéssel, hogy az utazás végére valamit sokkal mélyebben megértettünk magunkról; hogy a Teljesség üzent általa. 
Mindezt ráadásul olyan csodás irodalmi nyelven teszi, ami engem lépten-nyomon ámulatba ejtett.

„Hónapok teltek el, szelíden köszöntött be a tél, ahogy lent délen a szokása. A nap beborította Kya vállát, akár egy meleg takaró, és még mélyebbre hívogatta a mocsárba. Néha ismeretlen éjszakai hangokat hallott, vagy megijedt a közelben lecsapó villámtól, de valahányszor megbotlott, a táj ott volt, hogy elkapja. Míg végül egy óvatlan pillanatban a szívfájdalom elszivárgott, akár a víz a homokban. Még mindig ott volt, de már a mélyben. Kya a lélegző, nedves földre tette a kezét, és a láp lett az édesanyja."

A cselekmény egyszerűsége ellenére is annyira fordulatos és sokrétű, hogy utalásszinten sem lőném le, hová fut ki. Az utolsó száz oldalon már rendesen kapkodtuk a fejünket és a levegőt, mi is lesz, és tudott meglepetéseket okozni. Többen leírták már előttem, hogy ez a könyv tele van örökérvényű, emberi értékekkel. Valóban így van, ráadásul igencsak megmozgatja az olvasót belső és külső működésmódjainkkal, reagálásainkkal, szűkebb-tágabb rendszereinkkel kapcsolatban.
S ami nagyon fontos: a fejlődésre, a változni tudásra, a bennünk dolgozó minták meghaladására is erőteljes példákat mutat!
Kya karaktere lenyűgöző és emlékezetes, nagyon sok mindenben rezonáltam vele, a dilemmáival és a megnyilvánulásaival is. Az ábrázolásnak van egy filmszerű jellege, ami karöltve az éles megfigyelésekkel még az alig párszavas leírásokkal jellemzett szereplőket és élethelyzeteket is közel hozza.

Folytathatnám még a méltatást, ám zárszónak azt mondom: ha szeretnél egy páratlanul különleges, a felszínen izgalmasan tekergő, közben az egészen mélyre ásó, csontig hatoló, ugyanakkor lélekemelő olvasmányt, ne habozz, imádni fogod ezt a regényt! :)

**

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek (Where The Crawdads Sing, 2018)

Magyar kiadás: Libri, 2019

Fordította: Csonka Ágnes

426 oldal

Nálunk: 10/10 +

**


© Csend-virágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon  felhasználni tilos! A műből idézett szövegrészletek az adott szerző, fordító, illetve kiadó szellemi tulajdonát képezik; a szövegek forrásai megjelölve. 

Az illusztrációként felhasznált fotó a hivatalos könyvborító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése