Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2019. december 18., szerda

Filmajánló: HECTOR A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN (2017)

Elképesztő, hogy ez a - most már öt éves - film eddig elkerülte a figyelmem! Persze annyira nem meglepő, hisz’ egy kisebb költségvetésű, nem hollywoodi stúdióban, hanem német-kanadai koprodukcióban készült, független moziról van szó, ami nem kapott akkora reklámot.
A másik oka, hogy a perifériára szorult és az értékelései is elég vegyesek (vagy nagyon bejön az embernek vagy teljesen hidegen hagyja és untatja őket), hogy kifejezetten önismereti témájú. Bizony manapság itt tartunk, hogy a „mi az élet értelme?”, „ki vagyok én valójában?” vagy jelen esetben a „mi a boldogság?” olyan jellegű kérdések, melyekre nem tűnik kifizetődőnek építeni sem a szórakoztatóiparban, sem máshol.
Azért vagyunk, akik nagyon is igényeljük ezt és örülünk, amikor ilyen kis igazgyöngyszemekre bukkanunk, mint ez a François Lelord regény-sorozatából készült, Peter Chelsom rendezte film.

„Volt egyszer egy Hector nevű fiatal pszichiáter, aki nem volt igazán elégedett magával…” ez a könyv és a film kezdőmondata is. Ahogy az lenni szokott, ha krízis, hát legyen kövér: Hector (Simon Pegg) nem csupán orvosként, hanem a saját életével kapcsolatban is megfeneklik, mert egyszerre szembesül azzal, hogy sem a páciensein nem tud érdemben segíteni, sem magán.
Viszont – oly’ sokakkal ellentétben – nem áll meg a hárításnál és hasításnál, és nem is menekül el Elméletbe sem, hanem egy nagy utazásra szánja el magát. Több országon átívelő, természetesen sok izgalmat és fordulatot rejtő kalandja során a legkülönbözőbb, tervezett és spontán útitársnak teszi fel a kérdést: „szerinted mi a boldogság?”
Szorgalmasan jegyzetel, miközben sok impulzus éri, számos oldalról megvilágítva a kérdését, a kép pedig egyre árnyalódik. Ám ami még ennél is fontosabb: újra mer tapasztalni és végre megengedi magának, hogy érezzen...
Tartottam egy kicsit attól, hogy kiszámítható lesz a történet, de ez az érzésem nagyjából az első tíz percben elszelelt. Annyira szórakoztató, kedves és remek alakításokkal teli a film, hogy az ismerős mondandó is üdítően hatott és azzal, ahogyan tálalta nem csak lekötött, de meg is tudott lepni.
Simon Pegg-et egyébként is nagyon bírom (még a Spaced című sorozatban meg Edgar Wright többi filmjében zártam a szívemben), sajnáltam, hogy csak üres hollywoodi blockbusterek többnyire ugyanolyan mellékszerepeiben mutatkozik jó ideje, ebben viszont végre sokkal jobban meg tudta mutatni magát.
Teljesen hiteles volt az a karakterív, amit leír a változása, persze az a semmilyenség és szürkeség, amiből indul, elég fájdalmas, amennyiben átérzi az ember. Az egész kinyílása és tapasztalatainak ábrázolása remek és szerintem nincs az az önismereti / spirituális úton járó, aki ne tudna valahogyan magára ismerni benne. Nagyon élő Toni Colette és Christopher Plummer is a maguk kicsi, de fontos szerepében és mindazzal, amit kimondanak / megmutatnak Hectornak. (Főleg az elengedni vágyott ex-barátnőt játszó Colette!)

Számomra most (is) nagyon aktuális az, hogy mindegy, milyen tudást gyűjtöttél össze magadról, a világról, másokról, merj ártatlanul, nyitott szívvel-tudattal közelíteni, figyelni és lenni.
Nem kell ehhez külső utazásra indulnunk (bár van, amikor az segít bennünket hozzá nélkülözhetetlen tapasztalatokhoz), viszont az életünkben, épp ott, ahol vagyunk jelen lehetünk egyfajta Utazói minőségben (mint az első Egység-mese angyala :)), felismerve és befogadva az "úttalan út" ajándékait és ez nagyon izgalmas. Egyre jobban tudom értékelni és élvezni a nem beragadást, a koncepciókon túli, szabad formaöltést! Ami nem egy spirituális lebegés a dolgok felett, hanem belemenetel az élet sűrűjébe.

Ezzel az örömteliséggel ajánlom minden önmagára és emberi mivoltunk lényegére kíváncsi tudatnak ezt a jópofa, de cseppet sem súlytalan, nagyszerű filmet! Ha tetszett mondjuk az Életrevalók, az Az a hülye szív vagy szereted a nagy változásról szóló vígjátékokat, ezt is szeretni fogod!

...s persze zárszóként adja magát a kérdés: szerinted mi a boldogság? ;)A teljes film magyar szinkronnal innen azonnal megnézhető. (Bár ez is rendben van, de talán egy fokkal jobb minőségben is megtalálod más online megosztókon.)


**

Hector a boldogság nyomában (Hector and the search for happiness, 2014)

R: Peter Chelsom

IMDb adatlap.

Angol nyelvű előzetes.

Nálunk:  legalább 10/9, de kedvenc lett, akár többször nézős is lesz! :)**
© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. 
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése