N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2020. március 30., hétfő

Önismeret: ILYENEK VAGYUNK MI! – A 3. blogszülinapi kérdőív kiértékelése

Először is: nagyon hálás vagyok Nektek, amiért kitöltöttétek ezt az eléggé összetett - inkább 10, mint 5 percet igénybe vevő :) - önismereti kérdőívet! 75-en válaszoltatok a kérdésekre, melyek nagy része szöveges volt, így nekem is eltartott egy darabig, amíg befogadtam és magamban helyre tettem a sok információt. Ami már első blikkre is látszott: az olvasóim engem tükröznek. :) Logikus és természetes is, hogy hasonló hasonlót vonz, a konkrét érdeklődési körnél pedig meghatározóbb a „hogyanunk”, azok a működési módok, ahogyan szemlélünk és cselekszünk.

A legtöbben „régi motoros” úton járók vagytok, 15, 20 éve vagy még több ideje foglalkoztok spirituális önismerettel. Ezekből az adatokból is látszik, hogy velem egykorúak vagy idősebbek vagytok (én most leszek 41, legnagyobb létszámban a 36-45, illetve majd’ ugyanannyian a 46-55 közötti korosztályból olvastok); a kitöltők 84%-a volt nő, 16%-a férfi.
Érdekesség - bár ez inkább csak nekem  -, hogy a kezdeti szakaszból, a blog első évéből morzsolódtak le a legtöbben, ebben az időszakban még nem volt annyira domináns az alkotás és megvalósítás téma, sokkal inkább az ébredéssel, illetve az egón túli létezéssel kapcsolatos írások domináltak. Nehéz lemérnem, mert csak egyszer csináltam egy ennél kevésbé összetett kérdőívet, de szerintem elég nagy a fluktuáció a blog körül. Ez talán abból is fakad, hogy a blog (főleg az énblog) eleve egy olyan műfaj, mely a szerző folyamatos változásait, mint ujjlenyomatokat viseli magán; ha nem kíván az ember „intézményesülni”, ehelyett akar és szeret is fejlődni, akkor ez látszani fog minden megnyilvánulásából, és a körülötte lévőkből is. Azaz belül és kívül is szabad a mozgás. :)
Csodás érzés volt a hosszabb válaszaitokat olvasni, annyira átjött néhány mondatból is, hogy figyelemmel, mélységgel, őszinteséggel vagytok jelen az életetekben Ti is! Közös bennünk a fent említett változni tudás és változásvágy is, és az eredetiségre való törekvés; szinte senki nem horgonyzott le közületek sem egyetlen önismereti módszernél vagy spirituális tanításnál, illetve egyféle látásmódnál.
Magának az önismereti útra lépésnek egyébként szinte mindannyiunknál valamilyen krízis ágyazott meg. A három „best of”: párkapcsolat (szakítás, válás, be nem teljesült szerelem, egyéb drámák), a halál (közeli személy elvesztése) és a betegség (valamilyen személyes tapasztalat az egészség fizikai vagy pszichés megrendülésével kapcsolatban). Katalizátor volt még sokatoknál a szülővé válás és bizonyos könyvek, szellemi inspirációk, de visszatérő válasz - különböző variációkban -, hogy „valahogy mindig is éreztem, hogy többek vagyunk annál, ami látható” (az a bizonyos „öreg lélek” effektus). :)

A legfontosabb felismerésekhez írtatok a leghosszabban, és mivel annyira egyedi válaszok születtek, itt nehezebb dolgom van az összegzéssel. Talán az egyik legjellemzőbb közös pont, hogy a stabilitást sem a materiális dolgokban, sem az ideológiákban nem leltük, ehelyett belül kerestük és fedeztük fel. Sokunknak bizonyosság létünk személyiségen túli, transzcendens dimenziója, ahogyan a teremtőerőnk is, illetve az, hogy itteni tapasztalásunk értelme és kulcsa a szeretet.
A jövőre irányulva a három legerősebb fejlődési szándék, ami visszaköszönt a válaszaitokból (megpróbáltam csoportokba rendezni): 1. önbizalom, önelfogadás, önszeretet 2. önfelvállalás, bátorság a megfeleléskényszer elengedésére, álmok-vágyak megvalósítása 3. jelenlét, nyugalom, béke.

Az általam felvetett témák közül a három kedvencetek: 1. élethivatás, alkotás, önmegvalósítás 2. Önvalóra ébredés, autentikus, önazonos módon élt élet 3. szerelem, párkapcsolati harmónia.
A bejegyzések közül – e kérdőív kitöltői esetében nem meglepő módon :) - az Önismeret rovat vezet, a Film- és a Könyvajánlók holtversenyben a második helyen állnak, a harmadik pedig közel hasonló arányban az Alkotósarok & kurzusok menü.
Sokan jártatok már hozzám Felszabadító Kreatív írás kurzusokra, a legtöbben nem csak egyszer, a kitöltők nagy része pedig hírleveles is.

Legjobban a személyes üzeneteiket élveztem, tényleg, mintha külön kis ajándékcsomagokat bontottam volna fel! Rengeteg őszinte, figyelmes, hálás viszonzást kaptam arra, amit csinálok - és az egy húron pendülés örömét. Boldog vagyok, hogy kapcsolódhatunk és magunkra ismerhetünk egymásban! A fizikai találkozónak és a könyvbemutatónak is betett most a koronavírusos helyzet, majd a megfelelő időben és módon találkozunk azokkal, akikkel találkoznunk kell! ;)
Végezetül még néhány válasz a „levelesládából”,  konkrét kérdésekre. A N’alika név „Náliká”-nak ejtendő és ebben a korábbi bejegyzésben írtam a jelentéséről.
Anno csináltam több kihívást, lehet, hogy lesznek még ilyenek, de az a helyzet, hogy már nem akarok túltáplálni senkit! Visszatérő téma a válaszaitokban is, hogy többen halogattok, tudom, hogy a kurzusokon is gyakran kifogy a kezdeti lendület. Én viszont elsősorban tanítok, nem pedig szolgáltatok (és inspirálok, ami azt jelenti, hogy megosztom mindazt az örömöt, amit élek és felfedezek, hogy sokszorozódjon :)), de a saját kibontakozásotok iránti elkötelezettséget nem pótolhatom. Senkit nem kívánok függővé tenni magamtól és attól, amit adok, ellenben a legeslegjobban azt szeretném, ha sok boldog és szabad ember lenne, aki bízik magában, felvállalta magát, azt csinálja, ami belőle önazonosan jön, és ezért ugyancsak örömmel és szabadon kapcsolódik a többiekhez. A szeretet így tud igazán élni! :)
Vannak speciális témák, amikről kérdeztetek, azoknak, akik adtak nevet-címet válaszolok személyesen, illetve lesz, ami itt is előkerül még!

Köszönöm még egyszer, hogy megosztottátok velem értékes figyelmeteket, gondolataitokat, érzéseiteket! Folytatás hamarosan! ;)

Szeretettel:

N’alika

**


Csendvirágok Facebook-oldalát itt kedvelheted
ez pedig a Felszabadító Kreatív írás Fb-oldala.

Hírlevelemre itt iratkozhatsz fel - 2-3 hetente, általában extra tartalmakkal küldöm!


💗


 © Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdonát képezi. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

A felhasznált fotók nyilvános megosztóról származó jogtiszta képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése