Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2020. március 19., csütörtök

Lemezajánló: 1 GIANT LEAP – WHAT ABOUT ME? (2009)

A 1 Giant Leap egy olyan zenei csoda, amiről addig, míg meg nem hallgattad és esetleg végig nem táncoltad valamelyik albumukat, nem sok értelme van beszélni. Azért megkísérlem, leginkább azért, hogy kedvet csináljak hozzá. :)

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni” – ezt John Lennon mondta, két későbbi honfitársa –  a Faithless egykori alapítótagja, Jamie Catto és Duncan Bridgeman – pedig 2001-ben létrehozta a 1 Giant Leap-et. Két lemezük  jelent meg eddig (egy-egy filmmel / DVD-vel kísérve): a 2002-es, nevükkel azonos című, illetve a 2009-es What About Me?
A 1 Giant Leap név (magyarul „egy óriás lépés”) nagyon találó, hisz’ gigamennyiségű energia van egy-egy projektjük mögött, olyan összetett és annyi embert megmozgató kreatív munka, amihez hasonlót sem igen látni egy mai könnyűzenei formáció esetében.  A What About Me? –t  például 50 (!) különböző helyszínen vették fel a világ körül utazva, rengeteg előadóval közreműködve, az "egység a sokszínűségen keresztül" jegyében. Nem mellesleg ezek a dalok hatalmas energiát szabadítanak fel az emberben is, ha befogadó rá!
Nagyon nehéz ízelítőként egyetlen számot kiemelnem, tekintve, hogy külön-külön nincs is sok minden fenn belőle a YouTube-on, mellesleg minden track 8-10 perces, önmagában is nagyon összetett és némi elmélyülést igényel. De kiteszem ide mondjuk azt, ami most a legnagyobb kedvencünk Io-val (aztán lejjebb az egész lemezt)! 


Igazi összművészeti megvalósításról van szó, mert bár a fenti idézettel a zene szavakon túli tartományára utaltam, a 1 Giant Leap soknyelvű albumai izgalmas dalszövegeket és spoken word betéteket is tartalmaznak. (Az első lemezen például többek között Kurt Vonnegut író és Dennis Hopper színész is szerepeltek.) Zeneileg pedig olyan sokszínűséggel van dolgunk, hogy ha az „elektronika” és  a „világzene” címkéket rá is lehet ragasztani, ezek közel sem írják le azt a több mint 2 órás, hangokat, hangszereket, ritmusokat, népeket és stílusokat egybeolvasztó élményt, ami elénk tárul – és amiből gyönyörű harmónia jön létre.
Az elképesztő eklektikusság ellenére is annyira jellegzetes a hangzásvilág, hogy másodpercek alatt felismerhető, hogy az övék egy dal. S bár egy-egy track-en belül is annyi a váltás, hogy beleszédülhetnénk, mégis inkább egy szerves, „belülről kifelé” építkezésnek érződik az egész, örömzenélésnek és jelenlét-flowban való dzsemmelésnek, mintsem egy nagy koncepció végrehajtásának (bár kétségtelen, hogy komoly és összefogott koncepcióra van mögötte). 

Mi itthon egyszerűen imádjuk (Nimród is úgy pörög rá, mint egy kis dervis! :)), nagyon sokat táncoltunk rá régebben is, amikor csak egy-egy dal, illetve a rövidebb első lemez volt meg, de mióta a 2009-es dupla albumot sikerült újra és végre egészben fellelni, már nem is tudom hányszor lement nálunk.
Mondanom sem kell, hogy nem igazán háttérzene, kell hozzá a figyelem, egyfajta nagyon erős, felismerésekre, transzformációra nyitó áramlás, egészen biztos, hogy ezzel a szándékkal is alkották meg, tényleg beleadva apai-anyait.
Nagyon ajánlom mozgáshoz és/vagy mozgásmeditációhoz; a mostani, „karanténos” időszakban, ha otthon vagy és Magadban is otthon szeretnél lenni, ez a zene sokat segíthet! Érzelmileg nagyon felszabadító, elfogadást, megnyílást, megbékélést hív elő, de nem annyira a „klasszikus spiri”, mantrázós hozzáállással (bár még az is van benne), hanem inkább a művészet, a művészi szabadság erejével.
Ha végigmész ezen az utazáson, talán Te is azt érzed majd, amit én, hogy milyen jó is embernek lenni és tudatosan tapasztalni. Valóban semmihez sem fogható ajándék...
Néhány előadó a What About Me?-ről a teljesség igénye nélkül: Speech, Maxi Jazz, Baaba Maal, Aluta, Michael Stipe, Santana, Alanis Morrisette, Krishna Das, Michael Franti, Eddi Reader, Lila Downs, Daniel Lanois, African Showboys, Boots Riley.

A dalok és előadók listáját itt olvashatod.

Itt pedig máris hallgathatod a teljes albumot!
 Ha tetszett, szokás szerint szeretettel fogadom visszajelzésed; nagyon örülök, ha mást is megérint, megmozgat ez a zene!


**

1 Giant Leap: What About Me (2009)

Kiadó: One World Music - OWM031

Nálunk: persze, hogy 10/10!


**

💗© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése