N'alika (Kupai Eszter) író és tanár blogja. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2020. július 22., szerda

Fotóművészet: KORTALAN SZÉPSÉG - ÖREGEDÉS ÉS INTIMITÁS ARIANNE CLÉMENT KÉPEIN

Mindannyian meghalunk és a legtöbben meg is öregszünk. Mégis a társadalom, melyben élünk egészen abszurd túlhajtottsággal igyekszik ignorálni ezeket a tényeket, sőt épp a szöges ellentétük illúzióját próbálja elhitetni, mindenekfelett pedig eladni nekünk.
Áldásos dolog testünk egészségével, táplálásával, edzésével foglalkoznunk, de abszurd és embervoltunkra nézve tragikus azt gondolnunk, nem számít, ki, mi és hogyan él ebben a testben.  

Arianne Clément 39 éves kanadai fotóművész képei a valódi szépségről beszélnek, ami nem a felszín máza, hanem belülről kifelé ragyog. Éli, aki éli - és látja, aki látja. Lélek kell hozzá, hiszen ez a szépség nem máshonnan sugárzik, mint lényünk forrásából.  Arianne interjút is készít modelljeivel, egyikük, a 100 éves Anne-Marie Pronovost mondta:
„Fiatalkoromban szép lábaim és hosszú hajam volt. Manapság az összes lány csak vékony akar lenni, pedig a valódi szépség a természetes szépség. Vagyok, aki vagyok, és csak ez számít.” 

Arianne olyan fotósorozatot is készített, melyben a Föld ún. „kék zónáiban” – például Szicíliában élő -, a leghosszabb átlagéletkorral rendelkező, jellemzően száz év fölötti embereket fényképezett. Egy másik sorozata kifejezetten az időskori intimitásról szól, szerelemről, szeretetről, szexualitásról is kérdezte az együtt öregedő párokat.
Csodálatos képei tabutémáink és kultúránk szépségfogalmának megdöntésére ösztönöznek bennünket, ha befogadóként engedjük, megmozgatnak, s akár arra is inspirálhatnak, hogy szépen éljünk, szépen érjünk, és szépen távozzunk majd innen.

Hogy ez kinek mit jelent, arra odabenn a válasz. Érdemes rá odafigyelni, és akként cselekedni!  :)


Arianne Clément honlapja (jelenleg sajnos nem elérhető); Facebook és Instagram oldalai.

Lejjebb pedig egy válogatás következik az én kedvenceimből közülük - ismét nem volt könnyű, mert rengeteg nagyszerű fotója van, ha tetszenek, nézelődj az oldalain! És persze szokás szerint: ajánlott nem gyorsan végiglapozni őket, hanem jobban elmélyedni bennük! ;)

Köszönöm Arianne-nek a lehetőséget, hogy írhattam róla, kívánom, hogy sokan felfedezzétek különleges és hiánypótló művészetét! 

**

© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A cikk szövege a szerző szellemi tulajdona
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

A fotók tulajdonosa © Arianne Clément, a képek forrása megjelölve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése