Önismeret, művészet, önmegvalósítás. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2020. augusztus 29., szombat

Filmajánló: SUMMERLAND (2020)


Bizalomról, vágyott és megélhető egységről...

Kicsit úgy érzem magam, mint a gyöngyhalász, akinek nagyon óvatosan kell felszínre hoznia és kibontania a birtokába jutott kincset, egy-két bárdolatlan mozdulat és elillan. Vagy mint a címbeli, metaforikus Summerland kutatója, aki látta ugyan a tünékeny, másoknak talán csak délibábot jelentő csodát, ha viszont beszél róla, egészen biztosan nem lesz képes visszaadni az élményt. És különben is, van egyáltalán kinek mesélni?

A Summerland mindenestre nem ezt a kérdést állítja középpontba, hanem egy másik fontosat: honnan érkeznek, hogyan születnek a történetek?
Minden igazi történet (nem feltétlenül a szó szoros értelmében igaz, hanem igazi, mint amilyen ez is) valahol a mélyben a szeretetről szól. Szeretetről, szerelemről, megtalált egységről, ami ősbizalmunk visszanyerése, az önmagunkra való ráismerés tiszta pillanatai után már eltéphetetlen köteléket jelent azokkal, akikkel együtt megéltük. Mégis, ahhoz hogy elvehetetlen bizonyossággá váljon bennünk, hogy jók vagyunk így, ahogyan vagyunk, s a dolgok jól – rendben – vannak, gyakran még sok kaland vezet a szeretet útján, s új szereplők is társulnak hozzánk. :)

Alice (Gemma Arterton fantasztikus jelenléttel végigvitt alakítása) egy mogorva, magának való írónő, aki finoman szólva nem egy anya-típus. Egyetlen szenvedélye készülő könyve, ez viszont valóságos megszállottsággal él benne. A Dover sziklás partjai fölött fel-felbukkanó mitikus szigetről, égi jelenésről ír szigorúan tudományos kutatómunkát. Lakóhelye, Kent a második világháború ellenére is békés, védett tér, ám nem érintetlen a világot felperzselő változásoktól: egyre több gyereket evakuálnak oda Londonból. Amikor Alice akarata ellenére nála helyeznek el egy kisfiút, élete 180 fokos fordulatot vesz. Frank ottléte múltbeli, korántsem behegedt sebet szakít fel, hogy elkezdődhessen a valódi változás, a gyógyulás.Az előzetes után mindketten azt gondoltuk Io-val, hogy a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság Guernsey-jét és sztori-elemeit látjuk majd itt viszont, de mielőtt elkezdtünk volna bosszankodni, hogy „megint egy lenyúlás, hol az eredetiség?!”, adtunk egy esélyt a filmnek. (Itt jegyzem meg, hogy az említett regényre bő két év után is örömmel emlékezem, de a filmes feldolgozás benyomása már eléggé elhalványult, valószínűleg  a könyvélmény közelsége értékelte akkor felül bennem.)
A nagyon jó hír, hogy a Summerland-nek vajmi kevés köze van a  Krumplihéjpitéhez, leszámítva azért néhány motívumot, mint a nehézségek idején is idilli vidéki Angliát, az evakuálást történelmi tényét, illetve a természet és az emberi kapcsolatok szépségét. Ez a film viszont sokkal inkább az egyénre és néhány személyes kapcsolat alakulására fókuszál, finomabb húrokat pendít és valamivel mélyebbre is megy. Különös ízt és varázst ad neki a vágyott egységet megjelenítő "pogány mennyország" képzet,  Avalont és Lemúriát is felidézi. A szerelmi szál pedig "szivárványszínű", de bármilyen is lehetne az ábrázolás univerzális volta miatt. :)

Biztosan lesz, aki soknak vagy kimódoltnak találja majd a drámát vagy épp a napsütést (az jutott eszembe, hogy Angliában talán egész évben nem süt annyit a nap, mint ebben a filmben :)), a szó átvitt értelmében is. De az igazgyöngyöt sem mindegy, honnan, s hogyan nézi az ember; talán pont annyira kell tudnunk belemerülnünk a gyöngyház-szín fénytörésekbe, mint amennyire az egészben gyönyörködni. :)
A film képi világa, szereplőinek kémiája, helyszínei, mondandója egyaránt igen érzelemdús. Miután megnéztük csodálkoztunk rá, mennyire hiányzik ez, a szó legnemesebb értelmében vett érzelmesség a mostani filmek többségéből. Különösen így 2020-ban nagyon kellett már egy szép és életigenlő ilyen darab, meglepetés, hogy innen érkezett.

Jessica Swale első filmes író-rendezőnő nevét pedig biztosan megjegyzem, köszönet, hogy emlékeztetett rá, miért olyan felemelő történeteket mesélni és hallgatni! :)


**

Summerland (2020)

R: Jessica Swale

IMDb adatlap.

Előzetes.

Pontszám értékeléseket újabban nem adok, hisz' úgy is csak arról írok, ami megérint, 9 vagy 10 pontokat adnék mindenre... :)


💗© Csendvirágok - https://www.csendviragok.hu

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Bizonyos jogok fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. 
A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megosztható, más módon felhasználni tilos!

Az illusztrációként felhasznált fotó hivatalos filmplakát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése