N'alika, író és tanár blogja önismeretről, művészetről. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2021. február 2., kedd

Alkotósarok: ÉBREDEZÉS - A 8 legjobb irodalmi pályázat 2021 tavaszán

Nono, ez a kép talán még egy kicsit túlzás - élvezzük is, ha épp van, a ropogós fehér hótakarót, a korán sötétedő délutánokat meg a bekuckózást, hisz' ezeknek is megvan a maguk szépsége. De ilyenkor már általában kezd kicsit elegünk lenni, nyújtózkodunk a meleg és a fény felé, és jól jön egy kis extra motiváció. 

Kiválogattam hát az aktuális irodalmi pályázatok közül azokat, melyek érzésem szerint a legjobban passzolnak a Felszabadító Kreatív írás résztvevőihez, úgyhogy ha épp végeztetek a kurzusokkal vagy ha valami kis megmérettetésre, téma-ötletre, továbbléptetésre vártok, szemezgessetek és dobjátok fel magatokat ezekkel! Csak jó érzéssel, nem rágörcsölve, a lehető legszabadabban! ;)

Szokás szerint a határidők sorrendjébe rendezem, röviden összefoglalom és ajánlom őket; részletes leírásuk a címbeli linkekről érhető el. Élvezetes alkotást Nektek és ha tanulnátok, fejlődnétek, kibontakoznátok, találkozzunk a kurzusokon! 

UPDATE! Bő két héttel később frissítettem az összeállítást, van, ami már lekerült, de új is, csekkoljátok! 

 

1.) FEBRUÁRI HAIKU-PÁLYÁZAT  - A Magyar Haikunap kiírása - Határidő: február 28.

Érdemes odafigyelni a műfaj szerelmeseinek a Magyar Haikunap minden hónapban kiírásra kerülő pályázatára. Mindig egy darab haikuval lehet nevezni, az aktuális hónapra megadott feltételekkel. A legjobb versírókat oklevéllel és online megjelenéssel díjazzák. Kihívásnak is veheted, illetve ha a haiku formában (még) jobban elmélyednél, új dolgokat tanulhatsz róla. Februárban például az utamakura nevű díszítőeszközt kell alkamazni a haikudban, azaz a "hely szellemének" kell érződnie benne. (Bővebb info a fenti linken.)

A Felszabadító, a Gyógyító mese- és haiku-írás és a Lélek-óra kurzusok résztvevőinek leginkább!

 

2.) VALAMI TAVASZ - A Litera-Túra Művészeti Magazin novella- és verspályázata - Határidő: március 15.

Szerzőnként három, még sehol nem publikált verssel és két novellával nevezhettek a Litera-Túra pályázatára; a nevezési díj 2000 Ft. Egy klassz antológiába kerülhettek általa. 

Novellistáknak, lírikusoknak és mindenkinek, akit megihlet az egyre időszerűbb tavaszodás vágya. :) 

 

3.) SZÓ-KINCS 2021 – Az Aposztróf Kiadó irodalmi pályázata - Határidő: március 15.

A kurzusok résztvevői közül többen köszönhetitek első megjelenéseiteket az Aposztróf pályázatainak. Az idei, Könyvhétre időzített antológiába is be lehet kerülni versekkel és/vagy novellákkal, egy szerző legfeljebb két művel nevezhet. Tematikus megkötés nincs!

Felszabadítósoknak is jó próbatétel lehet, de addigra a februári Történetek is véget ér! ;)

 

 

4.) KARANTÉNNOVELLA - Irodalmi verseny 2021 - Határidő: április 12.

A pandémiához, a koronavírus-járványhoz és a járvány miatti bezártsághoz kapcsolódó novellák megírására írt ki pályázatot a Gyermekjóléti Alapítvány és az Országos Mécs László Irodalmi Társaság. A versenyen 14 éven felüliek indulhatnak, maximum 5 oldalas novellákkal. Megjelenést, pénz- és könyvjutalmat lehet nyerni.

Felszabadító, Történetek és A novellaírás művészete csapattagok figyelmébe.

 

5.) "AZ IGAZSÁGRA VEZETŐ ÚT" - A Szent Domonkos Rend vers- és novellapályázata - Határidő: április 30. 

A rend alapító atyja, Szent Domonkos halálának és a rend magyarországi megtelepedésének 800. évfordulója alkalmából hirdették meg a pályázatot, ezzel a gondolattal: "Hisszük, hogy az igazság, bárki is fogalmazza meg, hívő vagy nem hívő, mindig és természetéből fakadóan Istenhez vezet, így a pályaműveken keresztül is a nagybetűs Igazsághoz, Istenhez szeretnénk közelebb kerülni." Versekkel és novellákkal lehet pályázni, az elismerés pénzjutalommal is jár. Kitétel, hogy valamilyen domonkos renddel kapcsolatos személy, helyszín vagy dolog legalább említés szintjén megjelenjen a műben; konkrét példák a kiírásban.

Különösen a Lélek-óra és A novellaírás művészete kurzusok a témára fogékony résztvevőinek (utóbbiból az aktuális tanfolyamunk véget is ér akkorra).


6.) “NEKIVÁG!” - Rejtő Jenő irodalmi pályázat - Határidő: április 30. 

A Stílus és Technika oldal írástechnikai pályázatára Rejtő Jenő munkásságát alapul véve olyan történetek megírását várják, ahol az adott művet a rejtői humor jellemzi. Nem a helyszíneket és motívumok hasonlóságát, hanem kifejezetten a stílusjátékot várják el, bármely irodalmi műfajban (kaland, krimi, romantikus, detektív, fantasy, sci-fi, jelenet stb.) Antológiában való megjelenés a győztesek jutalma.

A novellaírás művészete és a Regényírás a téma iránt lelkes résztvevőinek figyelmébe.

7.) „REGÉNYES TERMÉSZET” – Irodalmi pályázat ifjúsági regények megalkotására - Határidő: május 15.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Magyar Írószövetség felhívása kétség kívül az első pályázati félév "legnagyobb dobása", hiszen a dobogósok között tíz millió forintnyi pénzjutalmat osztanak szét. Szépirodalmi igényű ifjúsági regényekkel lehet pályázni, melyek témája a klímaváltozás és a környezetvédelem, a témában való érzékenyítést, tudatosítást, motiválást nyújtják a fiatal korosztálynak.

Leginkább a Regényírás résztvevőinek.


8.) "DUPLÁN SZÉP" - Fotó és szépirodalmi prózaíró pályázat - Határidő: június 30.

Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely és a Túra-Társ-Kereső Fb oldal közös pályázatán fotóval és történettel lehet pályázni, mégpedig a kettővel együtt. Ha szeretnél az elbeszéléseddel kedvet csinálni egy számodra különleges helyszínnek, két művészeti ágban alkotni valami egyedit és megjelenő kötetbe kerülni, vágj bele!

Felszabadító, Történetek, na meg Film-Kép-Írás kalandoroknak!

**

Alkotósarok a blogon írói inspirációkkal és kreativitást segítő írásokkal.
Ezekre a tanfolyamokra várlak 2021. áprilistól augusztusig:

>> Itt az új kurzusnaptár!


© Csendvirágok 

Szerző: N'alika (Kupai Eszter)

Minden jog fenntartva! A szöveg a szerző szellemi tulajdona. A blogbejegyzés belinkelésével szabadon megoszthatók, más módon felhasználni őket tilos! 

Az illusztrációként felhasznált fotók nyilvános megosztók jogtiszta képei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése