N'alika, író és tanár blogja önismeretről, művészetről. Felszabadító Kreatív írás kurzusok a tudatos, örömteli, alkotó életért.

2021. május 25., kedd

Alkotósarok: A LEGJOBB IRODALMI PÁLYÁZATOK 2021 NYARÁN


Íme, az év második pályázatajánlója! Ezúttal 15 kiírás került* a válogatásomba, nem kizárt, hogy frissítem még a nyár folyamán, ha újabbak érkeznek, de itt és most ezeket mutatom Nektek, kedves Alkotótársak, Olvasók és Tanítványok! Hajrá! ;)

* Korosztályi besorolás, illetve egyéb kritériumok alapján is válogatok; szeretem, ha passzolnak a Felszabadító Kreatív írás korábbi, jelenbeli vagy leendő résztvevőihez. A pénzdíjasakat (amikor egy beugró összeg a feltétel) hanyagolom, ha csak nem kínálnak méltányos lehetőségeket az alkotóknak, illetve azokat is, amikor kifejezetten egy vállalkozás haszonszerzésének van alárendelve egy pályázati projekt (gyakran slendriánul összerakva még a kiírás is).
Ezek helyett inkább éljen a kultúra és az értékteremtés! :)
Ha látsz valami jót, amit kihagytam, örülök, ha megosztod velem / velünk! Itt (is) írhatsz nekem!
Jöjjenek hát az aktuális, nyári irodalmi pályázatok, szokás szerint a határidők sorrendjében, részletes leírásuk, forrásuk pedig a címekre kattintva nyílik!


Ami már nagyon közeleg:"Karantén-terápia" a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pályázatával, avagy mit adott nekünk a 2020-as év különös bezártsága? 
Amatőr vers- és prózaírókat várnak maximum 1,5 oldal terjedelmű művekkel, értékes könyvjutalom és emléklap jár a legjobbaknak.
Akár a mostani Felszabadító és Lélek-óra Versíró kurzusok résztvevőit is kapacitálom erre, de például a márciusi A novellaírás művészete kurzusunkon szó szerint rengeteg ilyen karantén-novella született, még terjedelmükben is passzolók! ;)


 A Föld napja alkalmából kiírt környezetvédelmi pályázatra gyerekek, kamaszok és pedagógusok (hallgatók, óvodapedagógusok, tanárok, tanítók) pályázhatnak máshol még nem publikált mesékkel, illusztrációként pedig rajzokkal is.
Gyógyító mese- és haiku-íróknak különösen, ráadásul a kurzusainkon rendszeresen nagy létszámban vesznek részt tanárok, tanítók, óvodapedagógusok! Jöhet az új Mézengúz vagy valami még jobb? ;)A SZITAKÖTŐ Gyerekfolyóirat versek, mesék, prózák és ismeretterjesztő cikkek írására írt ki pályázatot, a tükör motívumával a középpontban, annak természettudományos, mitológiai, pszichológiai és egyéb aspektusait is a pályázók figyelmébe ajánlva. "Mi van a tükrön túl?" - teszik fel a kérdést, és felnőtt pályázók 8 évnél nem idősebb gyerekeknek szánt, nem didaktikus szövegeit várják.
Publikálási lehetőséget és honoráriumot kapnak a kiválasztott szerzők.
Mese-haikusok, Lélek-órások, s minden lírikus vagy prózaíró alkat figyelmébe, akit megfog a motívum, s a lehetőség, hogy inspirációt adjon a fiatalabb generációnak.Egri László hajdúszoboszlói költő és író, a Kortárs Költő Liga irodalmi szervezet elnöke és a Polikróm folyóirat alapító-főszerkesztője írta ki ezt a vers- és novellapályázatot, melynek témája a bezártság, az elszigeteltség érzése. 
A legjobbnak ítélt művek a Polikróm folyóiratban jelennek meg.
A PesText négyszázezer forint összdíjazású pályázatára 6000 leütés terjedelemig várnak írásokat a "buborék" témakörében. 
Idén Szabó T. Anna, Mécs Anna és Dániel András dönt a szakmai díjakról; közönségszavazás is lesz.Gyere, írd meg a Történeteket, melyek elmesélésére TE vagy hivatott ;)


Ezekre is érdemes már készülni:Írott, rajzolt., újrahasznosított vagy természetes anyagokat, akár csírázó magokat tartalmazó pályaműveket vár a folyóirat szerkesztősége erre a különleges, összművészeti pályázatra. 
A "mag" a téma, a gondolatcsíráktól a magtárig, szellemi és fizikai formában egyaránt. 
Játékos kedvű kreatívok, elereszthetitek a fantáziátokat! :)Arról írtam már, hogyan érdemes kezelni a kritikát (ezt a cikket itt találod), de jó kritikát mondani / írni is külön művészet! A Litera magazin kritikapályázatán most kipróbálhatod magad! 
Két fordulóban, fél éven át tart a verseny, megadott kortárs magyar és világirodalmi művekből lehet választani és igényes recenziót írni róluk. 
Könyvenként a két legjobb írást választja ki a szakmai zsűri, és közli heti rendszerességgel az online lap.„Mi nem divatnovellákat keresünk, nem kell igazodni trendekhez, nem érdekel minket a jól ismert régi. Olyan fantasztikus novellákat szeretnénk látni, amelyeket nem tudna más megírni, csak az adott szerző, az ő saját, egyéni látásmódjával és érzékenységével, amelyek épp emiatt újak és különlegesek.”
A kihívás adott! A Gabo harmadszor megrendezett pályázatának nyertesei az ősszel megjelenő antológiájukba kerülnek. A kiadó 10 000 és 40 000 karakter közötti terjedelemben vár novellákat.
Főleg a Történetek és A novellaírás művészete prózásainak ajánlom, de több kurzuson - Film-Kép-Íráson is - foglalkozunk ezzel a két műfajjal! 


Ó, a "buszmegállós" pályázat! Ezt nagyon szoktátok szeretni, íróként és olvasóként is; amikor elmaradt, sajnáltuk, de most lesz ismét! További extra, hogy a JCDecaux és a Magyar Telekom most negyedszerre megrendezésre kerülő pályázatának nyertes szövegeit nem csak buszmegállókban lehet majd olvasni, hanem podcast-ek és YouTube videók formájában színművészek is tolmácsolják majd. 
A zsűri tagjai Grecsó Krisztián és Vecsei H. Miklós; közénségdíj is van. 
A húsz kiválasztott szöveg megjelentetésén túl az első három helyezett pénzjutalmat is kap.
Egyoldalas (3600-4000 leütés közötti) novellákkal lehet pályázni, sokan tudjátok már, hogy ez bizony kihívás. Aki járt már hozzám A novellaírás művészetére,  szerencsés helyzetben van, mert sokat gyakoroltuk a tömörítést. ;)


Nahát, ez ilyen novellás nyár már megint, de szeretjük is ezt a műfajt! :) 
Az EZ-KÖNYV kiadó pályázatának van nevezési díja, 4000-6000 Ft/fő. Szakmai zsűri dönt, tematikus novelláskötetet terveznek kiadni belőle, aminek eladásából jutalékot kapnak a szerzők.
Több alműfajban - "fantasy, kaland, krimi, sci– fi, romantika, szépirodalom" - lehet pályázni, és kétféle terjedelemben (rövid és "maxi novella"); 18 év alatt is, de akkor szülői engedéllyel.A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara közös drámapályázata. A címbeli első kiírásra olyan szerzők drámáit várják, akiknek nem jelent még meg művük, a másodikra már publikált írók is nevezhetnek. 
Szakmai zsűri bírálja el a pályaműveket, 1000 eurót kap a legjobb új szerző, valamint mindkét kiírás nyertes darabjait kiadják és ha beilleszthető a repertoárjukba, be is mutatja őket valamelyik színház.
Külön drámaíró kurzusunk ugyan nincs, de a Regényíráson, A novellaírás művészetén és a Film-Kép-Íráson sok mindent gyakorlunk, ami a jó drámához kell: dialógus-, monológ- és jelenetírást, látást-láttatást, szerkezetet. Mindig örülök, amikor drámások és színházi emberek jönnek, van mit adnunk egymásnak! ;)

Ezeket az online kurzusokat tartom a nyári hónapokban. 
Katt ide és nézd meg, mi következik augusztus végéig!


Kicsit később, a nyár derekán:"A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart" - írják Balatonfüred városának honlapján. 
A verspályázaton két, magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, dalverseny és középiskolásoknak szóló külön kiírás is van. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások a szeptemberi irodalmi fesztiválon is elhangzanak. 
A fesztivál idén Szőcs Géza előtt is tiszteleg, aki a költőverseny fő védnöke volt.
Lélek-óra Versíró kurzus résztvevők, természetesen Nektek leginkább!


Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely és a Túra-Társ-Kereső Fb oldal közös pályázatán fotóval és történettel lehet pályázni, mégpedig a kettővel együtt. Ha szeretnél az elbeszéléseddel kedvet csinálni egy számodra különleges helyszínnek, két művészeti ágban alkotni valami egyedit és megjelenő kötetbe kerülni, vágj bele!
Felszabadító, Történetek, na meg Film-Kép-Írás kalandoroknak! ;)


Az Irodalmi Jelen magazin pályázatait is szoktátok szeretni, most ráadásul egy kevésbé felülreprezentált, de nagyon jó kis műfaj, a karcolat-szerű, Karinthy-tól is ismert, de bármilyen saját tartalommal megtölthető humoreszk lesz a középpontban. Hogy meglássuk a fényt az alagút végén! :) 
A szövegeket nem csak megjelentetik, de pénzjutalmat is lehet nyerni.
Addigra lezajlik valamennyi nyári prózaíró kurzusunk (például a Történetek, A novellaírás művészete, de a Blogírás és a Film-Kép-Írás is passzol, a júliusi Bőségtudat pedig segít felhangolni magunkat az életörömre), sokat profitálhattok valamennyiből, akár ehhez a pályázathoz is!


Az Algyői Könyvtár Algyő Nagyközség Önkormányzata támogatásával negyedszer írja ki pályázatát, melynek célja az irodalmi nyelv ápolása és az alkotók támogatása. 
Novellával és/vagy versekkel lehet pályázni, megjelenés és pénz a jutalom.

**

Ha hasznosnak találtad a válogatást, örülök a visszajelzésednek!

Szuper alkotást és nyarat kívánok, pályázatokon innen és túl! :)

Hírlevelem írói és önismereti extrákkal - itt iratkozhatsz fel!

És szeretettel várlak a kurzusokon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése