2021. június 24., csütörtök

Alkotósarok: 10 ÜZENET A KREATIVITÁSRÓL JONI MITCHELLTŐL (Íróktól íróknak 10.)


Joni Mitchell (1943-as születésű, kanadai énekes-dalszerző) életműve és lénye számomra nagyon felvillanyozó. Mivel a napokban volt 50 éves Blue című lemeze, újra hallgattam, aztán belemerültem néhány remek, zömében már időskori interjújába, és kedvem lett lefordítani Tőle egy csokorra való „művész-bölcsességet”. 

Bár Joni festő és zenész, legalább annyira költő is, hisz’ a dalszövegeken keresztül is nagy erővel fejezi ki magát. Szóval ez itt most a régóta pihentetett Íróktól íróknak sorozat új része. A tippeket vagy rámutatásokat én neveztem el, viszont mind olyan lesz, amiről több különböző helyen beszél - egy rakás idézet közül válogathattam például innen, vagy ebből az interjúból. 
(A Felszabadító Kreatív írás Facebook-oldalára is került egy bónusz.)

Mielőtt azonban belevágnék, ide teszem a(z egyik) kedvenc Joni Mitchell-dalomat. :)


Friss, még bővülő YouTube lejátszási listám a Blue lemezzel és mindenféle jóval! :)

És hogy mi az, ami elengedhetetlenül fontos a kreativitáshoz Joni Mitchell szerint? 


1.) Nyitottság.
„Hogy tud valaki dalokat írni? Nagyobbrészt annyit jelent, hogy nyitott vagy a váratlanra, és kapcsolatban vagy a csodával.”

 

2.) Őszinteség.
„A Blue albumon úgy énekeltem, hogy aligha találni őszintétlen sort rajta. Abban az időben nem volt bennem semmilyen védekezés. Olyan voltam, mint a celofán egy doboz cigarettán. Úgy éreztem, semmilyen titkolnivalóm nincs a világ előtt és nem kell megjátszanom, hogy erős vagyok. Sem azt, hogy boldog. Ennek az előnye a zene szempontjából óriási volt, hisz’ ott sem kellett védekeznem.”

3.) Változókészség.
„A változás által növekszem. Valószínűleg ezért olyan furák a gitár-akkordjaim váltakozásai is. Van egy akkordmenet, aztán mintha leugranék egy szikláról és jön egy teljesen új. Ez egyeseket az őrületbe kergethet, de ilyen az életem.”

4.) Fejlődésvágy.
„Bármi, amiről azt érzem, a gyenge pont volt az előző munkámban, inspirációvá válik a következőhöz.”
 
5.) Érzékenység.
„A zene élvezetéhez mélység és érzékenység szükséges.”

6.) Bátorság.
„Amikor a világ egy masszív káosz és nincs senki a kormányrúdnál, akkor itt az idő, hogy a művészek előálljanak és nyomot hagyjanak.”

7.) Öntudatosság.
„Azt hallottam, a zeneipar már nem a tehetséget keresi, hanem a kinézet és az együttműködni tudás számít. Ez érdekes, mert én például hiszem, hogy pont az együttműködésre való hajlandóság hiánya szükséges ahhoz, hogy valaki művésszé váljon – nem valamiféle perverzió miatt, hanem, hogy megóvd a víziód. A vállalati gondolkodásnak semmi köze a zenéhez vagy a művészethez.”

8.)  Egyéniség.
„Irtózom a címkézéstől. De tessék, itt egy címke, amit elfogadok: 'individuum' vagyok. Olyas valaki vagyok, aki nem tud mást követni, és nem akar másokat vezetni.”

9.)  Autentikusság.
„A legfontosabb, hogy a saját véredből írj. Intim érzéseket tárok fel, az embereknek tudniuk kellene egymásról, hogyan éreznek valójában.”

10.)  Tiszta szív.
„Maradj jószívű! Ez a legfontosabb dolog az életben. Nem az, hogy mennyi pénzed van, vagy mit valósítasz meg. A művészet jószívűnek lenni.”

 

**

Hírlevelemre itt iratkozhatsz fel!

Ha pedig kedvet kaptál az önkifejezés nagy kalandjához vagy továbblépnél benne, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Felszabadító Kreatív írás online kurzusokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése