2022. november 30., szerda

Filmajánló: AZUTÁN (2010)

Clint Eastwood méltatlanul mellőzött 2010-es rendezésében a kamera ráérősen követi a szereplők útját. Ám ez az elidőzés cseppet sem felesleges: idő kell hozzá, hogy megismerjünk valakit, s hogy a cselekményszálak aztán finoman és végérvényesen összekapcsolódjanak, mint egy kintsugi tárgyban a korábban összetört, majd arannyal egymáshoz illesztett darabok

George (Matt Damon) médium, aki menekül a képességei elől, már-már összeroskad az elhunyt szeretteikkel kapcsolatba lépni akarók fájdalmától. Marie (Cécile de France) tévésztár, a tájföldi cunami túlélőjeként váratlan transzencendens élményben részesül, ami gyökerestől fordítja ki addigi életét.
Marcus (Frankie McLaren) gyógyírt keres a pótolhatatlanra, szinte ámokfutóként járja a kóklerekkel teli ezo-spiri segítőipart.Van valami, ami elemi módon hozzánk tartozik, s azért nyomasztja a ma emberét, mert mélyen hallgat róla, elfojtja. Társadalomként szinte egyáltalán nem foglalkozunk a halállal és azzal, ami azután következik - annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségű halálközeli és halál utáni élményanyag, személyes tapasztalatok és kutatások garmadája áll rendelkezésre.

Bizonyos szempontból érthető is ez, hisz’ rendszereket és egyéneket, kollektív és személyes egós struktúrákat fenyegetne a változás „veszélye”.
A vallásos és a materiális világképet egyaránt kompromittálná a feltáruló Valóság, a félelmet és biztonságra törekvést kihasználók pedig nem tudnának hatalmat gyakorolni az Önmagukba figyelni kész emberek felett.

Ez a film egy kicsit kinyit erre a témára.
Teszi mindezt jól megírt és szerethető karakterekkel, megrázó, egyedi, mégis sokunk számára ismerős töltésű történetekkel, és nagyon szép feloldozással.

**

Azután (Hereafter, 2010)

R: Clint Eastwood

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése